Guldgalon Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder guldgalon, varianter, uttal och böjningar av guldgalon

Guldgalon synonym, annat ord för guldgalon, vad betyder guldgalon, förklaring, uttal och böjningar av guldgalon.

Vad betyder och hur uttalas guldgalon

Guldgalon uttalas guld|gal|on och är ett substantiv -en -er.

Guldgalon betyder:

Ordformer av guldgalon

Singular

guldgalon
obestämd grundform
guldgalons
obestämd genitiv
guldgalonen
bestämd grundform
guldgalonens
bestämd genitiv

Plural

guldgaloner
obestämd grundform
guldgaloners
obestämd genitiv
guldgalonerna
bestämd grundform
guldgalonernas
bestämd genitiv

Guldgalon är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet guldgalon

  1. På mörkblå axelklaffshylsa bär viceamiralen en 45 mm guldgalon m/51 (med eklöv) och tre 25 mm silvriga stjärnor m/30. På innerkavaj och mässdräkt bärs gradbeteckning på båda ärmar bestående av en 45 mm guldgalon m/51 (utan eklöv), en 12,7 mm guldgalon m/51 och en 12,7 mm guldgalon m/51 med ögla. Mössmärket bärs på skärmmössa och båtmössa och är av modellen för officerare i flottan. På skärmmössans skärm bär flaggmän även broderade eklöv. (källa)
  2. En fältmarskalk hade en rad av liggande eklöv, därefter en guldrand, sedan två rader av eklöv, allt i guldgalon. De två sista raderna med insydda knappar med motiv av två korslagda fältmarskalkstavar i vinkeln. (källa)
  3. Gradbeteckningen i dess nuvarande form har burits av kommendör sedan 2003 och ändrades då för att få ett mer internationellt utseende. Idag består den av tre 12,6 mm guldgalon och en ögla av samma galon. Gradbeteckning på ärm bärs till innerkavaj samt mässdräkt i flottan. Då örlogskapten är en taktisk officersgrad bärs mössmärke för taktisk officer i flottan på skärmmössa och båtmössa. Före 2003 bars denna gradbeteckning av kommendörkapten. (källa)
  4. Gradbeteckningen i dess nuvarande form har burits sedan 2003 och ändrades då för att få ett mer internationellt utseende. Idag består den av två 12,6 mm guldgalon och en ögla av samma galon. Gradbeteckning på ärm bärs till innerkavaj samt mässdräkt i flottan. Då örlogskapten är en taktisk officersgrad bärs mössmärke för taktisk officer i flottan på skärmmössa och båtmössa. (källa)
  5. Släpet är dekorerat med tre platta knappar, klädda i linnetyg med ett broderat stjärnmönster av guldlan (lan är en platt tråd av silke eller metall), guldtråd och guldpaljetter. Fästa 80 mm och 330 mm från linningen. De övre guldpaljetterna är fästa på det sjunde vecket bakifrån och den nedre på sjätte vecket. En paljett består av en liten, tunn skiva av metall som sys fast på tyget, speciellt på festplagg. Knapparna mäter i diameter: 28 mm. På högra sidan, intill den övre knappen, 80 mm från linningen, sitter en tofs i ett band av guldgalon, bredd: 15 mm. Galonbandet är överst rakt, i 80 mm, sedan i vågform i 155 mm. Tofsen har en balusterformad knopp klädd med silvertråd och dekorerad med ett rutmönster av guldlan. Frans av tvinnat silvertråd och krepiner av guldtråd, guldlan och guldpaljetter. Två beigefärgade, tvärgående linneband, enkelt fästa på insidan, runt om, 20 mm respektive 70 mm från linningen mitt bak. På högra sidan en bit guldgalon fäst i nedre linnebandet, 190 mm från framkanten, bredd: 15 mm, längd: 123 mm. Ett vitt sidenband är fäst med gult garn på vänstra insidan 360 mm från linningen, bredd: 34 mm, längd: 535 mm. Vitt nytt bomullsband fäst intill. Ytterligare nytt bomullsband fäst på motsvarande plats på högra sidan, 305 mm från linningen. (källa)
  6. I armén används tre stjärnknappar medan man i flottan, amfibiekåren och flygvapnet använder två stycken 8 mm breda guldgaloner. (källa)
  7. mörkgröna byxor med guldgalon. (källa)
  8. Hovuniform för Ståthållare i Sverige var under 1800-talet: vapenrock enkelradig I mörkblått kläde med gula passpoaler, guldbroderi lika med det för generaler bestämda kring krage och ärmar, förgyllda knappar med kunglig krona, generalsepåletter med konungens namnskiffer, långbyxor av mörkblått kläde med bred guldgalon, skärp av guld med buljontofsar, sabel, trekantig hatt med svart plymage, på höger sida kokard med guldträns och knapp, vit hängande plym, vita handskar. (källa)
  9. Denna attila är av mörkblått kläde med svart foder samt har en 4-4,5 cm hög ståndkrage att igenhäktas nedtill. På kragens övre del finns ett svart beläggningssnöre av redgarn vilket för Göta artilleriregemente (A 2) var gult samt för Wendes artilleriregemente (A 3) vitt. Attilan är försedd med tre knapprader om tio knappar vardera. Dessa förbinds med dubbla fyrkantssnören av redgarn. I vänstra skörteln finns även en innerficka. Gradbeteckningarna var i form av stjärnor på kragen. En stjärna för underlöjtnant (senare fänrik), två för löjtnant samt tre för kapten. Regementesofficerare bar en guldgalon samt utöver denna en stjärna för major, två för överstelöjtnant samt slutligen tre för överste. Kragen och beläggningssnörena var i olika färger beroende på bärarens tillhörighet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.