Guldgul Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder guldgul, varianter, uttal och böjningar av guldgul

Guldgul synonym, annat ord för guldgul, vad betyder guldgul, förklaring, uttal och böjningar av guldgul.

Vad betyder och hur uttalas guldgul

Guldgul uttalas guld|gul och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av guldgul

Böjning (i positiv) guldgul en ~ + subst. guldgult ett ~ + subst. guldgula den/det/de ~ + subst.

Guldgul är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Guldgul på Engelska

  • golden yellow, golden, groupie

Hur används ordet guldgul

  1. Fruktkroppen uppträder under sensommaren och hösten. Hatten är guldgul till rödgulaktig och blir 4–10 centimeter bred. Till formen är hatten välv och det finns en svag men ändå markerad puckel. Hatten är i torr väderlek glänsande, men under fuktiga förhållanden blir den slemmig. (källa)
  2. Hos vit senap blir oljan guldgul, har en egendomlig, skarp smak och stelnar vid –16 °C. Den skiljer sig från den föregående oljan genom sin brist på svavel. (källa)
  3. Sesamoljan har guldgul eller ljusgul färg, en mild smak, är nästan luktfri och blir ej lätt härsken. (källa)
  4. Trädet blir upp till 60 meter högt som vildväxande, men är vanligen mycket lägre. Det är lövfällande och får med tiden en djupt fårad bark. Stiplerna är stora (3,5 cm) och omsluter först knoppen. De sitter kvar en tid efter att bladet utvecklats, men faller senare av. Bladskaften är långa, 5-10 cm. Bladskivorna blir 7-12 cm lång och är mycket karaktäristiska med tvärt avhuggna eller grunt urnupna spetsar och vanligen en till två sidoflikar på varje sida. De är ljust gröna och med tiden får de en något blådaggig undersida. Bladen kan liknas vid en stiliserad tulpan. Höstfärgen är gul till guldgul. Blommorna blir cirka 10 cm i diameter och sitter ensamma, de är toppställda, doftlösa och tulpanlika. Hyllet består av 9 hylleblad, de yttre tre är tillbakadragna och foderbladslika, de inre sex är kronbladslika. De är blekt gröna och de inre sex hyllebladen har ett orange tvärband nära basen. Ståndarna är talrika. Karpellerna är många och sitter i spiral i en upp till 7 cm lång, kottelik samling. Varje karpell har två fröämnen. Tulpanträdet blommar runt midsommar och framåt i Sverige, men räknas som vårblommande i sin naturliga miljö. (källa)
  5. Den har en guldgul färg. Legeringen är lätt att gjuta, är seg och hård. Den är lämpad för skarp gravyr. (källa)
  6. Ærø är en ö söder om Fyn i Danmark. Ön är 88 km² stor och har 6 286 invånare (2016). De största orterna på ön är Ærøskøbing och Marstal. Ön tillhör Ærø kommun. Ærøs flagga är förvillande lik Litauens, men har följande bakgrund: Flaggan härstammar från hertig Christian, som var Ærøs hertig från 1622 till 1633. Flaggan är beskriven i bouppteckningen efter honom. Flaggan var guldgul, sjögrön och rödfärgad i nio ränder. Den trefältade Ærøflaggan dök upp omkring 1960 – en modern version. På 1600-talet hade flaggor vanligtvis flera ränder. En rekonstruktion av den gamla flaggan kan ses på Søbygaard. (källa)
  7. Kanariesiskan blir 13 cm lång. Den är gulgrön på ryggen, med svartaktiga streck och mycket breda, ljust askgråa fjäderkanter. Övergumpen är gulgrön, strupen och frambröstet grönaktigt guldgula, halsens sidor askgråa, bröstet bakåt gulaktigare och buken och undergumpen vitaktiga. Honan är på ovansidan brungrå, på bröstet och strupen grönaktigt guldgul. (källa)
  8. En isabellfärgad häst har ljusgul, guldgul eller smutsgul hårrem och skyddshår (man och svans) som är samma färg som hårremmen eller något ljusare eller mörkare. Skinnet och hovarna hos isabeller är mörkt, och likaså ögonen (med undantag för vita tecken). (källa)
  9. Deltametall är en äldre form av specialmässing med 54 – 59 % koppar, 39 – 42 % zink, 1 – 1,5 % järn och 0,2 – 0,5 % bly samt ibland mindre mängder av tenn, mangan, nickel eller aluminium. Legeringen har en guldgul färg, är lätt att gjuta och kan, uppvärmd till mörkröd färg, både valsas, smidas och pressas. I kallt tillstånd kan den även valsas eller dras till stänger eller tråd. (källa)
  10. Den 7 maj 1897 hade åtskilliga nya bestämmelser angående svenska flaggans förande på statens fartyg och byggnader utfärdats, varigenom det bl.a. stadgades att det vid sidan av örlogsflaggan skulle finnas en annan statsflagga, utan gul tunga, vilken skulle hissas på sådana statens fartyg och byggnader som inte borde föra örlogsflagga. Dessa bestämmelser upphävdes genom den "Lag angående rikets flagga", som efter riksdagens hörande utfärdades 22 juni 1906. Denna lag, som innefattade noggranna bestämmelser om flaggans form och färg m.m., innehöll visserligen inte något uttryck om "Sveriges nationalflagga", men stadgade, att svenska flaggan skulle vara "blå med gult kors". Korset skulle dela flaggan i fyra rätvinkliga, lika höga fält. Färgen på flaggans sidofält skulle vara "ljust mellanblå" och på korset "guldgul". Flaggan skulle vara tvärskuren, utom då den användes såsom örlogsflagga, i vilket fall den skulle vara tretungad. Örlogsflagga skulle föras på flottans fartyg, båtar och byggnader, på rikets fästningar, på härens kasernbyggnader, läger och övningsplatser, så också på hären tillhörande fartyg och båtar, när de fördes av militär befälhavare, och på byggnad, som i sin helhet var upplåten till stab, truppförband eller militär utbildningsskola. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.