Guldkrona Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder guldkrona, varianter, uttal och böjningar av guldkrona

Guldkrona synonym, annat ord för guldkrona, vad betyder guldkrona, förklaring, uttal och böjningar av guldkrona.

Vad betyder och hur uttalas guldkrona

Guldkrona uttalas guld|krona och är ett substantiv.

Ordformer av guldkrona

Singular

guldkrona
obestämd grundform
guldkronas
obestämd genitiv
guldkronan
bestämd grundform
guldkronans
bestämd genitiv

Plural

guldkronor
obestämd grundform
guldkronors
obestämd genitiv
guldkronorna
bestämd grundform
guldkronornas
bestämd genitiv

Guldkrona är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Guldkrona på Engelska

  • gold crown

Hur används ordet guldkrona

  1. Efter aftonens bravader vill prinsen besöka prinsessans sovgemak men på vägen möts han av stadens ståthållare. Ståthållaren sträcker fram en guldkrona samt rikets nycklar. Den framgångsrika prinsen vill inte ta emot hans gåvor och förklarar för ståthållaren att han endast vill ha sin prinsessa. Ståthållaren insisterar på att ge över nycklarna och förklarar för den unga prinsen att med prinsessan får han även ett rike att styra. Prinsen blir mer och mer irriterad, men när ståthållaren förklarar att han inte längre är en prins, utan en konung, så börjar prinsen inse det ansvar han nu ska bära på sina axlar som han innan inte hade kunnat förutspå. Han träder in i sin prinsessas kammare med en guldkrona på huvudet samt rikets nycklar i handen. (källa)
  2. stav m/1790 infördes för vakthavande generaladjutanten i Stockholm som sedan 1818 bär titeln överkommendant. Sedan 1911 bärs den även av kommendanten i Boden. Staven är stålblå, beströdd med guldkronor samt försedd med guldknopp och doppsko. (källa)
  3. Erik XIV:s kröningsmantel är det äldsta klädesplagg som har bevarats från en svensk kröning. Den är i mörkviolett, purpurfärgad sammet. Ursprungligen var manteln dekorerad med 455 radiellt fastsydda öppna guldkronor. Kronorna är broderade med guld, gult, blått och rosa silke och på varje krona fanns tio små äkta pärlor - fem på kronringen och fem på spirorna. Av kronorna återstår idag 296 stycken. När Erik kröntes hade den dessutom bräm och krage av hermelin. Kröningsmanteln syddes av kungens livskräddare Claes Bertilson, medan Påwel Thurolth broderade kronorna. Modellen var från början mer rundskuren, men har senare avkortats framtill. Foder var av tunn vit taft. Efter Erik XIV har Johan III, Karl IX och Gustav II Adolf använt manteln vid sina kröningar. (källa)
  4. Prinsessan Pygmilla ‒ Bor ett tag i hyreshuset. Är yngsta dottern till den fattige kung Algot III i Melonien. Har en guldkrona med rubiner och krysoliter. Hon jobbar hos bagare Kokosberg och försörjer sig själv. Är särskilt duktig på att spela kam. Rabaldus uttalar hennes namn fel, som Pigmylla. Pygmillas morbror är kejsaren av Pralinien. (källa)
  5. Augustus medgavs rätt att hänga corona civica, "medborgarkransen" gjord av ek, ovanför sin dörr och ha lagerkransar på sin dörrpost. Denna krans hade dittills hållits över segrande romerska generalers huvuden under ett triumftåg medan den som höll kransen upprepade "memento mori", eller, "Kom ihåg att du är dödlig". Därtill var lagern viktig i åtskilliga statliga ceremonier, och lagerkransar gavs till vinnarna i gymnastik, hästkapplöpning och dramatiska tävlingar. Därmed var både kronan och lagerkransen stadgade symboler inom den romerska religionen och statsmanskapet, att placera dem på Augustus dörrpost var nära på att utse hans hem till huvudstad. Augustus avstod dock från att använda insignier på makt, såsom att ha spira, bära diadem, eller en guldkrona och purpurfärgad toga som hans företrädare Julius Caesar gjort. Om han än avstod från att utmärka sin makt genom att mottaga och bära dessa äretecken, förärade senaten honom ändå en gyllene sköld som hängdes i kurians mötessal, med inskriptionen virtus, pietas, clementia, iustitia – "dygd, fromhet, förbarmande, rättvisa.". (källa)
  6. Tre kronor i mässing av småländsk modell hängde i taket. På den ena kortväggen uppsattes ett krucifix, ritat av Eva Spångberg, som föreställde "Den segrande Kristus" med guldkrona och kungamantel. Altarets utsmyckning komponerades av Agda Österbergs ateljé i Varnhem. Altarduk och antependium färgsattes i de närmast kyrkliga färgerna blått, violett, rött och vitt. Mattan framför altaret komponerades av Lilly Larsson vid Änggårdens yrkesskolor och föreställde livets träd. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.