Gulnäbbsintagning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gulnäbbsintagning, varianter, uttal och böjningar av gulnäbbsintagning

Gulnäbbsintagning synonym, annat ord för gulnäbbsintagning, vad betyder gulnäbbsintagning, förklaring, uttal och böjningar av gulnäbbsintagning.

Vad betyder och hur uttalas gulnäbbsintagning

Gulnäbbsintagning uttalas gul|näbbs|in|tag|ning och är ett substantiv.

Gulnäbbsintagning betyder:

Ordformer av gulnäbbsintagning

Singular

gulnäbbsintagning
obestämd grundform
gulnäbbsintagnings
obestämd genitiv
gulnäbbsintagningen
bestämd grundform
gulnäbbsintagningens
bestämd genitiv

Plural

gulnäbbsintagningar
obestämd grundform
gulnäbbsintagningars
obestämd genitiv
gulnäbbsintagningarna
bestämd grundform
gulnäbbsintagningarnas
bestämd genitiv

Gulnäbbsintagning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gulnäbbsintagning

  1. Nollning, inspark eller mottagning, är beteckningar för initieringsriter för nya studerande vid en skola. Nollningar förekommer vid såväl högskolor och universitet som gymnasier. Vid finländska högskolor har gulnäbbsintagning en liknande funktion.
  2. I Finland används allmänt ordet gulnäbbsintagning för de initieringsriter till högskolor, universitet och gymnasier som i Sverige kallas nollning, inspark eller mottagning. Benämningen "gulnäbb" användes redan under medeltiden för nykomlingarna, novitierna, på universiteten. Benämningen associerade troligen till ungfåglars gula näbbar och klor.
  3. I skolvärlden i Finland har konventsintagningarna från 1860-talet haft rollen som gulnäbbsintagning. När en skolelev nått femton–sexton års ålder var det dags att ansluta sig till konventet, en sammanslutning för skolans äldre elever. Som konventsmedlem hade man ökad bestämmanderätt inom elevkåren och fick delta i skolans konventsfester. Grundtanken var att en nykomling genom att skämma ut sig fullkomligt ansågs värdig att godkännas som fullvärdig skolkamrat. De intagningsprov som offren ålades ärätt lika genom tiderna. Gulnäbbarna prövas genom olika förnedrande uppgifter, skrattas åt, bedöms och godkänns. I början av 1970-talet inföll en paus i konvetsintagningarna, under påverkan av en aktivare samhällsdebatt.
  4. Införandet av grundskolreformen i Finland 1969 kom till en del att ändra på gulnäbbsintagningarnas karaktär, och ordas ofta av högstadiets vänelever som en mjuklandning för de nya eleverna, för att motverka mobbning och arbeta för god stämning.
  5. I många finländska gymnasier fortsatte traditionen med konventsintagningar i form av gulnäbbsintagningar. Traditionen har tidvis väckt mycket kritik, också i media, på grund av elevernas förnedrande behandling, och i vissa skolor har ceremonierna ordnats utanför skolan eller förbjudits helt. I 2000-talets finländska universitet, högskolor och studentnationer har gulnäbbsintagningarna fortsatt. Ofta ordnas de på stan i form av en lagstafett eller orienteringsrunda med kontroller där olika uppgifter ska avklaras. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.