Vad betyder och hur uttalas gyrohorisont
Gyrohorisont uttalas gyro|horisont.
Gyrohorisont betyder (flyg.).
Ordformer och varianter av gyrohorisont
Singular
- gyrohorisont
- obestämd grundform
- gyrohorisonts
- obestämd genitiv
- gyrohorisonten
- bestämd grundform
- gyrohorisontens
- bestämd genitiv
Plural
- gyrohorisonter
- obestämd grundform
- gyrohorisonters
- obestämd genitiv
- gyrohorisonterna
- bestämd grundform
- gyrohorisonternas
- bestämd genitiv
Gyrohorisont är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet gyrohorisont
Instrumentlandningssystemet utgörs på marken av två sändare: en glidbanesändare (glideslope), som på flertalet flygplatser ger cirka 3 graders inflyningssvinkel, och en kurssändare som ger centrumlinjen (localizer). I förarkabinen visas mottagningen i flygplanet på instrumentet Horizontal situation indicator (HSI). I vissa fall visas det även på flygplanets gyrohorisont, vars huvudsakliga uppgift är att visa hur flygplanet ligger i luften (om det svänger, stiger och sjunker) som en markör i underkanten (localizern) och i högra delen (glideslopen). ILS-markörerna skall inte förväxlas med den så kallade flight directorn, vilken kan fällas in över själva gyrohorizonten och bilda en korsliknande figur.
En riktad radiostråle (i frekvensområdet kring 102-118 MHz) sänds ut från den tilltänkta landningsbanan och dess frekvens ställs in på flygplanets navigationsradio. När flygplanet först "fångat localizern" och korrekt kurs mot landningsbanan ställts in, kan piloterna börja använda glideslopen. I förarkabinen syns detta strax till höger om flygplanets viktigaste instrument gyrohorisonten som en nålmarkör. Höjden skall efter "fångandet av localizern" ligga på 3000-4000 fot, avståndet till landningsbanan 6-10 kilometer och hastigheten (mot vinden) max 220 knop. Nu gäller det för piloterna att utan att komma ur kurs, minska flygplanets höjd med en konstant vinkel snarare än med konstant vertikal hastighet. Detta eftersom flygplanets airspeed - hastigheten mot vinden bör sänkas till omkring 140 knop vid landning. I detta sammanhang är glideslopen överlägset jämfört med det instrument som annars står till förfogande, VSI. Eller den vertikala hastighetsmätaren (mäter antal tusen fot per minut i vertikal led). Glideslopeindikatorn håller istället koll på att flygplanets höjd överensstämmer med kvarvarande avstånd till landningsbanan. Och det gäller bara för piloterna att sänka hastigheten. Om flygplanet hamnar under glideslopens radiostråle ges en automatisk kraftig varning till piloterna. Både huvudvarningslampan tänd och ordet "glideslope" spelas upprepade gånger i förarkabinens högtalare. Om glideslopeindikatorn visar att flygplanet ligger lite för lågt kompenseras detta genom att planet behåller sin dåvarande höjd tills man åter fårätt höjd i förhållande till kvarvarande avstånd till banan - man stiger således enbart i nödfall, eftersom det kräver en tillfällig omkonfigurering av trottlar, vingklaffar och ev. utfällda landställ. Visar glideslopeindikatorn att flygplanet ligger för högt drar man ner trottlarna (om dessa inte redan står på tomgång), och sjunker med högre vertikalhastighet.