Vad betyder och hur uttalas gyttjebotten
Gyttjebotten uttalas gyttje|botten.
Ordformer och varianter av gyttjebotten
Singular
- gyttjebotten
- obestämd grundform
- gyttjebottens
- obestämd genitiv
- gyttjebottnen
- bestämd grundform
- gyttjebottnens
- bestämd genitiv
Plural
- gyttjebottnar
- obestämd grundform
- gyttjebottnars
- obestämd genitiv
- gyttjebottnarna
- bestämd grundform
- gyttjebottnarnas
- bestämd genitiv
Alternativa böjningsformer singular
- gyttjebotten
- bestämd grundform
- gyttjebottens
- bestämd genitiv
Gyttjebotten är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet gyttjebotten
Den vanliga fengäddan är en sötvattensfisk som föredrar skyddade lokaler i floder, träsk och sötvattenslaguner, gärna med gyttjebotten. Den simmar med slingrande rörelser, men kan även ligga stilla. Under dagens hetaste timmar förekommer det att den går upp till ytan. Födan består av insekter, kräftdjur, blötdjur, grodor och fiskar.
Organismen består av en ogrenad, jämntjock, fritt rörlig, färglös tråd, innehållande svavelkorn, och förekommer i såväl sött som salt vatten på svavelvätehaltig gyttjebotten eller i svavelkällor. Beggiatoa alba kan när den förekommer talrikt täcka bottnen som ett vitt överdrag över stora områden.
De egentliga trollsländorna är snabba och uthålliga flygare. De är rovdjur som jagar andra flygande eller stillasittande insekter. Jakten sker ofta i närheten av sjöar, kärr och andra stillastående vatten med riklig växtlighet, samt vid sakta rinnande vattendrag. Larverna, som lever i vatten med gyttjebotten och rik växtlighet, är även de rovdjur som fångar och äter olika slags små vattendjur, men ibland även större byten som fiskyngel och grodyngel. Sitt byte fångar de med ett för alla trollsländelarver gemensamt fångstredskap, som kallas för en fångstmask och består av en ombildad underkäke. De andas med i ändtarmen belägna tarmgälar som tar upp syre genom att vatten pumpas in och ut. Vid fara kan de även använda sig denna teknik för att hastigt förflytta sig. Genom att häftigt och gång på gång driva ut vattnet ur ändtarmen rör de sig snabbt framåt ett stycke.
Arten lever i strandnära, grunda vatten, gärna med gyttjebotten. Den kan gå upp i flodernas brack- och sötvatten. Födan består framför allt av maskar och kräftdjur, men den kan även ta mindre fiskar.