Gälda Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gälda, varianter, uttal och böjningar av gälda

Gälda synonym, annat ord för gälda, vad betyder gälda, förklaring, uttal och böjningar av gälda.

Vad betyder och hur uttalas gälda

Gälda uttalas gälda och är ett verb -de.

Gälda betyder:

Ordformer av gälda

Aktiv

gälda
infinitiv
gäldar
presens
gäldade
preteritum
gäldat
supinum
gäldande
presens particip
gälda
imperativ

Passiv

gäldas
infinitiv
gäldas
presens
gäldades
preteritum
gäldats
supinum

Perfekt particip

gäldad en
~ + subst.
gäldat ett
~ + subst.
gäldade den/det/de
~ + subst.

Gälda är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet gälda

  1. I Sverige omnämns bysättning redan i Bjärköarätten (från början 1300-talet). Enligt 1734 års lag och senare förordningar kunde bysättning för växlar och löpande skuldebrev äga rum, så snart gäldenär brustit i sin betalningsskyldighet, och då han vid utmätningsförsök funnits sakna tillgångar till betalning. Någon viss tid, utöver vilken gäldenären inte fick hållas bysatt, fanns inte stadgad. Genom kunglig förordning 1 maj 1868 blev emellertid bysättningens användande betydligt inskränkt. Enligt regeln fick den inte äga rum, förrän gäldenären efter utmätning funnits sakna fulla tillgångar till gäldande av skulden. Enligt denna förordning kunde gäldenären freda sig från bysättning genom ed, och betyga att han inte ägde annan tillgång än den som uppgetts. Bysättningen skulle då upphöra efter sex veckor. Följden av denna lagändring blev, att bysättningsfångarnas antal minskade från 361 till 29 på ett tiotal år. I den nya utsökningslagen, av 10 augusti 1877, förekom inte bysättningstvånget omnämnt, och från och med 1 januari 1879, då nämnda lag trädde i tillämpning, kom således bysättningen att helt försvinna ur den svenska lagstiftningen. (källa)
  2. Torstein var på hemväg efter att ha varit otrogen och "medan han befann sig i denna sinnesförvillelse" fann han i en dalsänka ett dödmanskummel. Där låg benrester och ett svärd. Torstein rörde inte benen men tog hem svärdet. När han hade lagt sig att sova drömde han att den döde kom till honom. Han bar i handen en silverbeslagen timmeryxa och hotade honom till livet om han inte återlämnade svärdet. Torstein lät så plågad i sömnen att hans hustru väckte honom och undrade vad han hade drömt. Han svarade inte på det, utan somnade strax om igen. Då återkom den döde i drömmen och kvad en strof på dróttkvætt, vari han utmanade Torstein till strid. I de sju första raderna skryter han om sina egna krigiska bedrifter och i den åttonde hotar han att "leka samma lek med dig, namne". Den döde hette alltså Torstein och kan ha varit en hednisk förfader, då namn ofta gick i arv inom ätten. Den levande Torstein antar i drömmen utmaningen. I en drottkvättstrof stöpt efter exakt samma mall som drömgestaltens, säger han sig inte rygga för någon strid och slutar med orden "nu skall jag gälda hugg med hugg". Drömgestalten erkände sig då besegrad och gav sig av. (källa)
  3. Aldrig någonsin i historiskt känd tid har Sverige varit skoningslösare behandlat än under Görtz' kraftregering. Såsom betecknande för denna är det nog att anföra följande. Var och en som lämnade kronan förskott mot säkerhet av "ständernas obligationer" tilläts det att som utomordentligt hypotek ta inteckning i någon undersåtes fastighet. När obligationerna det oaktat fann ringa avsättning användes de till att gälda kronans skulder och andra utgifter. Förvaltarna av änkors, faderlösa barns, kyrkors och skolors reda medel måste utlämna dessa. Det bekanta experimentet med mynttecknen var så mycket fördärvligare, som det födde av sig en mängd drakoniska påbud, med vilka man fåfängt hoppades kunna återställa nödmyntens förstörda kredit. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.