Vad betyder och hur uttalas gälöppning
Gälöppning uttalas gäl|öppn|ing.
Ordformer och varianter av gälöppning
Singular
- gälöppning
- obestämd grundform
- gälöppnings
- obestämd genitiv
- gälöppningen
- bestämd grundform
- gälöppningens
- bestämd genitiv
Plural
- gälöppningar
- obestämd grundform
- gälöppningars
- obestämd genitiv
- gälöppningarna
- bestämd grundform
- gälöppningarnas
- bestämd genitiv
Gälöppning är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet gälöppning
Vuxna (adulta) nejonögon liknar ålar genom att de saknar fjäll. De kan variera i längd från 13 till 100 cm och saknar pariga fenor. Adulta nejonögon har en näsborre mitt uppe på huvudet och därtill ett stort öga och sju gälöppningar på vardera sidan. Nejonögonens unika morfologiska kännetecknen, som skelettet av brosk, antyder att de är ett systertaxon till alla nu levande käkförsedda ryggradsdjur (Gnathostomata) och de betraktas vanligen som den mest basala gruppen inom understammen Vertebrata. I stället för riktiga kotor har de broskstrukturer kallade "arcualier" längs dorsalsidan av ryggsträngen. Ryggsträngen är det viktigaste axialskelettet även hos adulta rundmunnar. Parasitiska nejonögon livnär sig genom att borra sig in i kroppen på andra fiskar med hjälp av de skarpa tänderna tills de når blod och kroppsvätskor, vilka de suger i sig. I sällsynta fall kan, speciellt utsvultna, nejonögon angripa människor. Icke-parasitiska nejonögon, som vanligen lever i sötvatten, äter inte som vuxna utan lever på reserver som de lagrade som filtrerande linålar (ammocoeteslarver).
Hela, eller ibland rensade, sillar eller strömmingar läggs i saltlake för att senare hängas upp på spett eller krokar som kan fästas genom ögonen, så kallad "spetshuvud-böckling", genom ena gälöppningen och ut genom munnen, så kallad "bredhuvud-böckling", eller på annat sätt. Därefter får den torka något för att sedan rökas ca 2-3 timmar i 60-80 °C. Röken kommer vanligtvis från en eld gjord med alved, ibland läggs gran- eller enris på elden för att ge extra smak.