Gåse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gåse, varianter, uttal och böjningar av gåse

Gåse synonym, annat ord för gåse, vad betyder gåse, förklaring, uttal och böjningar av gåse.

Vad betyder och hur uttalas gåse

Gåse uttalas gåse och är ett substantiv -n gåsar.

Gåse betyder:

Ordformer av gåse

Singular

gåse
obestämd grundform
gåses
obestämd genitiv
gåsen
bestämd grundform
gåsens
bestämd genitiv

Plural

gåsar
obestämd grundform
gåsars
obestämd genitiv
gåsarna
bestämd grundform
gåsarnas
bestämd genitiv

Gåse är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gåse

  1. På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och till sist skånsk äppelkaka som efterrätt. Denna meny skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Kombinationen blev populär och övriga krögare var inte sena med att ta efter. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt. (källa)
  2. Badmintonboll är en typ av fjäderboll som används för att spela badminton. En badmintonboll ska ha 16 inbördes förbundna fjädrar, fastsatta i krans på en kupad botten, vanligtvis av kork överdragen med skinn eller plast. Samtliga fjädrar är gåsfjädrar och på de allra exklusivaste fjäderbollarna är de alla från gåsens vänstervinge. Enklare badmintonbollar har en fjäderliknande krage i plast istället för av äkta fjädrar. (källa)
  3. Tamgås hålls för ägg, dun och kött. I vissa länder, exempelvis Frankrike, används de också för att kunna producera delikatessen gåslever (foie gras). Gåsens fjädrar och dun används för stoppning av exempelvis dynor, kuddar och täcken. Fjädrarna används även vid tillverkning av fjäderpennor och badmintonbollar. I Sverige räknas ofta gås som helgmeny och i södra delarna av landet är den viktig under jul och Mårtensafton. (källa)
  4. Den första egentliga bläckpennan var fjäderpennan gjord av en vingpenna från en fågel. Ofta nyttjades gåsfjädrar, så kallade gåspennor, men även andra större fåglars vingpennor användes, exempelvis från svan och korp. Bäst lämpar sig fjäderpennor som fågeln själv tappat genom ruggning. Hos gåsen är det de fyra till fem yttersta vingpennorna som duger. De yttersta är kortare och hårdare och lämpar sig sämre medan de följande två handpennorna är bäst. Resterande handpennor är breda och korta och går inte att använda till pennor. För att fungera som fjäderpenna härdas vingpennan genom att stickas i het sand eller aska, eller också lägger man dem över en koleld. Detta gör inte bara pennan fastare utan mjukar också upp den hinna som sitter om pennan, och som sedan kan dras av med baksidan av en kniv. Efter detta formas och putsas pennan och spetsen. En bra fjäderpenna är klar och genomskinlig och märgen i den är lös och kan skakas fram och tillbaka. En fjäderpenna doppas i bläck när man ska skriva med den. Fjäderpennor började användas redan under 300-talet. (källa)
  5. Alla gåsarter lever på norra halvklotet och alla de arter som lever i Norden är flyttfåglar. Gäss ses ofta beta på stora öppna fält och åkrar och de vistas mera på land än exempelvis svanar och änder. (källa)
  6. Diverse mer eller mindre folkilskna djur, som Geten, Tjuren, Kalkonen, Gåsen och de Irländska grannarnas hundar, vilka liksom sina hussar, Murphys, "skjuter först och frågar sen". (källa)
  7. Grågås (Anser) är en andfågel inom släktgruppen gäss som placeras i släktet Anser. Arten beskrevs av Carl von Linné 1758. Grågåsen är en stor och kraftig grå gås med kraftig ljusrosa näbb och ben, och tydliga ljusgrå vingframkanter. Den är en kortflyttande flyttfågel som häckar i stora delar av norra och mellersta Palearktis. IUCN kategoriserar den som livskraftig (LC). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.