Härfärd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder härfärd, varianter, uttal och böjningar av härfärd

Härfärd synonym, annat ord för härfärd, vad betyder härfärd, förklaring, uttal och böjningar av härfärd.

Vad betyder och hur uttalas härfärd

Härfärd uttalas här|färd och är ett substantiv.

Härfärd betyder:

Ordformer av härfärd

Singular

härfärd
obestämd grundform
härfärds
obestämd genitiv
härfärden
bestämd grundform
härfärdens
bestämd genitiv

Plural

härfärder
obestämd grundform
härfärders
obestämd genitiv
härfärderna
bestämd grundform
härfärdernas
bestämd genitiv

Härfärd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet härfärd

  1. Ragnar Lodbrok var enligt Ragnar Lodbroks saga född i Uppland och son till den svenske kungen Sigurd Ring, som även styrde över Danmark. Han börjar sin bana med att i en rustning av ludna skinn döda en lindorm och befria en jungfru vid namn Tora Borgarhjort, dotter till den östgötske kungen (eller jarlen) Herröd. Hon dör emellertid efter en tid och Ragnar trivs därför inte längre hemmavid utan drar ut på härfärder. En av dessa för honom till Norge. Där träffar han på en underbart skön och klok flicka som kallas Kraka men i själva verket heter Aslög och är dotter till sköldmön Brynhilda och kung Sigurd Fafnesbane. Efter att ha återvänt hem återkommer han till Kraka nästa sommar. Då bestäms att hon skall bli hans drottning. Hon är honom ständigt trofast och blir moder till fyra söner, Ivar Benlös, Björn Järnsida, Vitsärk och Sigurd Ormiöga. (källa)
  2. Isländaren Thiodolfs härfärder: riddar-roman (översättning Christopher Fredric Bernhard Plagemann, Linköping, 1823). (källa)
  3. Av över 4 000 svenska runstenar finns ordet "viking" nämnt på sex runstenar från 900-talet och på danska runstenar från 1000-talet. Inte en enda av dessa runstenar omtalar att en person uppfattat sig själv, eller sitt folk som vikingar, däremot associeras ibland en person med ordet viking, men då när begreppet avser en aktivitet. På en runsten i Uppland Bro kyrka (U 617) berättas det om en Assur, som skall ha varit 'landvärnare mot vikingar', som alltså härjade i Östersjön. I beteckningen 'härfärd över havet', används det på en av stenarna i Västra Strömonumentet i Skåne, daterad till slutet av 900-talet: "Fader lät dessa runor hugga efter sin broder Asser, som fann döden nordpå i viking". Ett annat exempel är Gårdstångastenen 2 om några som var "vida kända i viking". Det finns också några fall där 'viking' står i betydelsen 'sjörövare' eller 'sjökrigare', som den ovannämnda stenen vid Bro kyrka. Ordet "Viking" uppträder även som egennamn eller tillnamn på några få runinskrifter, till exempel på Tyke Vikings sten vid Växjö domkyrka, Smålands runinskrifter 11 och Södermanlands runinskrifter 54 rest av "Vikings söner". (källa)
  4. Liknande blandväsen skymtar också i islänningasagorna, men utan närmare beskrivning. I Njáls saga berättas om Þorkell hákr som under en härfärd slog ihjäl ett finngálkn. (källa)
  5. Med gardet deltog Wahlberg i det rysk-turkiska kriget 1877–1878, vilket han skildrade i Från en härfärd i Turkiet 1877–1878 (1878). Förutom flera arbeten på det militära området redigerade han "Finsk militär tidskrift" 1881–1882, författade flera skådespel, Det omöjliga möjligt (1881), Samhällsuppfostran (1882) och Hörnstenar (1883), berättelsen De kärleksrike (1882) och novellsamlingen Vilsekommen (1884), märkliga såsom de första uppslagen till en modern diktning i Finland. Från 1910 utgav von Wahlberg flera berättelser på tyska. (källa)
  6. Ivar Vidfamne skall ha omkommit (kastades i vattnet och drunknade) på en härfärd till Gårdarike då han blev ordentligt uppläxad för sin grymhet, svekfullhet och makthunger, av sin egen fosterfar Hord. Han kastade sig i havet efter sin fosterfar, men kom aldrig mer upp. Äldre forskning, bland annat av Birger Nerman, påstod att Ivar skulle vara höglagd på Valsgärde, i den näst äldsta gravhögen som daterats till slutet av 600-talet, utanför Uppsala. Antagandena kritiserades redan tidigt av bland andra John-Elof Forssander, Rupert Bruce-Mitford och Sune Lindqvist. Idag har man lämnat dessa antaganden, och bland annat Riksantikvarieämbetet fastslår att det är oklart vilka som blivit begravda där. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.