Höstsalong Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder höstsalong, varianter, uttal och böjningar av höstsalong

Höstsalong synonym, annat ord för höstsalong, vad betyder höstsalong, förklaring, uttal och böjningar av höstsalong.

Vad betyder och hur uttalas höstsalong

Höstsalong uttalas höst|sal|ong och är ett substantiv.

Ordformer av höstsalong

Singular

höstsalong
obestämd grundform
höstsalongs
obestämd genitiv
höstsalongen
bestämd grundform
höstsalongens
bestämd genitiv

Plural

höstsalonger
obestämd grundform
höstsalongers
obestämd genitiv
höstsalongerna
bestämd grundform
höstsalongernas
bestämd genitiv

Höstsalong är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet höstsalong

  1. Hon är dotter till kantorn Gösta Viotti och konstnären Viveka Ehnbom. Ulla Viotti utbildade sig på School of Art i Blackpool i Storbritannien 1950-1951 och på Konstfack i Stockholm 1952-1956 först två år vid avdelningen för keramik och därefter vid skolans högre konstindustriella avdelning. Därefter följde ett antal studieresor till bland annat England, Danmark, Italien, Frankrike, Grekland och Främre Orienten. Hon tilldelades ett stipendium från Svenska slöjdföreningen och stipendium ur Kungafonden 1961 samt ett resestipendium från Värmlands musei vänner. Hon inbjöds av International Symposium for Architectural Ceramics till en halvårslång vistelse i Israel 1966-1967. Separat har hon ställt ut i bland annat Karlskoga och hos Konsthantverkarna i Stockholm. Tillsammans med Gerd Hagman och Clara Salander ställde hon ut i Umeå 1962 och tillsammans med Birger Forsberg i Karlstad samt tillsammans med Gabi Citron-Tengborg och Märit Lindberg-Freund i Gällivare. Sedan 1958 medverkade hon i ett flertal utställningar av Länets konst på Örebro läns museum samt Wadköpingsbornas sommarutställningar 1965-1966, Värmlands konstförenings höstsalonger på Värmlands museum, Sörmlandssalongerna i Eskilstuna, Nyköping och Södertälje samt Svensk hemslöjds jubileumsutställning på Liljevalchs konsthall 1962 och Svenska slöjdföreningens utställning Form-Fantasia. Internationellt har hon varit representerad vid utställningar i Viterbo, Haifa och Tel-Aviv. Hon har arbetat i Karlskoga 1960-1965, i Wadköping i Örebro 1965-1976 och Hammenhög på Österlen 1976-2005. Sedan 2005 bor och arbetar hon i Brantevik på Österlen. Hennes konst består av rustikt lergods av nyttoföremål, keramiska skulpturer och lergodsreliefer samt målningar och teckningar. Viotti är representerad vid bland annat Nationalmuseum i Stockholm, Värmlands museum, Jönköpings läns museum och israeliska statens samlingar. (källa)
  2. Separat ställde han ut i bland annat Eskilstuna, Katrineholm, Sandviken, Falun, Örebro och Malmö. Tillsammans med Gunnar Allvar och Olle Hanspers ställde han ut i Enviken och tillsammans med Lennart Lindberg i Härnösand samt tillsammans med Per Nilsson-Öst i Karlstad. Han medverkade i Nationalmuseums utställning Unga tecknare 1956–1958, flera av Liljevalchs Stockholmssalonger, Grafiska sällskapets utställningar, Dalarnas konstförenings höstsalonger i Falun, Svenska konstnärernas förenings utställning i Stockholm 1956, grafiktriennalen på Nationalmuseum 1965 och ett flertal länsutställningar i Gävle från slutet av 1950-talet. (källa)
  3. Kubistiska verk ställdes ut på Höstsalongen, och en grupp kallad Section d'Or ("Gyllene snittet") bildades, där bland andra bröderna Jacques Villon, Raymond Duchamp-Villon och Marcel Duchamp deltog. (källa)
  4. Den första versionen är i mörkgrön färgton, medan de andra versionen har ljusa färger utplacerade i smala stråk. Med tiden har den ursprungliga ljusa färgskalan mörknat en aning och blivit närmast psykedelisk i intensivt violett och giftgrön. Målningen blev en stor framgång för Törneman. Han ställde ut den andra versionen på Höstsalongen i Paris 1905, berömd för Henri Matisse och fauvisternas genombrott, och i London året efter. (källa)
  5. Wängestam studerade vid Vårdinge folkhögskolas estetisk linje 1977-1978, Grundskolan för konstnärlig utbildning 1980-1981, Gerlesborgsskolan i Stockholm 1985-1987 samt Konsthögskolan i Umeå 1987-1992. Han har deltagit i utställningar på bland annat Bildmuseet i Umeå 1987-1992, Ahlbergshallen i Östersund 1988, Konstnärshuset i Stockholm 1992, Gerlesborgs konsthall 1993 och i utställningen En var på Kulturhuset i Stockholm 2004 samt ett flertal gånger i Höstsalongen på Värmlands museum. (källa)
  6. 1943 - Sveriges Allmänna Konstförenings (SAK) höstsalong på Kungliga akademien för de fria konsterna. (källa)
  7. Vid en skulpturutställning i Liljevalchs konsthall i Stockholm 1921 visade han verken "Manstorso" i gips och "Kvinnotorso" i sten. Han deltog i utställningen "Svensk konst" på Valand-Chalmers i Göteborg 1923 och vid Sveriges allmänna konstförenings höstsalong i Stockholm 1945. Till katolska kapellet i Lund utförde han en madonnastaty och till Katolska kyrkan i Norrköping en vigvattenskål och en ornerad nyckel till kyrkans huvuddörr. 1928 deltog han med verket Flyg ej högre än vingarna bär i en utsmyckningstävling för Katarina realskolas gård. Han kom senare att specialisera sig på kyrklig skulpturkonst. (källa)
  8. Han var son till Per Rösiö och Elin Mattson och från 1945 gift med Margareta Andersson. Rösiö studerade några månader på Høyers målarskola i Köpenhamn 1919 och fortsatte därefter sina studier vid Konsthögskolan i Stockholm 1921–1926. Han vistades från 1927 under en tioårsperiod utomlands huvudsakligen i Frankrike men kortare perioder i bland annat Libyen, Marocko, Sydafrika och Västafrika. Separat ställde han ut i Jönköping ett flertal gånger första gången 1925 och tillsammans med Classe Campbell ställde han ut på Gummesons konsthall 1959. Han medverkade i Konst- och industriutställningen i Jönköping 1928, Sveriges allmänna konstförenings höstsalong 1945, utställningen Svart och vitt på Konstakademien 1955 och i ett stort antal samlingsutställningar arrangerade av Norra Smålands konstförening, Södra Vätterbygdens konstnärer och Smålands konstnärsförbund. Hans konst består av porträttstudier av kvinnor och barn samt afrikanska målningar med afton- eller morgondis men han var främst verksam som tecknare och reseskildrare. Några av hans Afrikaskildringar från Italienska Somaliland är reproducerade i hans reseskildring Från Benadirkusten till Guiba som utgavs 1937. Rösiö finns representerad vid Nationalmuseum, Moderna museet, Hallands konstmuseum och Jönköpings museum. (källa)
  9. Ahlberg debuterade med abstrakt måleri och kollage 1962 och fick redan från början ett positivt mottagande i pressen . Senare har naturmåleriet dominerat speciellt med motiv från den svenska fjällvärlden och skärgården samt spanska landskap. Han har av konstkritikerna rosats för sitt temperamentsfulla måleri och ypperliga färgkänsla . Gösta Ahlberg har haft ett tjugotal egna utställningar i Sverige och Spanien och dessutom medverkat i ett antal jurybedömda samlingsutställningar såsoms Liljevalchs Vårsalong, Sollentunasalongerna Galleri Aniara och Edsvik och senast i Överbys höstsalong 2009, 2010, 2012 och 2013. Han har dessutom inbjudits att medverka i Riksutställningar, Konst i skolan, Vision och verklighet, Arco Iris (Upplands Väsby) samt EU-projektet Smålands gröna hjärta. (källa)
  10. Hon var dotter till godsägaren Kurt Henrik Karlsson Thunman och Signe Margit Louisa Dunér. Thunman utbildade sig först till textilformgivare och studerade modeteckning, tillskärning och sömnad innan hon övergick till bildkonsten. Hon studerade målning och teckning för Bror Hjorth 1957 och Stig Bergström 1959–1960. Hon var knuten som lärare i teckning vid Arbetarnas bildningsförbund och Medborgarskolan och anställdes 1960 som lärare i fackteckning och stilhistoria vid Centrala verkstadsskolan i Uppsala. Separat ställde hon ut på Norrhällby gård i Uppland 1966 och hon medverkade i Expressens höstsalong i Cityhallen i Stockholm 1959 samt Liljevalchs Stockholmssalonger. Hennes konst består av stilleben, figurmotiv och ett spontanistiskt måleri. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.