H-ljud Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder h-ljud, varianter, uttal och böjningar av h-ljud

H-ljud synonym, annat ord för h-ljud, vad betyder h-ljud, förklaring, uttal och böjningar av h-ljud.

Vad betyder och hur uttalas h-ljud

H-ljud uttalas h-ljud och är ett substantiv.

Ordformer av h-ljud

Singular

h-ljud
obestämd grundform
h-ljuds
obestämd genitiv
h-ljudet
bestämd grundform
h-ljudets
bestämd genitiv

Plural

h-ljud
obestämd grundform
h-ljuds
obestämd genitiv
h-ljuden
bestämd grundform
h-ljudens
bestämd genitiv

H-ljud är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet h-ljud

  1. Till det latinska alfabetet kom bokstaven H från den grekiska bokstaven Eta, som har samma versala utseende, men i den standardiserade klassiska grekiskan betecknar ett helt annat ljud. Ursprungligen före antiken kallades den grekiska bokstaven "heta", och betecknade He-ljud, såsom i stadsnamnet Heraklion/Ηρακλείου. H-ljudet föll bort i grekiska, men inte i latin. Grekerna hade i sin tur fått bokstaven "(h)eta" från feniciernas "heth", som ursprungligen betecknade ett staket eller en gård. (källa)
  2. Det bakre sj-ljudet är dorsovelart, det vill säga uttalas med tungryggen (dorsum) höjd mot gomtaket (velum), vanligtvis med medföljande labiodental friktion och läpprundning . Graden av läpprundning varierar dialektalt, sydsvenska dialekter sägs ha mera framträdande läpprundning, medan tungryggsartikulationen överväger i götamålsdialekter, vilket gör att det bakre sj-ljudet i dessa dialekter kan låta mera "raspigt" (närmare tyskans ach-ljud). Viss läpprundning förekommer dock hos alla talare, och för dem som har det blir ofta den labiodentala förträngningen den primära artikulationen, vilket gör att sj-ljudet ibland uppfattas som ett sorts f-ljud (labiodental frikativa) av andraspråksinlärare. Olika dialekter och olika talare varierar alltså i vilken av den velara artikulationen och den labiala (labiodentala) som är övervägande. I centralsvenska är båda artikulationerna lika viktiga och ljudet kan därför där klassificeras som labial-velart. (källa)
  3. b, d och g uttalas i början av ord, annars uttalas de . Om en vokal kommer före en tonlös klusil (p, t, c) sätts det in ett h-ljud. Cat (katt). Framför k blir detta h-ljud ett ch-ljud. Fh är alltid stum utom i orden fhathast (än), fhuair (fått) och fhalbh (gå) där det uttalas . Tunna l och n uttalas i början av ord, annars som . Tunna ll och nn uttalas alltid . Breda n uttalas i början av ord, annars som . Breda nn uttalas alltid . Breda r uttalas i början av ord, annars som . Gh och dh uttalas oftast inte i slutet av stavelser. Gàidhlig . När ett ord slutar på -rt eller -rd, skjuts ofta ett -ljud in mellan dessa tu och r-et uttalas som . Ceart (hjärta). När l, n eller r kommer före en annan konsonant skjuts den föregående vokalen in mellan de två konsonantljuden. Alba uttalas alltså . (källa)
  4. Spiritus asper är ett diakritiskt tecken i äldre grekisk ortografi och betecknar ett h-ljud. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.