Halslinning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder halslinning, varianter, uttal och böjningar av halslinning

Halslinning synonym, annat ord för halslinning, vad betyder halslinning, förklaring, uttal och böjningar av halslinning.

Vad betyder och hur uttalas halslinning

Halslinning uttalas hals|linn|ing och är ett substantiv.

Ordformer av halslinning

Singular

halslinning
obestämd grundform
halslinnings
obestämd genitiv
halslinningen
bestämd grundform
halslinningens
bestämd genitiv

Plural

halslinningar
obestämd grundform
halslinningars
obestämd genitiv
halslinningarna
bestämd grundform
halslinningarnas
bestämd genitiv

Halslinning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet halslinning

  1. Alban har sitt ursprung i antikens tunika. Dess utseende har varierat mycket genom århundradena, under slutet av medeltiden gjordes den vid nedtill genom insatta sidokilar, som ibland rynkades. Inom Svenska kyrkan borttogs under 1600-talet kilarna och all vidd inrynkades vid halslinningen i samband med att halslinet bortlades, och plagget försågs med en nedliggande krage. Från medeltiden pryddes albans nedre fåll fram och bak med avlångt fyrkantiga tyg- eller broderigarneringar, vanligen färglagda. Dessa bortlades då man under 1700- och 1800-talet införde att allt rikare bruk av spetsar som kantning nedtill på ärmar och krage. (källa)
  2. Raglan – lång eller kort ärm, vars ärmsöm inte går runt axeln, utan fortsätter till halslinningen och ersätter axelsömmen. (källa)
  3. överdel - av vitt linne. Tillklippt i ett stycke= T-klippning, ihopsydd i sid och underärmsöm. Övergången mellan ärm och bål är markerad med en hopdragsöm (myrgång). Öppen mitt fram. Knäppes i den 15 mm breda halslinningen med 2 st länkade lösa knappar i knapphål. Avslutas nertill med 10 mm bred dragsko och band. Ärmarna avslutas med veck mot en 25 mm bred ärmlinning som har ett vitt kedjestygnsbroderi i form av "löpande hund". Ärmlinningen knäppes med 2 st länkande lös knappar i knapphål. (källa)
  4. Övrabymästaren var troligen infödd skåning som utförde kyrkmålningar i Övraby kyrka i mitten av 1200-talet enligt Otto Rydbeck. Men Johnny Roosval daterar i sitt arbete Die Steinmeister Gottlands målningarna till 1100-talet. Senare forskning av Aron Borelius som har jämfört målningarna med Vinslövs kyrkas målningar vill återknyta till Rydbecks tidsuppfattning. Målningen är i grunden primitivt utförd men ger ett starkt intryck på åskådaren genom sina mörka, entoniga uppmaning till underkastelse. Överst i absidvalvet har Övrabymästaren återgivit Kristus som Rex gloriæ, med väldiga stela ögonglober med höger hand uppräckt. Bakgrunden är kraftigt blå, iris är gul liksom glorian. På ärmens uppslag är anbringat en kopparplatta och kring halslinningen finns rester av ett kopparspänne. Kristus omges av evangelistsymbolerna och stelt stirrande apokalyptiska djur mot svar bakgrund. Kring fönstren är det målade bårder av ålderdomlig nordisk karaktär. På fönstrets norra sida är Maria, Johannes och Paulus avbildade medan den andra sidan avbidar de fyra kyrkofäderna. Tribunbågen är dekorerad med halvcirkelformiga ornament i rött och blått med infällda figurprydda medaljonger. Av målningen på tribunbågen återstår en tydlig figur, troligen kyrkans donator som presenterar en kyrkomodell som tages emot av Gud Faders framsträckta hand. Målningarna har genom åren utsatts för en hårdhänt restaurering. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.