Hamnkanal Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hamnkanal, varianter, uttal och böjningar av hamnkanal

Hamnkanal synonym, annat ord för hamnkanal, vad betyder hamnkanal, förklaring, uttal och böjningar av hamnkanal.

Vad betyder och hur uttalas hamnkanal

Hamnkanal uttalas hamn|kan|al och är ett substantiv.

Ordformer av hamnkanal

Singular

hamnkanal
obestämd grundform
hamnkanals
obestämd genitiv
hamnkanalen
bestämd grundform
hamnkanalens
bestämd genitiv

Plural

hamnkanaler
obestämd grundform
hamnkanalers
obestämd genitiv
hamnkanalerna
bestämd grundform
hamnkanalernas
bestämd genitiv

Hamnkanal är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hamnkanal

  1. I den medeltida staden Jönköping, som låg väster om nutida Hamnkanalen, låg salutorget ungefär där hotell Portalen ligger idag, dvs i kvarteret mellan nuvarande Västra Storgatan, Barnarpsgatan, Skolgatan och Trägdårdsgatan. Efter det att denna stadsbebyggelse bränts ned inför en väntad dansk belägring 1612, återuppbyggdes staden en bit österut, på sandreveln mellan Vättern och Munksjön öster om Hamnkanalen. Stadens nya marknadstorg, "Stora Torget", lades då ut vid Östra Storgatan, numera Hovrättstorget. Detta torg, under första delen av 1800-talet kompletterat med närbelägna Östra torget, var under närmare en kvarts sekel stadens stora marknadstorg. (källa)
  2. Lilla Torget (Lilla torget) är ett torg vid Stora Hamnkanalens inlopp i stadsdelen Inom Vallgraven i centrala Göteborg. Den omnämndes med detta namn första gången år 1706, efter att tidigare kallats Fiske Torgett 1621–1639 och Fiske torget från 1644. Torget ingick i Göteborgs första kvarter, som hade sin utfart i Kung Karls Port. Torget uppmättes år 1900 till 1 110 kvadratmeter. (källa)
  3. Kvarnberget, Göteborg är beläget i Nordstaden, norr om Stora Hamnkanalen, i centrala Göteborg. Det är det norra berget av de tre bergen inom den ursprungliga stadsfästningen Göteborg. De två andra är Otterhällan och Kungshöjd, belägna söder om Stora Hamnkanalen. (källa)
  4. År 1843 utarbetades den hamnplan som omfattade Stora och Lilla Bommens hamnar med sina strandområden samt Stenpiren. En ny hamnplan tillkom 1857, främst på grund av järnvägarnas framväxt och Västra stambanan beräknades medföra stora trafikökningar för Göteborg. Här ingick en fortsatt utbyggnad kring Stora- och Lilla Bommens hamnar, från Järnvågen, strax väster om Vallgraven, till den västra delen av Gullbergskajen i öster. Dessa arbeten var klara kring 1874. Bergslagsbanan medförde att Gullbergskajen byggdes ut åt öster och den nya banans hamnspår förlades dit. Hamnbanan på Gullbergskajen stod klar 1879, då Bergslagsbanan invigdes i sin helhet. Om man bortser från hamnkanalerna, är Stenpiren från 1845 hamnens äldsta kaj. Det var framför allt den ökade trafiken i samband med ångfartygens och Göta Kanals tillkomst, som ställde krav på en betydligt större och djupare hamn. (källa)
  5. 1958 Teaterbåten (Göteborgs hamnkanal). (källa)
  6. Karlatornet är en skyskrapa under uppförande på Hisingen i Göteborg. Skyskrapan ritades av den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings and Merrill. Den byggs på Lindholmen norr om Lindholmsallén och planeras bli färdig 2022. Karlatornet beräknas med 245 meter i höjd bli Nordens högsta byggnad, och passerar därmed Turning Torso i Malmö. Byggnaden ligger i Stora Hamnkanalens förlängning. Huset kommer att innehålla Nordic Choice Hotels i de lägre våningarna (vån 1–5) samt vån 58 och lägenheter på övriga våningar. Penthouselägenheter kommer att ligga på vån 70–73, och upplåts med äganderätt. Våning 69 kommer inhysa en skybar tillgänglig för allmänheten. Byggnaden kommer att vara en del av den nya stadsdelen Karlastaden, innehållandes åtta kvarter och en paviljong. (källa)
  7. Den franska frihamnen låg vid den idag igenfyllda Masthamnen. Detta var en skyddad hamn i direkt anslutning till Stora hamnen (nuvarande Stora hamnkanalen), och den användes bland annat för förvaring av mastvirke. Exakt var Franska tomten låg i anslutning till Masthamnen, i slutet av 1700-talet är dock något oklart. Den äldsta kända kartan där namnet nämns är från 1802 och på den placeras tomten i kvarteret som idag kallas Stora Tullen (kvarter 13 i Nordstaden) vilket ligger i hörnet Norra Hamngatan och Packhusplatsen, där Hovrätten ligger idag. Här uppfördes magasin för en mängd franska och västindiska handelsartiklar bland annat vin, en upplagsplats och även ett värdshus som kallades Franska värdshuset. Franska tomten verkar inte ha spelat någon större ekonomisk roll för Frankrike och redan i början av 1800-talet verkar den ha upphört som nederlagsplats. (källa)
  8. Rosenlundskanalen, är en del av Vallgraven som går från Göta älv i en båge till Rosenlundsbron vid Rosenlundsplatsen, nedanför Kungshöjd i centrala Göteborg. När befästningsvallarna raserades i början av 1800-talet lades den sydvästra delen av Vallgraven om från sin ursprungliga sicksackform till en något rakare sträckning, vilken i slutet av 1800-talet fick namnet Rosenlundskanalen. Kanalen försågs med öppningsbara broar så att man kunde föra in varor med båt. Kanalen var, jämte Stora Hamnkanalen, en av Göteborgs viktigaste hamnar och dess sammanlagda kajlängd har som mest varit 1 191 meter. (källa)
  9. Den äldsta saluplatsen för fisk var vid Lilla Torget och en större flotte som låg där Fiskebryggan. År 1671 flyttades verksamheten, och flotten, till Stora Bommen och senare till Stora Hamnkanalen, vid kajerna i närheten av Stora Torget (nuvarande Gustav Adolfs Torg), först på den östra sidan och därefter på den västra sidan av Tyska Bron. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.