Handarbetslärarinna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder handarbetslärarinna, varianter, uttal och böjningar av handarbetslärarinna

Handarbetslärarinna synonym, annat ord för handarbetslärarinna, vad betyder handarbetslärarinna, förklaring, uttal och böjningar av handarbetslärarinna.

Vad betyder och hur uttalas handarbetslärarinna

Handarbetslärarinna uttalas hand|arbets|lär|ar|inna och är ett substantiv.

Ordformer av handarbetslärarinna

Singular

handarbetslärarinna
obestämd grundform
handarbetslärarinnas
obestämd genitiv
handarbetslärarinnan
bestämd grundform
handarbetslärarinnans
bestämd genitiv

Plural

handarbetslärarinnor
obestämd grundform
handarbetslärarinnors
obestämd genitiv
handarbetslärarinnorna
bestämd grundform
handarbetslärarinnornas
bestämd genitiv

Handarbetslärarinna är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet handarbetslärarinna

  1. Emma Andelius var dotter till bruksägaren Olof Bergström. Hon studerade bland annat vid Slöjdskolan i Stockholm och var därefter handarbetslärarinna vid olika flickskolor i staden. Andelius var särskilt verksam inom hemslöjden och var under en vistelse i Umeå 1906-1921 inspektris och ordförande i Umeå arbetsstuga. Under denna period upprättade hon även ett hemslöjdsmagasin och stiftade 1909 Västerbottens läns hemslöjdsförening, där hon även var den drivande kraften. Andelius deltog i utarbetandet av Mönsterbok för lapsk hemslöjd i Västerbottens län (1920) och utgav en uppskattad lärobok, Om lapska rotkorgar och deras bindning (1932). Hon samlade en stor samling av mönster av korsstygn från olika landskap som hon utgav i uppmärksammade mönsterböcker. Andelius tilldelades bland annat Västerbottens läns stora guldmedalj 1921, Illis quorum 1933 och Hazeliusmedaljen 1936. (källa)
  2. Gertrud Hildegard Rodhe, född 18 december 1872 i Trökörna församling i dåvarande Skaraborgs län, död 10 september 1948 i Hedvig Eleonora församling i Stockholm, var en slöjd- och handarbetslärarinna som 1914 blev Sveriges första kurator för psykiskt sjuka. (källa)
  3. Betty Janson var dotter till Hans Jansson i Bräcketorp. Efter föräldrarnas död 1868 flyttade hon till Åmål där hon blev handarbetslärarinna vid folkskolan. 1870 greps hon av andlig väckelse och anslöt till missionsföreningen och nattvardsföreningen i Åmål. Hon arbetade även som söndagsskollärare men fick 1878 avsked från såväl söndagsskollärarbefattningen och den som handarbetslärare, sedan hon tagit avstånd från svenska kyrkans nattvard och hållit söndagsskola under gudstjänsttid om söndagarna. (källa)
  4. Stellan Bojerud är son till stadsrevisorn Rolf Bojerud och dennes hustru Magda (född Sandwall), som var handarbetslärarinna. Under delar av sin uppväxt bodde han i Ängelsberg, Boden, Jämshög och Olofström, men huvudsakligen i Sundbyberg, där han tog studentexamen 1963. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.