Handelsaktiebolag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder handelsaktiebolag, varianter, uttal och böjningar av handelsaktiebolag

Handelsaktiebolag synonym, annat ord för handelsaktiebolag, vad betyder handelsaktiebolag, förklaring, uttal och böjningar av handelsaktiebolag.

Vad betyder och hur uttalas handelsaktiebolag

Handelsaktiebolag uttalas handels|aktie|bo|lag och är ett substantiv.

Ordformer av handelsaktiebolag

Singular

handelsaktiebolag
obestämd grundform
handelsaktiebolags
obestämd genitiv
handelsaktiebolaget
bestämd grundform
handelsaktiebolagets
bestämd genitiv

Plural

handelsaktiebolag
obestämd grundform
handelsaktiebolags
obestämd genitiv
handelsaktiebolagen
bestämd grundform
handelsaktiebolagens
bestämd genitiv

Handelsaktiebolag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet handelsaktiebolag

  1. Victor Pettersson var son till garverimästaren Adolf Wilhelm Pettersson. Efter att ha arbetat som bokbindare en tid lånade han 1874 upp pengar för att starta sin egen verksamhet. Verksamheten startade på Södermalm men flyttades 1875 till Gamla stan. Bland de första kunderna fanns P A Norstedt och Söners Förlag. 1878 utvecklades verksamheten med en påsfabrik, en pappersaffär och ett tryckeri. 1901 ombildades företaget till aktiebolag under namnet Victor Petterssons bokindustri- och handelsaktiebolag med Victor Pettersson som VD och ledamot av styrelsen. Hans företag hade 1906 150 anställda. Victor Pettersson var 1895-1903 ledamot av Stockholms stadsfullmäktige, från 1897 vice ordförande i styrelsen för Stockholms bokbinderiidkareförening och 1897-1898 och 1902-1903. Han var från 1897 ledamot av styrelsen för Stockholms hantverksförening och från 1907 vice ordförande där. Victor Pettersson var även ledamot av styrelsen för Stockholms lärlingshem från 1907, ordförande i styrelsen för Sveriges pappersgrosshandareförening coh för Sveriges papperspåsefabrikantförening. (källa)
  2. Efter folkskola och handelsskola hade Nordquist olika affärsanställningar. År 1884 tog han över speceri- och delikatessbutiken Brunanders Kryddbod i hörnet av Nybrogatan 42 och Kommendörsgatan på Östermalm i Stockholm. Hans affärsidé var att saluföra varor av hög kvalitet samtidigt som han och personalen skulle uppträdda med kvalitet. Han själv och alla manliga butiksbiträden bar mörk kostym och vit skjorta. Sedan företaget 1907, under hans namn men med tillskott av aktiekapital även från andra intressenter, hade ombildats till aktiebolag som Arvid Nordquist handelsaktiebolag, blev Nordquist VD. (källa)
  3. Han arbetade i Felix A.W. Nilssons speceriaffär i Jönköping, som han övertog 1898. Denna såldes senare, varefter han blev delägare i grossistföretaget i kolonialvaror Handelsaktiebolaget J.D. Ericson och Co. i Göteborg. (källa)
  4. 1844 gick bolaget som ägde Lindholmens säteri i konkurs. Säteriet ropades in på exekutiv auktion av Handelsaktiebolaget Mattsson och Braunes. Huvudparten, 31/32-delar av egendomen, överläts nästan genast till två storbönder, som fortsatte att där bedriva jordbruk. På den del som Mattsson och Braunes behöll, växte Lindholmens varv upp. Grosshandlaren Theodor Wilhelm Tranchell (1815-1889) hade den 4 december 1843 gift sig med dottern Sofia Mattsson. Familjen Tranchell hade sjöfartsintressen och insåg att en pågående statlig utredning rörande "tillsyn af segelleden mellan Venern och hafvet samt om sättet för hamnanläggning i Göteborg" skulle innebära uppmuddring av Norra Älvstranden och därmed förbättra möjligheterna för en varvsrörelse. På den första stapelbädden byggdes det första fartyget, briggen Aurora som sjösattes 1848. Kring 1850 påbörjades anläggningsarbeten för ett skeppsvarv av järnfartyg och 1852 byggdes anläggningen ut med en mekanisk verkstad för ångfartyg. (källa)
  5. Division Entrance Systems tillverkar, säljer och servar automatiska dörrsystem. Divisionsledningen är placerad i Landskrona i Sverige. Entrance Systems bildades 2006 genom uppköp och sammanslagningar och omfattar produkter med varumärkena Besam (sedan 2002), Crawford, Megadoor (båda sedan 2011) och Albany (sedan 2012). Crawford med varumärket Allhabo har en bakgrund i Allmänna Handelsaktiebolaget (Allhabo) och en tillverkning av garagedörrar sedan 1950-talet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.