Vad betyder och hur uttalas hasselsnår
Hasselsnår uttalas hassel|snår.
Ordformer och varianter av hasselsnår
Singular
- hasselsnår
- obestämd grundform
- hasselsnårs
- obestämd genitiv
- hasselsnåret
- bestämd grundform
- hasselsnårets
- bestämd genitiv
Plural
- hasselsnår
- obestämd grundform
- hasselsnårs
- obestämd genitiv
- hasselsnåren
- bestämd grundform
- hasselsnårens
- bestämd genitiv
Hasselsnår är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet hasselsnår
Nötkråkan håller främst till i granskog, dock med nära tillgång till hasselsnår (nominatformen) eller tallar med stora frön (övriga undertarter). Den kan vanligen ses när den samlar in föda under tidig höst, men är i övrigt tämligen skygg. Under större delen av året lever den ett undanskymt liv i stora barrskogar. Flykten är tämligen flaxig och har samma karaktär som en spillkråkas. När den ser en predator, till exempel en duvhök, gör nötkråkan en mycket snabb dykning för att skydda sig.
Platsen omtalas för första gången 1748. Vid denna tid låg öl- och våffelstugan Dunderhyttan i slänten nedanför dagens restaurang. Sedan 1760-talet är Hasselbackskrogen omtalad. Krogen var en röd koja, belägen på restaurangens nuvarande plats, som fått sitt namn efter de täta hasselsnåren som växte på platsen. Värdshuset omvandlades dock 1836 till grosshandlaren G. Michaelsons sommarnöje Ludvigsro.
Hummelmora äng är botaniskt intressant inte bara med tanke på de gamla fridlysta ekarna. Vid en kallkälla strax nedanför parkeringen blommar tibast tidigt på våren och i slutet av maj blommar den märkliga klorofyllfria vätterosen under hasselsnåren. Hasseln ger också föda till den ovanliga nötkråkan som särskilt under september-oktober kan ses då den samlar hasselnötter för att lagra upp för vintern.