Hatthylla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hatthylla, varianter, uttal och böjningar av hatthylla

Hatthylla synonym, annat ord för hatthylla, vad betyder hatthylla, förklaring, uttal och böjningar av hatthylla.

Vad betyder och hur uttalas hatthylla

Hatthylla uttalas hatt|hylla och är ett substantiv.

Ordformer av hatthylla

Singular

hatthylla
obestämd grundform
hatthyllas
obestämd genitiv
hatthyllan
bestämd grundform
hatthyllans
bestämd genitiv

Plural

hatthyllor
obestämd grundform
hatthyllors
obestämd genitiv
hatthyllorna
bestämd grundform
hatthyllornas
bestämd genitiv

Hatthylla är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hatthylla

  1. I april 1947 anlände S/S Alabaman till Göteborgs frihamn. Fartyget var lastat med 4 851 kollin, vilka tillsammans utgjorde ett raffinaderi, komplett med – förutom raffinaderienheterna – även inventarier till ett kontrollaboratorium och pennor, skrivbläck, papper, hålslag, stenogramblock, hatthyllor med mera. (källa)
  2. Hyttinen genomgick Finlands konstakademis skola 1961–1965. Han tillhörde den finländska popkonstens pionjärer i slutet av 1960-talet och började göra målade föremål, till exempel en hatthylla (1967). En stor utställning av René Magritte i Stockholm 1967 påverkade Hyttinen och andra finländska konstnärer. Magrittes föremålsliga, surrealistiska motiv tillämpades med förkärlek av popmålarna. Hyttinen övergick i början av 1970-talet till skildringar av människor – och även husdjur – i glesbygden, ett engagemang som han blev mycket känd och uppskattad för, inte minst därför att han ägde förmågan att vara både satirisk och se sina folkliga typer med glimten i ögat. Hyttinen målade flitigt sig själv men även andra. Ett representationsporträtt av Matti Ahde hänger till exempel i Riksdagshuset i Helsingfors. Hyttinen var en av norra Finlands mest kända och uppskattade konstnärer, i denna landsända finns även offentliga konstverk av honom. (källa)
  3. X11 Då många X10:or användes i länstrafik så tyckte man att den skulle passa utmärkt även i regionaltrafik (X10:orna hade dock många konstruktionsfel, som tog lång tid att ändra). Därför utvecklades en version av X10 med något bekvämare säten, toalett, hatthyllor och en bagagehylla i varje vagn. Till skillnad från de vanliga X10:rna är X11:orna tyngre och saknar ett dörrpar i varje vagn, det mittre, men de har i gengäld flera säten. Denna version användes ursprungligen för trafik i Västmanlands län och i Gävleborgs län. Litterabeteckningen var från början X10R, där:et stod för "Regional", men ändrades senare till X11 för att man lättare skulle kunna särskilja dem från vanliga X10. I Göteborg och Skåne byggde man 1993–1999 om sina X10:r till X11:or för att kunna använda dem i både regional- och länstrafik. Idag återfinns X11 i olika delar av Sverige. (källa)
  4. X11 är en regional version av det svenska motorvagnståget X10. Cirka hälften av X10 tågsätten som byggdes och blev ombyggda till X11. Till skillnad från standardversionen har denna bekvämare (mjukare) säten, toalett, hatthyllor och en bagagehylla i varje vagn. En annan skillnad är att X11 saknar det mellersta dörrparet i varje vagn, men i gengäld har den fler säten. X11 i Göteborg har liksom X10 2+3 säten i bredd medan X11 i övriga landet har 2+2. Den ursprungliga litterabeteckningen var X10R där stod för "Regional" men den ändrades senare till X11 för att man lättare skulle kunna särskilja den från den vanliga versionen av X10. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.