Hedersbevisning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hedersbevisning, varianter, uttal och böjningar av hedersbevisning

Hedersbevisning synonym, annat ord för hedersbevisning, vad betyder hedersbevisning, förklaring, uttal och böjningar av hedersbevisning.

Synonym till hedersbevisning

Vad betyder och hur uttalas hedersbevisning

Hedersbevisning uttalas heders|be|vis|ning och är ett substantiv.

Ordformer av hedersbevisning

Singular

hedersbevisning
obestämd grundform
hedersbevisnings
obestämd genitiv
hedersbevisningen
bestämd grundform
hedersbevisningens
bestämd genitiv

Plural

hedersbevisningar
obestämd grundform
hedersbevisningars
obestämd genitiv
hedersbevisningarna
bestämd grundform
hedersbevisningarnas
bestämd genitiv

Hedersbevisning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hedersbevisning

  1. En honnörsvakt eller hedersvakt är en ceremoniell vaktstyrka av varierande storlek och sammansättningar som vanligen tilldelas ett lands statsöverhuvud liksom främmande statsöverhuvuden på statsbesök som hedersbevisning. Honnörsvakt kan även tilldelas kungliga personer, regeringschefer, utrikesministrar, försvarsministrar, ambassadörer samt högre officerare. (källa)
  2. En legation (från latinet: legātio 'beskickning', 'uppdrag', av lēgo 'skicka som sändebud', 'förordna, 'utnämna') är en numera sällan förekommande benämning på en diplomatisk beskickning i främmande stat. Chefen för en legation benämns envoyé. Medan det tidigare uppfattades som en särskild hedersbevisning att en beskickning erhöll rang av ambassad, ansågs det vid diplomatkonferensen i Wien 1961 närmast som en förnärmelse att endast upprätta en legation. Samma regler om immunitet, privilegier och okränkbarhet gäller emellertid för legation/envoyé som för ambassad/ambassadör. Skillnaden ligger på det protokollära planet, vilket innebär att den har betydelse i rangordningshänseende. (källa)
  3. Seden att avge salut på vissa salutdagar, vid vissa statsceremonier och i internationellt umgänge började på 1600-talet, då fartygen sköt ut sina kanoner för att visa att man hade fredliga avsikter när man närmade sig en hamn. Detta blev sedermera en hedersbevisning, en salut. Bestämmelserna blev med tiden strängt reglerade efter rangen. Saluten avgavs också såsom lösen, att tala om vem man var. Även till lands kunde man i fält och från till exempel fästningar skjuta lösen. (källa)
  4. Serafimerriddare kallades Herr plus efternamn (exempelvis "Herr Rudholm") efter gammal svensk tradition där epitetet herr (plus förnamn) signalerade adels- eller frälseskap. Denna sedvänja försvann under 1600-talet, men bevarades i de olika ordnarna. Serafimerriddare kallas även Herr eller Herre av Konungen, som särskild hedersbevisning. I muntligt eller skriftlig tilltal är Konungens officiella hälsningsfras i äldre ordensceremoniel till en Riddare eller Ledamot av Serafimerorden, Gode Herre, Svea och Göta Riddare. (källa)
  5. En statsbegravning är en begravning som sker med officiell och offentlig hedersbevisning på statens bekostnad, det är alltså en form av statlig begravning, ofta i samband med landssorg. De som föräras en sådan har ofta gjort någonting betydelsefullt för landet i fråga eller hade ett högt ämbete, exempelvis statschef eller regeringschef. Det finns en oskriven regel att statsbegravning inte utförs om den avlidnes familj inte vill det. (källa)
  6. Ursprungligen var en baldakin ett utspänt tak av dyrbar sidenbrokad, som i Orienten bars över förnäma personer som skydd mot solen, senare också i Europa som en hedersbevisning vid kröningar, intåg och liknande. I katolska sammanhang förekommer baldakiner i denna användning ännu vid kyrkliga processioner, där den hålls över prästen, som bär monstransen. (källa)
  7. Ombord örlogsfartyg ges en särskild hedersbevisning, fallrepshonnör, till gästande officerare och vissa högre civila befattningshavare när de embarkerar och debarkerar. (källa)
  8. Flaggjunkare var en militär grad, som sedan 1796 tilldelades underofficerare vid Arméns flotta vilka avlagt officersexamen. År 1799 infördes denna grad även i örlogflottan. Graden var en ren hedersbevisning då innehavaren bibehöll sin tjänst och lön på stat. Vid skärgårdsflottans och örlogsflottans sammanslagning 1824 upphörde graden att utdelas. (källa)
  9. Åren 1809–1813 arbetade Abraham med en om- och tillbyggnad av Christian Lagergrens säteri Bålnäs. Lagergren uppmärksammade härvid Abrahams intresse och anlag för arkitektur och gav honom ritlektioner. På bekostnad av kanslirådet Göran af Segerström på Högsjö Gård reste Abraham till Stockholm någon gång 1816–1817 och studerade huvudstadens byggnadskonst och deltog i en ritkurs. Det visade sig snart att den i huvudsak självlärde arkitekten kunde konkurrera med de professionella yrkesmännen. Tillsammans med kusinen Jan Abraham Nyström startade han en verkstad på Hållingstorp och år 1819 mottog de båda, vid en ceremoni i Kristbergs kyrka, av Östergötlands läns hushållningssällskap en silvermedalj som "hedersbevisning för duglighet och offentlig gärning". Från den dagen titulerades Abraham arkitekt och kusinen Jan Abraham fabrikör. (källa)
  10. I december 1909 kallades Ericsson av Stockholms högskola till filosofie hedersdoktor, vilket han avböjde med motiveringen " då mitt medvetande ej kan överskyla mina bristande förutsättningar för ifrågavarande hedersbevisning". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.