Vad betyder och hur uttalas hembygd
Hembygd uttalas hem|bygd.
Hembygd betyder trakt som omger hemmet.
Ordformer och varianter av hembygd
Singular
- hembygd
- obestämd grundform
- hembygds
- obestämd genitiv
- hembygden
- bestämd grundform
- hembygdens
- bestämd genitiv
Plural
- hembygder
- obestämd grundform
- hembygders
- obestämd genitiv
- hembygderna
- bestämd grundform
- hembygdernas
- bestämd genitiv
Hembygd är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet hembygd
Hembygd är den bygd man härstammar från eller bott i sedan lång tid tillbaka. En hembygd är en bygd som man har livslånga band till.
Många människor har flera hembygder. Förutom den ort där man för tillfället bor kan det exempelvis röra sig om orten där man föddes och/eller växte upp, eller där föräldrarna kommer från.
Under slutet av 1800-talet blev hembygd ett begrepp inom litteraturen. I början av 1900-talet blev hembygdskunskap och hembygdsvård ett sätt att förhålla sig till den nära fysiska miljön. Hembygdskunskap var ett samhällsorienterande ämne som i Sverige blev obligatoriskt i folkskolan 1919.
Under de senaste decennierna har intresset för hembygden åter ökat och man har byggt många nya hembygdsgårdar och startat nya hembygdsföreningar. Samfundet för hembygdsvård (SfH) har anpassat sin verksamhet till den nya situationen. SfH bytte namn till Riksförbundet för hembygdsvård 1975 och sedan 1991 heter det Sveriges Hembygdsförbund (SHF). Idag är SHF en riksorganisation med 26 regionala hembygdsförbund med tillsammans drygt 1900 hembygdsföreningar. Aktuell statistik om föreningarnas verksamhet kan hämtas från SHF:s hemsida.
Synonymer till begreppet "hembygd" kan till exempel vara hemort, hemtrakt, fädernebygd, fosterbygd, födelsebygd och barndomshem.