Vad betyder och hur uttalas hembygdsfest
Hembygdsfest uttalas hem|bygds|fest.
Ordformer och varianter av hembygdsfest
Singular
- hembygdsfest
- obestämd grundform
- hembygdsfests
- obestämd genitiv
- hembygdsfesten
- bestämd grundform
- hembygdsfestens
- bestämd genitiv
Plural
- hembygdsfester
- obestämd grundform
- hembygdsfesters
- obestämd genitiv
- hembygdsfesterna
- bestämd grundform
- hembygdsfesternas
- bestämd genitiv
Hembygdsfest är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet hembygdsfest
Från början serverades drikke även till vardags, och kan likställas med mjölkens funktion, exempelvis kunde man ha dricke i sin risgrynsgröt. Det pekar mot att även barn förr serverades drikke eller svagdricka, då mjölken inte alltid var så lätt att få tag på och saft inte hörde till vardagligheterna. Den starkaste och bästa Gotlandsdrickan skulle sparas till jul, påsk och familjehögtider. Numera bryggs drikke oftast i samband med bröllop, årsdagar eller hembygdsfester snarare än till vardags.
Staden har sedan länge en skol- och hembygdsfest, "Kinderzeche Dinkelsbühl", som anordnas tredje veckan i juli varje år. Den har rötter i de i området på 1600-talet grundade latinskolorna och firas också till minne av en händelse under Trettioåriga kriget. Staden hade enligt legenden belägrats av svenska trupper under flera veckor och fick till slut villkorslöst kapitulera. Stadsborna fruktade att de främmande trupperna skulle plundra och därefter bränna ner deras hus. Tornvaktarens dotter, en ung kvinna vid namn Lore, gick då ut och mötte de svenska trupperna med en skara barn vilka sjöng för von Sperreuth, den svenske befälhavaren. Denne blev rörd till tårar och lovade att inte bränna ned staden på villkoret att man i evinnerliga tider skulle fira svenskarnas mildhet.
Bandet började 1956 med att spela på hembygdsfester, föreningsfester och bröllop. Dragspel, gitarr och kontrabas ingick i den ursprungliga sättningen. De hette i början Leifs trio, men bytte sedan namn till Leifs kvartett då Åke Bloms yngre bror Leif Blom 1958 gick med , och blev kapellmästare, och namnet blev Leif Bloms. De första åren spelade bandet i de södra delarna av Sverige. 1971 spelade man in en singel, Då föddes kärleken, med Gert Blom som trumpetsolist, och som gick in på Svensktoppen. Bandet uppträdde i Nygammalt 1978, i Café Norrköping 1993 och Bingolotto i Göteborg 1994. De var också med i programmet I afton dans flera gånger. Då bröderna Gert, Åke och Leif inför 1996 lämnade bandet lades det ner, och bandet spelade sista gången den 30 december 1995. Vokalisten Mona Gustafsson tog med sig resten av bandet och två andra musiker, som blev Mona G:s orkester.
Smålands karoliner är en förening som visar hur armén såg ut på Karl XII:s tid. Föreningen medverkade i tv-programmet Svenska slag men också parader, jubileer, försvarsutställningar, festivaler, tattoon, hembygdsfester.
Hembygdsfest på Engelska
- abnormality