Hemfalla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hemfalla, varianter, uttal och böjningar av hemfalla

Hemfalla synonym, annat ord för hemfalla, vad betyder hemfalla, förklaring, uttal och böjningar av hemfalla.

Vad betyder och hur uttalas hemfalla

Hemfalla uttalas hem|falla och är ett verb, böjs som falla.

Hemfalla betyder:

Ordformer av hemfalla

Aktiv

hemfalla
infinitiv
hemfaller
presens
hemföll
preteritum
hemfallit
supinum
hemfallande
presens particip
hemfall
imperativ

Passiv

hemfallas
infinitiv
hemfalls
presens
hemfölls
preteritum
hemfallits
supinum

Perfekt particip

hemfallen en
~ + subst.
hemfallet ett
~ + subst.
hemfallna den/det/de
~ + subst.
hemfallne den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

hemfalles
presens

Hemfalla är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Hemfalla på Engelska

  • become addicted to, give way (surrender, yield) to - begin to devote oneself to, she began drinking

Hur används ordet hemfalla

  1. Mot bakgrunden av att riksdagen 1913 (SFS 1913:102) antagit en lag om behandling av alkoholister inrättades i varje kommun en nykterhetsnämnd. I lagen sades att det var nykterhetsnämndernas uppgift att arbeta förebyggande mot alkoholmissbruk. Personer som var "hemfallna åt dryckenskap" skulle förmås att gå med i någon nykterhetsförening. Som sista utväg kunde den som var hemfallen åt dryckenskap av nykterhetsnämnden dömas till intagning på alkoholistanstalt. (källa)
  2. År 1459 dog hertig Adolf, och Kristian lyckades att av ridderskapet bli vald (i Ribe, 2 mars 1460) till hertig i Slesvig och greve i Holstein. I gengäld måste han 5 mars utfärda "landesprivilegien", som sedermera blev grundvalen för de slesvig-holsteinska åsikterna om hertigdömenas förhållande till danska riket och bekräftades genom den "tappere verbeteringe" i Kiel 4 april. I dessa privilegier lovade nämligen Kristian att betrakta sig som vald arvinge till de båda länderna och inte som kung av Danmark, samt gav de båda ländernas inbyggare rätt att efter hans död välja en av hans söner eller rättmätiga arvingar till härskare. Därutöver skulle varje land ha en självständig styrelse och de båda för all framtid förbli odelade tillsammans. Med senare tiders händelser för ögonen och med avseende på nyare föreställningar har man skarpt klandrat Kristian och danska riksrådet, för att de inte höll fast vid Slesvigs indragande under danska kronan som ett hemfallet län, utan tvärtom lossade på bandet mellan Danmark och Slesvig för att bringa Holstein i förbindelse med konungariket. På den tiden sågs det som klok politik, eftersom man hoppades att på detta sätt försäkra sig mot återupptagandet av de långvariga krigen med Holstein, och från tysk sida tillvitade man till och med holsteinarna, att "de blev danskar". Kristian befarade särskilt att förlora sitt nyvunna välde i Sverige, om han på samma sätt som Erik av Pommern skulle tagit upp striden med Holstein. (källa)
  3. Sådan tidning ansågs och anses fortfarande såsom mindre seriös än andra typer av dagstidning och – eftersom hela upplagan säljs som lösnummer – mer benägen att hemfalla åt sensationsjournalistik. I Sverige är boulevardpressen numera synonym med kvällspress. (källa)
  4. Men det var inte han som låg bakom det hela, kan man läsa i protokoll och minnesböcker från den tiden. Det var den mer förslagne Torvald, 15 år, från Karlstad som planlade branden. Han togs in på hemmet som 14-åring. Pappan var gjuteriarbetare. Torvald hade tidigt hemfallit åt "lögn och tjuveri" står det i minnesboken. Han hade varit med om en mängd stölder, "en del i förening med inbrott". Torvald var så förslagen att han till och med blev ledare för en hel tjuvliga och därigenom blivit "högst skadlig för kamrater och samhälle". Det börjar dåligt för Torvald på Älfåsens skyddshem". Han betraktades, av lärare och föreståndare, "som opålitlig och listig" och i november 1915 häktades han för mordbranden. Så här skrev föreståndaren efter förhöret: "Torvald var sjelen i mordbranden. Han planerade det hela och i sista minuten sporrade Olof att tända på". Men det var inte nog med det. När det brann som bäst gav han lillpojken Olof sitt munspel "som belöning för att han äntligen lyckades. En ovanligt förslagen och listig bovnatur!" står det som slutkläm i minnesboken. (källa)
  5. Will Forte spelar huvudrollen som Phil Miller, en man som reser runt i 2020-talets USA på jakt efter överlevande efter en virusepidemi. När han besökt en stad skriver han "Alive in Tucson", ungefär "Livslevande i Tucson", på städernas reklam- och välkomstskyltar vid infarter. Efter något års sökande beger han sig till sin hemstad Tucson i Arizona utan att ha sett ett livstecken. Så småningom dyker det upp enstaka människor som sett skriften på skyltarna och de skapar en liten koloni av överlevare. Phil Miller är en antihjälte som försöker visa sitt bättre jag, men hemfaller lätt åt att vara den mindre lyckade person han var innan katastrofen. Han försöker vara en ledargestalt, vilket han motiverar med att det var tack vare hans skyltar som kolonin skapats. (källa)
  6. Gustav II Adolf åter utdelade två, nämligen Läckö i Västergötland vid Vänern åt Jakob De la Gardie 10 maj 1615 och Pernau i Livland åt greve Frans Bernhard von Thurn 16 oktober 1627. Däremot hemföll till kronan genom de grevliga ätternas utslocknande grevskapet Bogesund och det Stureska grevskapet Stegeholm och Västervik. (källa)
  7. Tarantism är en sjukdomsföreteelse som först iakttogs i Italien under 1300- och 1400-talen. De sjuka hemföll först åt djup melankoli, men väcktes ur sin dystra sinnesstämning när de hörde musik. De började då dansa en konvulsivisk dans ("tarantella"), som de fortsatte tills de svimmade av trötthet. Enligt folktron orsakades tillståndet av bett från vargspindlar (Lycosa tarantula). Dess namn, tarantel, har den fått från staden Taranto i södra Italien, där den är vanlig. (källa)
  8. 511 blev Soissons huvudstad i riket Neustrien och innehades efter dess förening med Austrasien av husen Vermandois, Châtillon, Artois m. fl. Med kringliggande område bildande ett grevskap, erhöll det 1131 ett fribrev. Under medeltiden utstod det flera belägringar av normander och inhemska furstar. Det hemföll till Frankrike först 1734. (källa)
  9. En rättshaverist (kverulant) är en person hemfallen åt rättshaveri (från tyska Rechthaberei), vilket enligt Svenska Akademiens ordlista är en "person som påstridigt hävdar sin rätt". Ordet är pejorativt, det vill säga nedsättande. I sin ursprungliga, vidare, bemärkelse betecknar ordet en person som har ett begär att alltid ha rätt (jämför besserwisser). I dag används ordet emellertid ofta om personer som envetet hävdar sin rätt, i juridisk bemärkelse. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.