Hemförsäljningslag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hemförsäljningslag, varianter, uttal och böjningar av hemförsäljningslag

Hemförsäljningslag synonym, annat ord för hemförsäljningslag, vad betyder hemförsäljningslag, förklaring, uttal och böjningar av hemförsäljningslag.

Vad betyder och hur uttalas hemförsäljningslag

Hemförsäljningslag uttalas hem|för|sälj|nings|lag och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av hemförsäljningslag

Singular

hemförsäljningslag
obestämd grundform
hemförsäljningslags
obestämd genitiv
hemförsäljningslagen
bestämd grundform
hemförsäljningslagens
bestämd genitiv

Plural

hemförsäljningslagar
obestämd grundform
hemförsäljningslagars
obestämd genitiv
hemförsäljningslagarna
bestämd grundform
hemförsäljningslagarnas
bestämd genitiv

Hemförsäljningslag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hemförsäljningslag

  1. I Sverige regleras konsumenträtten inom postorderverksamheten av Distans- och hemförsäljningslagen, som gäller från och med 1 april 2005. Tidigare reglerades distansavtal i Lag (2000:274) om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal, vilken upphävdes den 1 april 2005. (källa)
  2. Den första renodlade konsumentköplagen (1973:877) antogs 1973. Dessförinnan tillämpades köplagen från 1905 på alla former av köp. Reformarbetet inleddes under 1960-talet då det uppmärksammades att allt fler näringsidkare använde sig av olika typer av standardsavtal vid avtal med konsumenter. Genom standardavtalen avtalades ofta viktiga delar av köplagen bort till nackdel för konsumenten. En diskussion uppstod om behovet av en skyddslagstiftning för konsumenter som kollektiv. I kölvattnet av diskussionen instiftades en hemförsäljningslag 1971 vilken garanterade vissa, till konsumenternas fördel tvingande, minimirättigheter då försäljare sålde varor hemma hos konsumenter eller på annan plats utanför deras affärsställe, t.ex. genom dörrknackning. År 1973 antogs den nya konsumentköplagen, med regler som var tvingande endast till konsumentens förmån. Lagen reglerade endast vissa för konsumenter viktiga frågor och var på många sätt mindre förmånlig för köparen än den dispositiva köplagen men den innehöll minimiregler som standardavtalen inte kunde åsidosätta till konsumentens nackdel. Då den endast reglerade vissa frågor kompletterade den 1905 års köplag och för konsumenter gällde de båda parallellt. Arbetet med att ytterligare reformera konsumentköplagen, liksom andra konsumenträttsliga lagar inleddes redan inom några år, bl a med syftet att skapa en lag som reglerade samtliga konsumentköp. (källa)
  3. Som konsultativt statsråd i Sveriges regering 1969–1975 blev Carl Lidbom ansvarig för en lång rad nya lagar. I snabb takt presenterade han propositioner om konsumentköplag, hemförsäljningslag, giftermålsbalk, marknadsföringslag etc. Tidningen Expressen undrade 1973 vem som var Sveriges verklige justitieminister – Lidbom eller Lennart Geijer. Lidbom framstod som mycket mera aktiv. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.