Herrskapshus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder herrskapshus, varianter, uttal och böjningar av herrskapshus

Herrskapshus synonym, annat ord för herrskapshus, vad betyder herrskapshus, förklaring, uttal och böjningar av herrskapshus.

Vad betyder och hur uttalas herrskapshus

Herrskapshus uttalas herr|skaps|hus och är ett substantiv.

Ordformer av herrskapshus

Singular

herrskapshus
obestämd grundform
herrskapshus
obestämd genitiv
herrskapshuset
bestämd grundform
herrskapshusets
bestämd genitiv

Plural

herrskapshus
obestämd grundform
herrskapshus
obestämd genitiv
herrskapshusen
bestämd grundform
herrskapshusens
bestämd genitiv

Herrskapshus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet herrskapshus

  1. Jonas Rein föddes på kaplansgården Sandbrekken i Øksendal som son till kaplanen Ole Rein (1729–1792) och Margretha Hansdatter Ross. Øksendal utgjorde vid den tiden annexförsamling till Sunndalen. Modern avled två veckor efter nedkomsten. Rein växte upp i Jevnaker där fadern blev kyrkoherde 1763. Fadern undervisade själv sina barn och förde sin son till en examen artium vid Köpenhamns universitet 1777. Efter denna examen inledde Reis teologistudier, men engagerade sig betydligt mer i modern europeisk litteratur och filosofi. Han blev medlem i Det Norske Selskab och var vän med och beundrare av Johan Herman Wessel och Johan Vibe. Efter teologisk ämbetsexamen 1780 reste han hem till Norge och fram till 1787 livnärde han sig som huslärare i herrskapshus på Østlandet. (källa)
  2. Ribe Kunstmuseum öppnades 1891. Det är inhyst i ett k-märkt herrskapshus i nederländsk stil, i Danmark kallad rosenborgsstil, från 1864. Villan uppfördes av bomullsfabrikanten Balthazar Giørtz (1827-91) efter ritningar av L.A. Winstrup (1815-89). (källa)
  3. Särskilt i Nordtyskland, Skandinavien och Baltikum var stilen utbredd mellan omkring 1630 och 1680 i kyrkor och herrskapshus. Altare, epitafier, predikstolar och möbler gjordes i broskbarock. Bland framträdande skulptörer märks Hans Gudewerth den yngre i Schlesvig och Andrew Lawrenceson Smith i Norge. (källa)
  4. Nyhyttans nuvarande corps-de-logi är ombyggt flera gånger, senast på 1700- och 1800-talen, och har nu en traditionell sexdelad plan. Den var från början kanske en parstuga och hade antingen andra mått än den nuvarande, vilket brandförsäkringsvärderingen 1783 antyder. De äldsta svenska herrskapshusen var uppbyggda enligt enkelstuge- eller parstugeprincipen med förstugan förlängd till en genomgående korridor. Vid 1600-talets mitt kom en ny plantyp från Frankrike och Italien för herrskapshusen: den sexdelade planen. Den kännetecknas av att salen, den gamla gäststugan, nu är placerad i husets mitt samt att ingen av rummen går över hela husets bredd. Hörnrum på varsin sida av salongen blev en vanlig företeelse, ibland som förmak och sängkammare liksom en symmetrisk placering av dörrar med mera. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.