Hetta synonym, annat ord för hetta, vad betyder hetta, förklaring, uttal och böjningar av hetta.
Synonymer till hetta
Hittade 2 varianter av ordet hetta:
Vad betyder och hur uttalas hetta
Hetta uttalas hetta och är ett substantiv -n.
Ordformer av hetta
Singular
- hetta
- obestämd grundform
- hettas
- obestämd genitiv
- hettan
- bestämd grundform
- hettans
- bestämd genitiv
Hetta1 är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Vad betyder och hur uttalas hetta
Hetta uttalas hetta och är ett verb -de.
Ordformer av hetta
Aktiv
- hetta
- infinitiv
- hettar
- presens
- hettade
- preteritum
- hettat
- supinum
- hettande
- presens particip
- hetta
- imperativ
Passiv
- hettas
- infinitiv
- hettas
- presens
- hettades
- preteritum
- hettats
- supinum
Hetta2 är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Andra språk
Hetta på Engelska
- heat, ardour, passion - heat of summer, the oppressive warmth of the heat wave
Hur används ordet hetta
- Den yttersta jordskorpan har så god isoleringsförmåga, att man normalt inte märker av den hetta som råder i jordens innandöme, förutsatt att man inte befinner sig i närheten av en aktiv vulkan eller vid en het källa. När vattnet långt ner i hålrummen i berggrunden har nått kokpunkten förångas det och slungas upp. De hydrologiska förutsättningar som krävs för att en gejser ska uppstå är ovanliga och finns endast på ett litet antal platser på jorden. (källa)
- Det äldsta medel som användes för att lösgöra berg av sådan hårdhet att det inte med hjälp av hackor, kilar och spett direkt kunde brytas, var genom eld. Genom att kraftigt hetta upp berget blev detta sprött och kunde brytas med bl.a. järnspett. Denna metod kallas tillmakning och har allmänt använts i många gruvor i Sverige såväl som utomlands. I Sala användes den ända fram till senare hälften av 1870-talet. Vid tillmakning blir berget brytbart utan att någon nedkylning med vatten är nödvändigt. Även om enstaka belägg finns för att vattenbegjutning använts, så tillhör det undantagen. I Sverige började krut användas för malmbrytning i slutet av 1600-talet men blev allmänt först under 1700-talet. (källa)
- Klimatet är för torrt för skog men inte så torrt att landskapet förvandlas till öken. Det torra klimatet beror på att slätterna ligger långt borta från haven och nära bergen. Om fuktigheten ökar i ett stäppområde ökar också växtligheten och området omvandlas till en skog. Klimatet på stäppen utmärks av mycket varma somrar och kalla vintrar, i synnerhet på stäpperna på norra halvklotet. Stäppområden drabbas ofta av långa perioder av torka och bristen på skyddande träd ger extrema vindar. Kombinationen av extrem hetta och starka vindar gör ofta att gräsbränder sprider sig fort. (källa)
- Hetta (nordsamiska Heahttá) är kyrkbyn och det administrativa centret i kommunen Enontekis. Hetta har cirka 500 invånare och ligger på den norra stranden av sjön Ounasjärvi. I byn finns bland annat kommunhuset, statens ämbetshus, Enontekis huvudbibliotek, skolcentret (grundskola och gymnasium), en bank, ett antal affärer och Enontekis kyrka. Som tätort har orten namnet Enontekis kyrkoby (finska: Enontekiön kirkonkylä). Vid tätortsavgränsningen 31 december 2012 hade Enontekis kyrkoby 555 invånare och omfattade en landareal av 3,31 kvadratkilometer. (källa)
Phonetiskt närliggande ord