Hjälpcentral Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hjälpcentral, varianter, uttal och böjningar av hjälpcentral

Hjälpcentral synonym, annat ord för hjälpcentral, vad betyder hjälpcentral, förklaring, uttal och böjningar av hjälpcentral.

Vad betyder och hur uttalas hjälpcentral

Hjälpcentral uttalas hjälp|centr|al och är ett substantiv.

Hjälpcentral betyder:

Ordformer av hjälpcentral

Singular

hjälpcentral
obestämd grundform
hjälpcentrals
obestämd genitiv
hjälpcentralen
bestämd grundform
hjälpcentralens
bestämd genitiv

Plural

hjälpcentraler
obestämd grundform
hjälpcentralers
obestämd genitiv
hjälpcentralerna
bestämd grundform
hjälpcentralernas
bestämd genitiv

Hjälpcentral är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Hjälpcentral på Engelska

Hur används ordet hjälpcentral

  1. Brander, som var dotter till forstmästare Karl Einar Brander och Bertha Maria Hannelius, blev student 1923 och filosofie kandidat 1930. Hon var tillförordnad äldre lektor i finska vid Jakobstads samlyceum 1931–1933, vid Vasa svenska lyceum 1933–1934, timlärare i finska vid Privata svenska flickskolan i Helsingfors 1934–1938, vid Nya svenska samskolan 1938–1940, yngre lektor i svenska och historia vid Laguska skolan 1940–1946, lektor i finska och svenska vid samma skola från 1946, prorektor 1954–1958, rektor 1960–1964 och prorektor från 1964. Hon var lärare i finska vid Svenska aftonläroverket 1947–1951, i svenska och finska vid Helsingfors svenska arbetarinstitut från 1951 och lärare i svensk handelskorrespondens vid Finska handelshögskolan i Helsingfors 1957–1960. Hon var socialkurator för finska barn i södra Älvsborgs län i Sverige 1942, medlem av Nordiska hjälpcentralen, Rädda Barnens och socialministeriets barnförflyttningskommitté 1940–1944 och Helsingfors sparbanks principal från 1958. (källa)
  2. Redan under vinterkriget 1939 började barn från östra Finland att anlända till Sverige. Snabbt bildades det genom samverkan många olika hjälporganisationer, som Centrala Finlandshjälpen och i Finland Nordiska Hjälpcentralen. Viljan att ta emot ett barn var stort. Efterfrågan var ibland större än det fanns barn att tillgå. I Sverige var samhörigheten med Finland djupt rotad efter den långa tid som Finland var en del av Sverige. Dessutom har det alltid funnits nära länkar till den svensktalande befolkningen i Finland, dvs. finlandssvenskarna. Många fosterhem öppnades i Sverige liksom ett flertal barnhem. Transporterna från Finland gick företrädesvis med båt. Även tågtransporter via Haparanda var betydande. Många av barnen var undernärda men de flesta var friska. Drygt 5 000 av barnen var sjuka och fick vårdas på sjukhus. Många av de sjuka hade bentuberkulos och annan tuberkulos och fick vårdas på sanatorier. (källa)
  3. Fram till 1965 sköttes dessa transporter i Stockholm av polisen, men verksamheten togs över av Hjälpcentralen, eftersom transporten inte ansågs vara en polisiär uppgift. Transporterna togs 1974 över av transportcentralen vid begravningsbyrån Fonus. År 1995 lade landstingets egen transportverksamhet Transland anbud på verksamheten i Stockholm men man skötte inte sitt åtagande och förlorade uppdraget till Ferms åkeri som svarade för uppgiften mellan 1995 och 1998. År 1999 tog Politivagn Stockholm AB över och förlorade sedan avtalet till Fidelia AB åren 2003–2011. Från och med maj 2011 är det återigen Politivagn Stockholm AB som utövar polititransport i Stockholms län. (källa)
  4. Specialiserade personliga tjänster, som artisteri och rådgivning, utförda av specialiserade tjänsteutövare har alltid funnits och har blivit allt vanligare. Än mer har en ny typ av liknande tjänster växt upp i kölvattnet av industrisamhället med tjänster som kundtjänst (hjälpcentral) av produkter och rådgivning (konsulting) till organisationer. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.