Hominid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hominid, varianter, uttal och böjningar av hominid

Hominid synonym, annat ord för hominid, vad betyder hominid, förklaring, uttal och böjningar av hominid.

Vad betyder och hur uttalas hominid

Hominid uttalas hom|in|id [-i´d] och är ett substantiv.

Hominid betyder:

Ordformer av hominid

Singular

hominid
obestämd grundform
hominids
obestämd genitiv
hominiden
bestämd grundform
hominidens
bestämd genitiv

Plural

hominider
obestämd grundform
hominiders
obestämd genitiv
hominiderna
bestämd grundform
hominidernas
bestämd genitiv

Hominid är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hominid

  1. Människa (Homo sapiens, den "visa människan" ) är ett däggdjur av släktet Homo. Människan tillhör familjen hominider och som i sin tur tillhör ordningen primater. Alla nu levande människor tillhör underarten Homo sapiens. Ytterligare en förmodad underart av människan är känd, den utdöda Homo sapiens idaltu. Till släktet Homo räknas även de utdöda arterna neandertalmänniskan, Homo floresiensis och Homo erectus. (källa)
  2. Enligt José María Bermúdez de Castro, med-ledare för forskningen vid en arkeologisk plats i Atapuerca, har fynd avslöjat "anatomiska bevis för hominider som tillverkat verktyg för mer än en miljon år sedan. vilket kan vara den tidigaste västeuropeiska hominiden: först, en tand i juni 2007 och därefter 2008, ett fragment av käkben, och ett proximalt fingerben. (källa)
  3. Förändringar i kromosomantalet kan innefatta även större mutationer, där segment i DNA-kedjan, inom kromosomen, går sönder och omordnas. Till exempel, i Hominiderna, sammansmälte två kromosomer för att producera det andra mänskliga kromosomparet, denna sammansmältning skedde inte i den evolutionära utvecklingslinjen hos de andra aporna, vilka fortfarande behåller dessa särskilda kromosomer. Evolutionsmässigt kan den viktigaste uppgift som sådana kromosomomlagringar har vara att påskynda avvikelsen inom en population till att bli nya arter genom att göra populationerna mindre sannolika att para sig, och därigenom bevara genetiska olikheter mellan populationerna. (källa)
  4. Paleolitikum betyder "äldre stenåldern" och är den första perioden i människans historia. Stenåldern börjar när den moderna människans förfäder (de så kallade hominiderna) börjar tillverka stenverktyg. Detta skedde för ca 2 300 000 år sedan och de äldsta kända spåren kommer från Olduvaiklyftan i Östafrika. Denna stenteknologi kallas Oldowan efter platsen där de första spåren påträffats. (källa)
  5. Grottmänniska, grottman, troglodyt, är en gammaldags, och i dag vanligen sedd som felaktig, benämning på tidiga hominider. Termen används i dagligt tal ibland även om Neanderthalare, Cro-Magnon-människor, eller allmänt om paleolitiska människor. (källa)
  6. Begreppet artefakt hänger också nära samman med begreppet materiell kultur. En lista på artefakttyper och anläggningstyper som uppträder tillsammans i ett och samma område och under samma tidsperiod, definierar en arkeologisk kultur. Arkeologins arbetsområde börjar med den första bevarade artefakten, från Homo habilis tid. Hominider före denna tid studeras uteslutande av paleontologer. (källa)
  7. Artens tandformel är I 2/2 C 1/1 P 2/2 M 3/3, alltså 32 tänder. Framtänderna är breda och bredast är de första framtänder i varje sida av överkäken. Dessutom har schimpansen stora hörntänder, särskild hannar. Arterna i släktet Pan har molarer som är mest lika människans kindtänder. Denna primat saknar svans och har främre extremiteter som är längre än bakbenen. Huvudet kännetecknas av en rund form med ganska små avrundade öron. Tillsammans med bonobon har schimpansen det smalaste bröstbenet av alla hominider. (källa)
  8. Det äldsta exemplaret av ett människoskapat vapen är Schöningerspjuten som är en samling av åtta träspjut från 400 000 f.Kr. Dessa vapen upptäcktes i en gruva i Schöningen i Tyskland mellan 1995 och 1998. Enligt varierande källor utgjorde de en del människans jägarliv under tidig paleolitikum vid hennes jakt på vilda djur. Att använda objekt som vapen har observerats hos schimpanser, vilket har lett till spekulationer att hominider började använda vapen så tidigt som 5 miljoner år sedan. Dock finns inga bevis på detta då vapen från denna period bör ha varit i trä och förmultnat nu. (källa)
  9. Bergsgorilla (Gorilla beringei) är en underart till den östliga gorillan som tillhör familjen hominider bland primaterna. Den lever, i större utsträckning än övriga gorillor, på marken och livnär sig i motsats till sina släktingar främst av blad. Bergsgorillan förekommer i två från varandra skilda områden i östra Afrika, i Virungabergen samt i Bwindis ogenomträngliga nationalpark. Den sistnämnda populationen betraktas av vissa auktoriteter som självständig underart. Bergsgorillans bestånd uppskattas till cirka 700 individer. (källa)
  10. Bonobon är lika lång som schimpansen varför det svenska trivialnamnet dvärgschimpans är missvisande. Namnet fick den eftersom den är smalare än den vanliga schimpansen. Bonobon har en kroppslängd (huvud och bål) av 73 till 83 cm och en vikt på 40 till 45 kg, och hanarna är något större än honorna. Honan blir 70 till 76 cm lång och väger ungefär 30 kg. Den saknar svans som alla hominider. Pälsen är svartaktig och kan bli gråaktig hos äldre individer. En signifikant skillnad, i jämförelse med schimpansen är det svarta ansiktet. Hannar är anmärkningsvärt tyngre än honor. Däremot saknas tydliga skillnader mellan könen angående tändernas och skelettets storlek. Kännetecken som egentligen är typiska för ungdjur förekommer hos arten även hos de fullt utvecklade individerna, till exempel ett smalt kranium och avsaknaden av ett mörkare läte. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.