Hopsydd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hopsydd, varianter, uttal och böjningar av hopsydd

Hopsydd synonym, annat ord för hopsydd, vad betyder hopsydd, förklaring, uttal och böjningar av hopsydd.

Vad betyder och hur uttalas hopsydd

Hopsydd uttalas hop|sydd och är ett adjektiv.

Ordformer av hopsydd

Böjning (i positiv) hopsydd en ~ + subst. hopsytt ett ~ + subst. hopsydda den/det/de ~ + subst.

Hopsydd är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Hopsydd på Engelska

  • stitched

Hur används ordet hopsydd

  1. Under vikingatiden i Norden bar kvinnor ett plagg som brukar kallas hängselkjol eller hängselklänning. Den anses ha utvecklats ur antikens peplos. Hängselkjolens utseende har länge varit föremål för debatt i forskarkretsar. Det finns inga bevarade hängselkjolar utan endast små textila fragment. I tidigare forskning beskrevs hängselkjolen som öppen i sidorna, men numera anser de flesta forskare att den endera var hopsydd eller att fram och bakstycken med god marginal överlappade varandra. Det har också framförts teorier om att hängselkjolen inte tillhörde kvinnornas vardagskläder utan var att betrakta som festplagg. (källa)
  2. I juli 1842 påträffades en kvinnokropp i Fraeer mosse i Himmerland. Kvinnan låg med ansiktet nedåt iförd en ylleklänning, som tillsammans med en sko med kvarvarande fot, skickades till Nationalmuseet. Skon av läder var gjord i två lager och hopsydd med tunna lädersnoddar. Över vristen var den hopbunden med en rem och över ankeln med en lädersnodd. (källa)
  3. Ovanpå stommen lades en halvcirkelformad tältduk, vanligen hopsydd av 13-16 buffelhudar, i senare tid av tyg. Duken fästes med träpinnar som stacks genom dukens ändar. Ingången placerades en bit över marken och var oftast cirkelformad med en täcklucka av buffelhud. Tipins nederkant fästes vid marken med tältpinnar av trä och vid behov även med stenar som lades på tältdukens utvikta kant. Med två av pålarna reglerades rökhålet högst upp i tipin som hade en central eldstad. Alla måltider tillreddes inne i tipin. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.