Hotelse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hotelse, varianter, uttal och böjningar av hotelse

Hotelse synonym, annat ord för hotelse, vad betyder hotelse, förklaring, uttal och böjningar av hotelse.

Synonym till hotelse

Vad betyder och hur uttalas hotelse

Hotelse uttalas hot|else och är ett substantiv -n -r.

Ordformer av hotelse

Singular

hotelse
obestämd grundform
hotelses
obestämd genitiv
hotelsen
bestämd grundform
hotelsens
bestämd genitiv

Plural

hotelser
obestämd grundform
hotelsers
obestämd genitiv
hotelserna
bestämd grundform
hotelsernas
bestämd genitiv

Hotelse är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Hotelse på Engelska

  • threat, menace - a menacing utterance

Hur används ordet hotelse

  1. Valrossar lever i stora flockar vid kusten av arktiska öar och på isen runt nordpolen. Utanför parningstiden lever honor och hanar separat. Det finns en stark hierarki som beror på storleken av huggtänderna (rossarna) och kropparna. Särskild mellan hanarna sker många strider om eftertraktade liggplatser eller annat. När hotelser inte räcker slåss de med huggtänderna så att de får blodiga sår. (källa)
  2. Gunilla motsatte sig själv äktenskapet. Hon hade sagt ja till giftermål med Per Jonsson (Liljesparre), och då konungen meddelade henne sitt val, fick han ett bestämt nej på sitt frieri. Häröver blev han så uppbragt, att han enligt traditionen slog henne i ansiktet med sin handske och gick sin väg. Gunillas släktingar var av en annan mening, de tyckte att en förbindelse med kungahuset vore ett ärende, som icke fick släppas ur händerna, och bestormade henne med böner och hotelser, tills hon slutligen gav sitt samtycke. (källa)
  3. I Aftonbladet tisdagen den 21 december 1948 hävdar Torsten Bengtsson (vars fängelsestraff à tre månader fastställts av hovrätten, där åklagaren yrkat på strängare straff och Bengtsson på nedsättning) att han utsatts för sabotage i form av omkopplade kablar och spikbrädor under hjulen på sin bil, samt mottagit hotelser om att bli "märkt" vid "lämpligt tillfälle", men att "misstankarna så precisa att polisanmälan kan företas". (källa)
  4. Rupert knekt kommer in med ett ris i handen och en sockertoppsformig gråpappersmössa på huvudet. Ofta är han klädd i brun och svart ulster. Han håller en allvarlig räfst med barnen för deras förseelser, vilka han under hotelser uppräknar. När han står i begrepp att bortföra de förskrämda små barnen, kommer i rätt tid den milde, vitklädde Kinkeljes (förvrängning av tyska Kindlein Jesus, Jesusbarnet), som väl i början blir vred, då han får höra om de många pojkstrecken, och vill gå sin väg, men slutligen blidkas, kör ut Rupert och skänker julklappar åt barnen, under villkor, att de för framtiden rätta sina fel. Detta julupptåg uppges ha på ett och annat håll efter tysk förebild uppförts även i Sverige. (källa)
  5. Fallet återupptogs dock på initiativ av biskop Troilius. Kvinnorna arresterades igen och förhördes återigen av Tillberg och Ekman. Tillberg bad i enrum en av kvinnorna att skaffa honom fiskelycka med trolleri. Kvinnorna blev avklädda nakna och utsatta för brutal tortyr, fick ta emot spottloskor och utstå hotelser och förödmjukande behandling. Risberg ställde Tillberg och Ekman införätta. Under rättegången mot dem bekräftades att tortyr ännu en gång hade använts mot kvinnorna. Tillberg och Ekman dömdes till tre veckors fängelse och bötfälldes. Då de överklagade, höjdes straffen och notarie Ekman avsattes från sitt ämbete som domare. Hovrätten dömde Johansson att skickas till Pommern som soldat under sjuårskriget. (källa)
  6. Efter flera förhör och hotelser med tortyr måste han slutligen i juni 1633, "såsom skarpt misstänkt för kätteri", avsvärja sina åsikter, framförallt den åsikten "att solen är världens orörliga medelpunkt, och att jorden ej är orörlig, utan även har en daglig rotation". Enligt legenden skulle Galilei, då han reste sig från sin knäfallande ställning, ha mumlat mellan tänderna: "Eppur si muove!". Han dömdes till fängelse, men straffet mildrades till förvisning från Florens, och han fick slutligen genom sina vänners hjälp tillbringa de sista åren av sitt liv i en villa nära Florens. (källa)
  7. Samtidigt överhopade han svenska regeringen med memorial, fulla av klagomål, råd och hotelser. I november 1746 gick han så långt, att han tilldelade arvfursten Adolf Fredrik en skrapa för hans förbindelser med hattpartiet. Detta framkallade en antirysk demonstration, den på A.J. von Höpkens initiativ tillkomna, "Nationella förklaringen". (källa)
  8. Efter några dagar infann sig kejsaren på platsen och upptäckte till sin förvåning att alla hans soldater hade blivit kristna. Han kallade då på sju barbarkungar och deras mångtaliga härar, som med hotelser och tortyr försökte förmå de 10 000 att avfalla från den kristna tron. Då de vägrade, blev soldaterna korsfästa på berget Ararat, medan Acacius högt läste trosbekännelsen. Vid nionde timmen hade alla gett upp andan, och änglar begravde deras kroppar, som vid en jordbävning hade fallit ner från korsen. En variant av legenden förtäljer att soldaterna blev gisslade, nakna jagade över vassa spikar eller in i ett törnesnår och störtade utför en klippbrant. (källa)
  9. I exil, på flykt undan rättvisan, bedrev efterkrigstida underjordiska Ustasjanätverk terrorverksamhet och fortsatta dåd mot Jugoslavien. Allt från jugoslaviska ambassader, resebyråer, privatpersoner och kontor blev måltavlor i deras terrorverksamhet. Politiskt var deras mål att destabilisera Titos Jugoslavien och sabotera enigheten och freden i regionen med bland annat bombdåd, mord, allvarliga hotelser, gisslantagningar och utpressningar, med mera. Några av de ledande och drivande Ustasjamedlemmarna från NDH-perioden, däribland Pavelić själv och lägerkommendanten Maks Luburic, lyckades spåras upp av jugoslaviska agenter och avrättades för brott de begått både under och efter kriget. (källa)
  10. Då Katarina Bengtsdotter avgick från sitt ämbete på grund av obotlig sjukdom den 20 september 1456, valdes Cecilia Petersdotter den 22 september till hennes efterträdare. Trots att hon valts enhälligt av både nunnor och munkar vägrade hon att acceptera utnämningen och höll sig gömd i en vrå under flera timmar. Varken argument eller hotelser fick henne att ta emot ämbetet. Därför ansåg sig klostret tvunget att utlysa nyval, och utnämnde i stället Katarina Ulfsdotter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.