Hovmålare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hovmålare, varianter, uttal och böjningar av hovmålare

Hovmålare synonym, annat ord för hovmålare, vad betyder hovmålare, förklaring, uttal och böjningar av hovmålare.

Vad betyder och hur uttalas hovmålare

Hovmålare uttalas hov|mål|are [-å-] och är ett substantiv.

Ordformer av hovmålare

Singular

hovmålare
obestämd grundform
hovmålares
obestämd genitiv
hovmålaren
bestämd grundform
hovmålarens
bestämd genitiv

Plural

hovmålare
obestämd grundform
hovmålares
obestämd genitiv
hovmålarna
bestämd grundform
hovmålarnas
bestämd genitiv

Hovmålare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hovmålare

  1. 1710 kallades han av kung Fredrik I av Preussen till Berlin som hovmålare. Därefter företog han under de följande åren kortare resor till hoven i Dessau (1715), Dresden (1718), London (1723) och Paris (1724). 1733 utnämndes Pesne till ledare för konstakademin i Berlin. Han anses vara en viktig förmedlare av den franska konsten till Brandenburg-Preussen. Pesne var i huvudsak verksam som porträttmålare, men han utförde även talrika vägg- och takmålningar för Fredrik den store i de kungliga slotten. (källa)
  2. Jacob Heinrich Elbfas, troligen född cirka 1600 i Livland, död i mars 1664 i Maria Magdalena församling, Stockholm var en hovmålare bland annat hos änkedrottning Maria Eleonora. (källa)
  3. Carl Gustaf Pilo var född i Nyköping. Efter sina studier var han under åren 1740–1772 bosatt i Danmark. Åt 1741 flyttade han till Danmark och blev dansk hovmålare. I Danmark hade Pilo utnämnts till hovmålare, professor och direktör för Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn. Akademien var en gåva till Fredrik V av Danmark år 1754, när han fyllde 31 år. I Köpenhamn hade Pilo på 1740-, 1750- och 1760-talen utfört ett flertal porträtt, bland annat av Fredrik V från omkring 1755, drottningarna Lovisa, och Juliana Maria samt de kungliga barnen, såsom exempelvis Kristian VII av Danmark på 1750-talet. Den danska drottningen, Louise av Storbritannien, (drottning Lovisa av Danmark, gift med Fredrik V av Danmark i hans första gifte, var Gustav III:s svärmor och mor till hans blivande maka, Sofia Magdalena, som Carl Gustaf Pilo hade målat flera porträtt av redan 1765, innan hon kom till Sverige. Juliana Maria var en tysk prinsessa av Braunschweig-Wolfenbüttel och drottning av Danmark i kung Fredrik V:s andra gifte. Likaså hade Pilo målat porträtt av den dansk-norska författaren Ludvig Holberg samt några figurkompositioner. När Pilo återvände till Sverige 1772 bosatte han sig i sin barndomsstad Nyköping. (källa)
  4. Intill Hedvig Eleonoras paradsängkammare inrättades på 1690 drottningens stora audienssal eller styrelserum. Till väggarnas och takets utsmyckningar anlitades hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl, som utförde sex stora väggmålningar, placerade i förberedda inramade väggfält samt en plafond (takmålning). (källa)
  5. I denna sal finns två monumentala målningar av barockmålaren Rubens: Konungarnas tillbedjan och Henrik IV av Frankrike vid belägringen av Amiens. Här och i den angränsande trappan finns även verk av bland andra Jacob Jordaens, David Teniers och en helgonbild av Francisco de Zurbarán, samt två porträtt av den svenske hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl. (källa)
  6. I 24-årsåldern utvandrade Fuhrmann från Hamburg till Stockholm och var till en början sysselsatt som tunnbindare hos olika vinhandlare i staden. I februari 1740 gifte han sig med den 13 år äldre änkan Margarete Götze och övertog hennes före detta makes vinhandel i kvarteret Juno, Svartmangatan 20–22, även kallat Ehrenstrahlska huset efter sin ursprungliga ägare, hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl. Paret förblev barnlöst. (källa)
  7. En altartavla, Nattvarden, av hovmålaren R W Ekman från 1861. (källa)
  8. Han var son till guldsmeden Otto Peterson och Lucia Wulf. Han var halvmorbror till hovmålaren Georg Engelhard Schröder. Peterson skrevs in som lärling vid Stockholms guldsmedsämbete 1687 men lämnade efter en tid denna bana för att övergå till konsten. Han studerade målning för Martin Hannibal och titulerade sig 1696 som konterfejare. Han återfinns i London 1709 där han tillsammans med Charles Boit fram till 1713 arbetade med en emaljmålning i mammutformat som aldrig blev färdigställd. Hans mest kända verk är en bröstbild av skalden John Gay som ingår i Nationalmuseums samlingar. (källa)
  9. Äldsta dotter till den svensk-franske hovmålaren Peter Adolf Hall och Marie-Adélaïde Gobin. Gift år 1792 med kungliga rådsadvokaten Francois Louis Seleau, vilken mördades i Septembermorden samma år. Hon gifte om sig 1796 med officeren Blaise Lievre de la Grange, markis de Fourilles. Hon fick sex barn, ett med sin förste man. (källa)
  10. Det pompösa, praktglada och dekorativa gjorde sitt intåg med 1600-talets karolinska barock. Stormaktstiden – under 1600-talet och 1700-talets första decennier - var i hög grad en arkitekturens tid. En rad slott, herrgårdar och kyrkor uppfördes exempelvis Stockholms slott, vilket även nu innebar att konstnärer kallades från utlandet. Dessa lärde upp nya generationer av svenska konstnärer. I form av krigsbyten kom flera betydande konstsamlingar och viktiga enskilda konstverk till Sverige. Ett stort namn var hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl. Ehrenstral verkade även som porträttör och djurmålare och arbetade med Drottningholms slott tillsammans med Johan Sylvius. Erik Dahlbergh, som var arkitekt och fältherre utöver konstnär, avbildade stormaktstidens officiella Sverige i det stora verket Suecia Antiqua et Hodierna. Andra målare var David von Krafft och Michael Dahl. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.