Hovrättsassessor Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hovrättsassessor, varianter, uttal och böjningar av hovrättsassessor

Hovrättsassessor synonym, annat ord för hovrättsassessor, vad betyder hovrättsassessor, förklaring, uttal och böjningar av hovrättsassessor.

Vad betyder och hur uttalas hovrättsassessor

Hovrättsassessor uttalas hov|rätts|as|sess|or och är ett substantiv.

Ordformer av hovrättsassessor

Singular

hovrättsassessor
obestämd grundform
hovrättsassessors
obestämd genitiv
hovrättsassessorn
bestämd grundform
hovrättsassessorns
bestämd genitiv

Plural

hovrättsassessorer
obestämd grundform
hovrättsassessorers
obestämd genitiv
hovrättsassessorerna
bestämd grundform
hovrättsassessorernas
bestämd genitiv

Hovrättsassessor är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hovrättsassessor

  1. I Grönvik bodde i slutet av 1700-talet flera välbärgade personer från Vasa, bland andra hovrättsassessorn i Vasa Johan Casimir de la Chapelle, se nedan om Grönvik Gård. (källa)
  2. Medan Österrike arbetade för att skapa allianser med tyska furstendömen försökte Frankrike och vissa grupper i Danmark att skapa en äktenskapsallians mellan Danmark och Sverige, som skulle ske mellan Karl XII och Sofia Hedvig av Danmark samt mellan Hedvig Sofia av Sverige och Carl av Danmark, det ryktades dock om att Hedvig Sofia skulle gifta sig med Fredrik IV av Holstein-Gottorp. Mellan 1697 och 1699 bedrevs en intensiv politik av Jens Juel för att åstadkomma detta, i syfte att förhindra Karl XII från att välja en tysk furstinna som skulle leda till en förstärkning av den svenska fiendskapen gentemot Danmark, i värsta fall en holsteinsk furstinna eftersom Holstein-Gottorp var Sveriges bundsförvant sedan flera år tillbaka. Både Danmark och Frankrike pekade ut grevinnan Beata Elisabet von Königsmarck och hennes dotter Johanna Eleonora De la Gardie som agenter för den dansk-franska linjen vid det svenska hovet. von Königsmarcks uppgift var att sondera vilka politiker som stödde planerna och att själv aktivt arbeta för dem. Den 23 februari 1698 var hon enligt Juel upptagen med planen att påverka Piper att övertala Karl XII att stödja planen. Hon hade för detta gjort hovrättsassessorn Per Bromèen, gift med Christinas syster Inga Törnflycht och som själv gärna såg att Karl XII gifte sig danskt, till sin agent hos Piper för att ta reda på hur han ställde sig i frågan. Vad Piper än hade för åsikt höll han den hemlig, och ingrep inte för att försöka hindra sin hustru eller hennes släktingar från att agera i frågor som berörde hans ämbetsutövning. (källa)
  3. 1969–1979 Lennart Groll (hovrättsassessor). (källa)
  4. En hovrättsassessor (assessor) är en domare som genomgått en 4-årig praktisk utbildning i hovrätt och tingsrätt men som inte har någon fast anställning vid en speciell tingsrätt. En fiskal (tingsfiskal) är en domare under sådan utbildning. En beredningsjurist har fullgjort notarietjänstgöring och får döma i vissa mål (bötesmål och mindre tvistemål). En tingsnotarie (notarie), som ofta är det första arbete en nyutexaminerad jurist har, för i början av sin tjänstgöring protokollet vid huvudförhandlingarna i tingsrätten men får i slutet av tjänstgöringen även döma i enklare mål. En notarietjänstgöring varar i regel i 2 år. (källa)
  5. Efter minst ett års tjänstgöring i hovrätt eller kammarrätt ska fiskalen tjänstgöra som fiskal med dömande uppgifter vid underrätt (tingsrätt eller förvaltningsrätt) i minst två år. Därefter återvänder fiskalen till överrätten för att fullgöra adjunktionstjänstgöring under ett år. Under adjunktionstjänstgöringen deltar denne som ledamot i överrättens avgöranden med titeln tf. hovrättsassessor respektive tf. kammarrättsassessor. (källa)
  6. Till stort inflytande steg ätten ånyo på 1600-talet, då Otto von Mengden (född 1600, död 1681, överste och lantråd, friherre 1653) i själva verket blev den livländska adelns ledare i dess arbete på organiserandet och utbyggandet av sin maktställning. Hans strävanden fullföljdes av sonen Gustaf von Mengden (född 1624, död 1688, hovrättsassessor, generalmajor och lantråd). (källa)
  7. Oavsett vad blev Cassius tid som professor kort, en nedsänd kunglig kommission fann år 1670 att då Nils Wolff Stiernberg - informator till kanslern Gustav Otto Stenbocks son - redan var extraordinarie professor i retorik så var det "öfverflödigt att hafva 2:ne professores in eloqventia". Emedan "poesien näppeligen behöfde af någon professore särskilt vara drifven och representerad" gjordes Cassius således överflödig. Han blev istället generalauditör vid svenska hären och administratör vid krigskommissariatet, en tjänst som han tog avsked från vid årsskiftet 1676/1677, varefter han istället förgäves försökte utverka posten som hovrättsassessor i Stockholm. När detta inte heller gick vägen gick Cassius istället över i dansk tjänst, men lyckades inte heller få något ämbete där. Efter en incident i det danskockuperade Wismar, där Cassius - utan att formellt vara i dansk tjänst - överlämnade en svensk kurir med brev från det svenskallierade Holstein-Gottorp i danska händer kunde han inte längre hoppas på en tjänst vare sig i Sverige eller i hemlandet, varför hans enda utväg var att fortsatt vädja till danske kungens välvilja. (källa)
  8. År 1959 blev Gunvor Bergström adjungerad ledamot av Svea hovrätt och år 1962 hovrättsassessor. Hon kom vid denna tid att anlitas som sakkunnig av justitiedepartementet, bland annat för arbetet med en ny straffbalk. År 1966 blev hon kansliråd på samma departement. Som sådan blev hon tillsammans med 98 andra kvinnor år 1967 inbjuden till Stockholms slott på te av prinsessan Sibylla som på detta sätt ville uppmärksamma alla framstående och dugliga kvinnor i Sverige. (källa)
  9. Per kungligt brev den 22 oktober 1685 om konfiskationssakers avdömande, fastslogs att sjötullrätten skulle presideras av ett kammarråd, och som bisittare skulle generaltullförvaltaren, en hovrättsassessor av tredje klassen, och en assessor från Kammarrevisionen, fungera. (källa)
  10. Strömberg var 1981–1983 rättssakkunnig i Justitiedepartementet, 1983-1985 bolagsjurist i Nordstjernan AB, blev hovrättsassessor i Svea hovrätt 1987, och var åter sakkunnig i departementet 1988–1990. Han var departementsråd i Justitiedepartementet 1990–1994, utnämndes 1994 till rättschef i departementet och till expeditionschef 1995. Han utsågs 1998 till generaldirektör och chef för Domstolsverket och 2004 till rikspolischef efter Sten Heckscher, med tillträde 1 januari 2005. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.