Humlegård Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder humlegård, varianter, uttal och böjningar av humlegård

Humlegård synonym, annat ord för humlegård, vad betyder humlegård, förklaring, uttal och böjningar av humlegård.

Vad betyder och hur uttalas humlegård

Humlegård uttalas humle|gård och är ett substantiv.

Ordformer av humlegård

Singular

humlegård
obestämd grundform
humlegårds
obestämd genitiv
humlegården
bestämd grundform
humlegårdens
bestämd genitiv

Plural

humlegårdar
obestämd grundform
humlegårdars
obestämd genitiv
humlegårdarna
bestämd grundform
humlegårdarnas
bestämd genitiv

Humlegård är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet humlegård

  1. Humlegården är en park på Östermalm i Stockholm. Parken gränsar till Karlavägen i norr, Sturegatan i öster, Humlegårdsgatan i söder och Engelbrektsgatan i väster. Sedan 1878 ligger här Kungliga biblioteket, som är Sveriges nationalbibliotek. (källa)
  2. Den som ska tillträda hemman ska besikta det tillsammans med två nämndemän som vittnen. Synen ska gälla hägnet, humlegård, trädgård, kvarndammar, och annat som kan höra till hemmanet. Besiktningen ska nedtecknas och undertecknas. Den som övertar gården ska hålla gården i detta skick. (källa)
  3. Ladugårdsgrinden är ett kvarter bestående av tre byggnader beläget mellan Stureplan och Humlegården i centrala Stockholm. Kvarteret omges av Humlegårdsgatan, Biblioteksgatan och Sturegatan. Närmast Stureplan uppfördes 1885 hotell Anglais efter ritningar av Helgo Zetterwall. Hotellet revs 1955 och ersattes av ett nytt hotell med samma namn som placerade mot Humlegården. Mot Stureplan uppfördes i stället ett kontorshus ritat av Anders och Ivar Tengbom. Kvarterets tredje byggnad är en före detta biografbyggnad som vetter mot Biblioteksgatan. (källa)
  4. Kungliga biblioteket (KB) är Sveriges nationalbibliotek, beläget i Humlegården i Stockholm. Biblioteket samlar in och bevarar allt tryckt material som ges ut i Sverige sedan 1661. 2009 blev Statens ljud- och bildarkiv en del av KB. Sedan dess ansvarar KB även för att samla in audiovisuella medier. Kungliga biblioteket är en statlig myndighet. (källa)
  5. Plantorna i humlegården har ett lokalt ursprung och humlegården i Råshult är en så kallad kuphumlegård. (källa)
  6. Makarna Carlén köpte på hösten 1845 ett tvåvånings trähus i Humlegården, Humlegårdsgatan 10, senare 29. Då staden 1865 behövde delar av deras tomt för den nya Norrlandsgatan, sålde man hemmet och flyttade till Kaptensgatan 5. Av ekonomiska skäl tvingades Flygare-Carlén 1891 lämna våningen på Kaptensgatan, då hennes vänner ordnat en liten billig tvårumslägenhet på Grevturegatan 55, senare 43. (källa)
  7. Linnémonumentet är en statygrupp i Humlegården i Stockholms innerstad, föreställande Carl von Linné. Den utfördes av Frithiof Kjellberg och avtäcktes 1885. Runt monumentet anlades Linnéplanteringen med 21 000 växter. (källa)
  8. De hämtade en automatkarbin i Hagsätra och återvände senare till centrala Stockholm. Med i bilen fanns också Doosti. Bilen kördes av 21-åringens yngre bror som parkerade bilen vid Engelbrektsplan på Birger Jarlsgatan och sedan väntade vid bilen på att de tre andra skulle återvända. (Det bedömdes som olämpligt att den yngre brodern skulle följa med till Sturecompagniet, eftersom han avsåg att följande år söka in till Polishögskolan.) De tre promenerade genom Humlegården och Márquez Jara bar vapnet. För tingsrätten uppgav Márquez Jara att han inte ville återvända till Sturecompagniet, alternativt att de istället skulle överfalla vakterna när vakterna var på väg hem men blev övertalad av de andra. Strax efter klockan 5 på morgonen återkom de till Stureplan. Márquez Jara överlämnade vapnet till Zethraeus som började skjuta ned de vakter och de gäster som befann sig i entrén till Sturecompagniet. Efter enstaka skott övergick skjutandet till automateld. Fyra människor dödades: Katinka Genberg, 21, Daniella Josberg, 22, Kristina Oséen, 21, och dörrvakten Joakim Jonsson, 22. Över 20 skadades fysiskt, andra fick psykiska skador. (källa)
  9. En av Lindhagenplanen allvarliga motståndare var ingenjören och författaren Gustaf Nerman. Han hade 1862 vunnit pris vid tävlingen om en stadsplan för Göteborg. Han hade progressiva åsikter, men gillade tydligen inte kommissionens långa breda gator. Som fastighetsägare hade han även egna intressen att tillvarata. En av konflikterna gällde Birger Jarlsgatan, som Lindhagen ville dra ner till Nybroviken. Motparten, som var involverad i exploateringen av tomter längs Sturegatan och i trakten av Humlegården, ville däremot förlänga Sturegatan ner till Norrmalmstorg. Lindhagens linje vann med en rösts majoritet i stadsfullmäktiges omröstning (46 mot 45). Bara en rösts förskjutning och denna del av Stockholms hade haft en helt annan utformning. Det visade sig även senare att av de tolv ledamöter som var aktieägare i Stockholms Byggnadsförening röstade tio för Sturegatsalternativet och bara en för Lindhagenförslaget, den tolfte var inte närvarande. Med lika knapp majoritet lyckades Lindhagen att få Odengatans raka sträckning mellan Valhallavägen i öst till Sankt Eriksplan i väst. (källa)
  10. 4 oktober-demonstrationerna var en serie av årliga demonstrationer mot löntagarfonder i Sverige. Den första demonstrationen ägde rum 4 oktober 1983, då tiotusentals människor ("uppemot 100 000" enligt arrangörerna, 75 000 enligt polisen och 27 760 enligt socialdemokraterna) demonstrerade i Humlegården i centrala Stockholm mot planerna på att införa löntagarfonder i Sverige. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.