Husbygge Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder husbygge, varianter, uttal och böjningar av husbygge

Husbygge synonym, annat ord för husbygge, vad betyder husbygge, förklaring, uttal och böjningar av husbygge.

Vad betyder och hur uttalas husbygge

Husbygge uttalas hus|bygge och är ett substantiv.

Ordformer av husbygge

Singular

husbygge
obestämd grundform
husbygges
obestämd genitiv
husbygget
bestämd grundform
husbyggets
bestämd genitiv

Plural

husbyggen
obestämd grundform
husbyggens
obestämd genitiv
husbyggena
bestämd grundform
husbyggenas
bestämd genitiv

Husbygge är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet husbygge

  1. Kungshöjd, före 1904 Lilla Otterhällan, är ett bebyggt berg i stadsdelen Inom Vallgraven i Göteborg. Namnet är efter det bolag som grundades 1895, Kungshöjdens Fastighetsaktiebolag, för de nya husbyggena på platsen. Stora Otterhällan, kallad Otterhällan, är ett bebyggt berg norr om Kungshöjd. (källa)
  2. Föreningen Folkets hus i Lindesberg bildades 9 maj 1908 med en styrelse bestående av gårdskarlen Karl Buske, skräddaren Anders Tenor, kakelformaren Harald Lindberg samt garvaren Benjamin Larsson. Inför husbygget anlades först en folkpark på Kyrkberget i syfte att få intäkter från dans och arrangemang som skulle finansiera bygget av Folkets hus. I november 1919 köpte man så den tomt där huset ligger, för 8 500 kronor. Ingenjör G. Ställberg ritade huset och den 22 december 1922 kunde man inviga huset. Invigningstal hölls av borgmästaren Magnus Sjölin. Men verksamheten hade smygstartat och dagen innan framfördes den första teaterföreställningen: Hennes förflutna skrivet av W von Scholz, framfört av Allan Rydings teatersällskap. (källa)
  3. Ekebys huvudbyggnad bär prägeln av en karolinsk sätesgård med tessinska drag från 1600-talet. Det var dock förmodligen inte Tessin som ritade Ekebyhov. Möjligen kan den från Sydtyskland invandrade arkitekten Johan Tobias Albinus ha svarat för ritningarna. Denne inspekterade både Ekebyhov och det Wrangelska husbygget i Södertälje vid en båtfärd hösten 1675, enligt kamreren Reiniers journal i Riksarkivet. Husets planmått är 40 x 13,5 meter. Från söder leder en gammal stentrappa upp till husets grusade förgård. Gesimser i tandsnitt och den frontonkrönta mittrisaliten med pilaster och balusterdockor samt dubbeltrappan till bottenvåningen ger hela kompositionen ett slottsmässigt intryck. Mot norr upprepas husets stilelement, dock i något förenklad form. Mycket verkningsfull är färgsättningen med fasadpanelen i mörkgul kulör, vita lister och pilaster samt mörkröda fönstersnickerier. Yttertakets kopparplåt tillkom under 1950-talet och förnyades i början av 2000-talet. Innan dess var taket täckt av svartmålad järnplåt och ännu tidigare av takspån, som byttes ut under en större renovering 1832. Stommen är tillverkad av liggtimmer och klädd med stående träpanel. Huset är källarlöst och står på en hög naturstenssockel. (källa)
  4. Kungl Maj:t och riksdagen tillstyrkte 1914 budgeten för tomtinköpå totalt 961 304 kronor, och 1915 förverkligades köpet av tomten öster om Drottningtorget där det vid denna tid låg ett fattighus som kallades Bracka. Under första kvartalet 1917 revs detta hus och arbetet med posthuset påbörjades, som skulle ta över sju år. När det nyklassicistiska huset stod klart för invigning, pingstdagen den 30 maj 1925 i närvaro av bland andra Byggnadsstyrelsens generaldirektör Tengbom, generalpostdirektören Julius Juhlin samt ett antal högt uppsatta representanter för de nordiska länderna, var det inte bara det största posthuset i Norden, utan även det dyraste husbygget i Sverige med en byggkostnad som först beräknades till 2,4 miljoner kronor, men fick slutnotan 8,4 miljoner kronor, uppfört i tre våningar. Den beryktade göteborgska leran krävde 6 128 granpålar, 15–18 meter långa, för att stabilisera byggnaden. När byggnaden stod klar var det ett av Göteborgs absolut förnämsta byggnadsverk där enbart Amerikahuset kunde konkurrera i pampighet. (källa)
  5. I april 1938 började själva husbygget med bärande delar i betong, men arbetet avbröts i samband med utbrottet av andra världskriget 1939. Under kriget fungerade Prora bland annat som fältsjukhus och vid krigsslutet som anläggning föröda Armén. En del av det enorma Prorabygget färdigställdes av DDR-regimen, en del står som ruiner och en del sprängdes bort, men det senare var svårt då betongfundamenten var för starka. Under DDR-tiden fortsatte man att använda byggnaden för militära ändamål, varför området inte var tillåtet att besöka för utländska besökare. Byggnaden fanns ej med i östtyska turistguider. (källa)
  6. Under medeltiden jagade man val för att få kött, tran som användes som bränsle och de stora gomlisterna, barder, som användes till husbygge. Redan vid slutet av medeltiden var stora flottor ute och jagade de stora valarterna, huvudsakligen rätvalar som grönlandsval och nordkapare. Till skillnad från övriga valar flyter nämligen rätvalar när de dött. Till exempel hade den nederländska flottan under 1500- och 1600-talen cirka 300 valfångstskepp med 18 000 man i besättning. Under 1700-talet och 1800-talet jagades huvudsakligen bardvalar för sina gomlister som användes i korsetter och krinoliner. Dessutom användes kaskelotens spermaceti som smörjmedel för maskiner och dess ambra som grundämne för farmacin och parfymframställning. (källa)
  7. Carin Ersdotter kom till Stockholm försommaren 1832 och fick först arbete som hantlangare, så kallad mursmäcka, vid ett stort husbygge vid Brunkebergstorg. På sensommaren året efter, 1833, fick hon anställning som mjölkpiga på Järla gård i Nacka. Hon hade i uppgift att sälja gårdens mjölk på Stortorget och väckte där stor uppmärksamhet genom sin skönhet och hon fick flera gånger fly och gömma sig för folkmassor. Hon blev omtalad och uppmärksammad i staden, bland annat i den vid den här tiden framväxande pressen. Skriverierna ökade nyfikenheten, och hon kallades till polisen för att samtala om uppståndelsen kring henne och den nystartade tidningen Aftonbladet skrev. (källa)
  8. 1 Pet 1:1–2:10) Allmänna uppmaningar i form av det kristna kallets beskaffenhet och kristnas förmåner. Brevet inleds med att författaren säger sig vara Petrus och han använder samma sorts judiska brevhälsning som den Paulus använde i sina brev. Läsarna uppmanas att hålla fast vid det levande hoppet i form av pånyttfödelse. De sägs ha friköpts med Jesu Kristi blod för att bli som ett heligt prästerskap. Profeternas förutsägelser har blivit verklighet och läsarna manas att leva sina liv i hörsam helighet, ömsesidig kärlek och andlig tillväxt. Som Guds utvalda släkte kan de nu bli levande stenar i ett andligt husbygge, ett tempel bebott av Gud. (källa)
  9. När ett nytt område inventeras är föroreningar antingen kända på förhand, eller också finns en misstanke på grund av att typiskt förorenande verksamhet har funnits på platsen tidigare. I dessa fall utförs provtagning, och analyser får visa hur situationen är. Det är inte helt ovanligt att man under pågående schaktning, inför exempelvis ett husbygge eller ett vägbygge, finner att det är något fel med jorden. Det kanske luktar bensin och diesel, eller också är jorden konstigt färgad. (källa)
  10. Pihl var inte bara intresserad av språket i sig, utan även av kulturen i Överkalix. Hon hade breda intressen och en förmåga att locka fram berättelser, och gjorde således många uppteckningar på överkalixmål av sockenbor som berättade om allt från husbygge till bröllop, garvning och trolldom. Några av dessa berättelser publicerades som Livet i det gamla överkalix skildrat av överkalixbor på överkalixmål (1959). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.