Husvägg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder husvägg, varianter, uttal och böjningar av husvägg

Husvägg synonym, annat ord för husvägg, vad betyder husvägg, förklaring, uttal och böjningar av husvägg.

Vad betyder och hur uttalas husvägg

Husvägg uttalas hus|vägg och är ett substantiv.

Ordformer av husvägg

Singular

husvägg
obestämd grundform
husväggs
obestämd genitiv
husväggen
bestämd grundform
husväggens
bestämd genitiv

Plural

husväggar
obestämd grundform
husväggars
obestämd genitiv
husväggarna
bestämd grundform
husväggarnas
bestämd genitiv

Husvägg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet husvägg

  1. Francisco de Goya hade blivit döv i början av 1790-talet och i samband med detta blivit alltmer tillbakadragen. Efter Napoleonkrigen, där Goya hade anklagats för kollaboration med Joseph Bonapartes regim, och Inkvisitionens återinrättande 1815, drog han sig tillbaka än mer och slutade nästan helt att ta beställningar. Han tillbringade hela inbördeskriget 1820–1823 i sitt hus Quinta del Sordo ("den döves hus"), som han köpt av en annan döv man i februari 1819. På tvåvåningshusets väggar målade han de verk som kom att kallas De svarta målningarna. Goya gjorde dessa målningar helt utan någon beställare och utan ambitionen att visa dem utanför huset. De är målade med olja direkt på husväggarna. (källa)
  2. Innan man lägger röret på plats, lägger man en fiberduk (geotextil) på botten. Dukens uppgift är att förhindra att omgivande jord blandas med gruset, och på sikt täpper till dräneringsledningen. När duken är på plats lägger man röret och häller på dräneringsgrus (makadam 8–16 mm). Gruset ska omsluta röret. Under röret ska det finnas omkring 3–10 cm grus, på sidorna och uppåt minst 20 cm, gärna mer. När gruset är på plats viker man över fiberduken, så att en "tub" bildas. Har man mycket fiberduk är det bara en fördel om man från tuben låter duken fortsätta uppåt mot marknivån, som ett extra skydd mot jord. Sedan fyller man på med så kallat måttligt vattengenomsläppligt material (vanligtvis speciellt dräneringsgrus, eller ren makadam) som packas ordentligt. Allra överst avslutar man med ett cirka 30 cm tjockt bärlager, matjord bör inte läggas mot källarväggen samt att den övre ytan ska luta bort från husväggen. De 30 till 40 cm intill husväggen bör ej användas som blomrabatt utan bör prydas med dekorativa stenar eller singel. (källa)
  3. År 2006 vann Josef Eder och General Architecture en tävling om en tillbyggnad. Det nya kontorshuset i koppar är 40 meter högt, har 11 våningar och rymmer cirka 145 kontorsrum. Kontorshuset har byggts för egen verksamhet och kontorsytan på cirka 7 000 kvadratmeter motsvarar i stort sett den äldre huvudbyggnaden från sextiotalet. Den nya kontorsbyggnaden är tänkt att ansluta till den befintliga, vilket har påverkat våningshöjder, modulmått och materialval. Fönster och en del kassetter är indragna i syfte att ge fasaden tydlig reliefverkan, och även minska värmeinstrålningen. De 9 000 kopparplåtarna som täcker fasaden har målet att byggnaden ska vara underhållsfri i minst 100 år. Ur miljöaspekt menar Josef Eder att det blir mindre avrinning från fasader än från tak och den avrinning som uppstår tas om hand av särskilt material närmast husväggen. Övriga medverkande på General Architecture har varit Olof Grip, John Billberg, Fabian Blücher, Erik Persson, Sanna Söderhäll, Erik Gardell, Jan Lidström, Bo Jonsson, Bengt Drakenmark. (källa)
  4. En dörr (vikdörr) (av fsv. dyr) är en rörlig vertikal skiva som används för att tillsluta en öppning exempelvis i en husvägg, mellan två angränsande rum eller mellan in- och utsidan av ett skåp. En port är en större öppning som används som ingång till en byggnad, men kan också syfta på den dörr som används för att tillsluta portöppningen. Ytterdörren har normalt en isolerande funktion eftersom den måste stå emot kyla och vind, samtidigt som många önskar den estetisk på grund av dess synlighet. (källa)
  5. Fasad är en arkitektonisk term för en yttersida, ofta framsidan, på en byggnad. En fasad måste vara synlig utifrån, så en husvägg som står mot nästa hus kan inte kallas fasad. Ordet kan också beteckna en ritning som visar fasaderna på en byggnad. (källa)
  6. Cité Création (tidigare Cité de la création), ungefär "kreativ stad", är ett år 1986 bildat konstnärskooperativ från Lyon som sedan 1978 har skapat omkring 650 offentliga monumentala muralmålningar, ofta i trompe l'œil-stil. Deras första arbete i Sverige heter Livet i Farsta och skapades 2016 på en husvägg i Farsta strand, södra Stockholm. (källa)
  7. Gatunamnsskyltar finns på husväggar eller som fristående skyltar på stolpar, oftast placerade vid vägkorsningar. Skyltarnas utformning och innehåll varierar, och ofta är det staden eller kommunen som beslutar om gatunamnsskyltarna. Utöver namnet på gatan förekommer ibland husnummer för det aktuella gatuavsnittet och kvarters- eller stadsdelsnamn på skyltarna. På många håll i världen har gatorna mer än ett namn, eftersom området kan vara flerspråkigt, och då finns också flera namn på skyltarna. (källa)
  8. Kålfjärilen har 2 till 3 generationer per år. Ur de övervintrade pupporna framkommer på våren, vanligen i maj månad, fjärilar, som lägger ägg på vilda korsblommiga växter (familjen Brassicaceae). De efter omkring 14 dagar framkomna larverna blir i juli månad fjärilar. Denna andra generation lägger i sin tur ofta ägg på odlade korsblommiga växter, som kål, raps och rovor med flera. Äggen påträffas på bladens undersida. Kålfjärilspuppan påträffas ofta på staket, plank, husväggar och dylikt. Den sitter med huvudänden uppåt och fasthålles med en silkestråd kring mitten. De utkläckta larverna åstadkommer ofta stor förödelse i trädgårdarna. Vanligen övervintrar denna generations puppor, men ibland uppträder fjärilar på eftersommaren och ger genom äggläggning upphov till en tredje generation. (källa)
  9. Tång som drivit upp på stränderna har använts som gödsel, på grund av dess innehåll av bland annat kalium- och kväveföreningar. När man bärgar tång från stranden kallas det tångtäkt. Rätten till sådan täkt var förr en eftersträvansvärd rättighet och ledde i sig också till att stränderna hölls rena från tången, som annars kan ligga kvar och ruttna och leda till övergödning av det kustnära vattnet. Dessutom användes tång som isoleringsmaterial i husväggar och även till tak i stället för halm. (källa)
  10. Huseby fornborg ligger mellan Varekil och Ellös på Orust. Borgen, som är 90 × 20 meter stor, är belägen både på en bergstopp och i dalen nedanför. På borgens södra sida finns rester av en stenmur. Vid en arkeologisk undersökning 1992 hittades rester efter eldstäder och husväggar. Vidare fann man en pilspets, ett remändebeslag och en kam av järn, vävtyngder av bränd lera, samt keramik av en sort som användes under romersk järnålder eller folkvandringstiden. Borgen är antagligen från denna tid. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.