Huvudbyggnad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder huvudbyggnad, varianter, uttal och böjningar av huvudbyggnad

Huvudbyggnad synonym, annat ord för huvudbyggnad, vad betyder huvudbyggnad, förklaring, uttal och böjningar av huvudbyggnad.

Vad betyder och hur uttalas huvudbyggnad

Huvudbyggnad uttalas huvud|bygg|nad och är ett substantiv.

Ordformer av huvudbyggnad

Singular

huvudbyggnad
obestämd grundform
huvudbyggnads
obestämd genitiv
huvudbyggnaden
bestämd grundform
huvudbyggnadens
bestämd genitiv

Plural

huvudbyggnader
obestämd grundform
huvudbyggnaders
obestämd genitiv
huvudbyggnaderna
bestämd grundform
huvudbyggnadernas
bestämd genitiv

Huvudbyggnad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet huvudbyggnad

  1. På en karta över Sturehovs ägor, upprättad i februari 1697 av lantmätaren Eric Nilsson Agner, framgår bebyggelsen och markanvändningen kring den. Anläggningens komposition präglas av symmetri längs en huvudaxel, och följer mönstret för karolinska herrgårdar. Huvudbyggnaderna (gult markerade) består av två flyglar och öster därom ytterligare två något mindre flyglar i vinkelform (A). Någon mangårdsbyggnad finns inte. I norr syns den äldre ladugårdsfyrkanten (B). Väster om gården och söder om flyglarna låg "tvenne trädgårdar inrättade med åtskilliga slags fruktbärande träd" (C). Vem som ritade denna gård är okänt men den bör ha tillkommit under senare delen av 1600-talet under Ebba Banérs tid. (källa)
  2. Major Fredrik Cederbaum lät renovera flera av slottets rum till sin ursprungliga inredning. Linköpings kommun köpte säteriet 1966 av dåvarande ägaren Pehr-Fredrik Cederbaum (1919–1988), som var son till Fredrik Cederbaum, och som fortsatte att arrendera och bebo Lambohov. Kontraktet utformades så att säljaren och hans maka hade kvarboenderätt under sin livstid. Fru Märta Cederbaum bodde kvar på slottet delar av året fram till sin död hösten 2018. Slottet är byggnadsminne sedan 16 januari 1967 och därmed skyddat av kulturmiljölagen. Efter Linköpings kommuns köp av fastigheten har den oftast inte varit bebodd och underhållet av både byggnaden och dess gräsområden blev delvis eftersatt. Under 2009 restaurerades huvudbyggnaden, som fick ny puts, och delar av stallet, som var i mycket dåligt skick efter svampangrepp. I samband med att huvudbyggnaden fick ny puts försökte man ta fram slottets originalfärg. Eftersom det inte gick att återfinna spår av den ursprungliga färgen så fick putsen förbli gul, det är dock ändå troligtvis den färg som slottet hade när det uppfördes. (källa)
  3. Huvudsta gård är en herrgård i Solna kommun som ligger vid norra sidan av Ulvsundasjön. Nuvarande huvudbyggnad uppfördes 1836 sedan den gamla huvudbyggnaden (nuvarande Huvudsta gamla slott) hade flyttats cirka 300 meter åt nordväst. (källa)
  4. Den ursprungliga borgbyggnaden tillkom mellan åren 1314 och 1353. Byggherre var en herr Johannes Jonaesson (på danska Jens Jensson), som tidigare haft sin sätesgård nära Brunnby. Ett rektangulärt stenhus, innehållande borgherrens bostad och festsal, utgjorde huvudbyggnaden. Omkring detta stenhus uppfördes ekonomibyggnader av olika slag, såsom kokhus och förråd. Kring 1300-talets mitt började man att befästa borgen med ringmur, porttorn, vallgrav och vindbrygga. Nya ekonomibyggnader av sten, tegel och korsvirke uppfördes innanför ringmuren. (källa)
  5. Stenhammars slott är ett slott i Flens socken i Flens kommun, Södermanland. Huvudbyggnaden består av en stenlänga i två våningar med flera torn och uppfördes 1658 troligen efter ritningar av Jean de la Vallée och fick sitt nuvarande utseende på 1800-talets mitt genom arkitekt Abraham Nyström. Delar av fasaden renoverades 2003. (källa)
  6. Till herrgården kommer man från sydost där en lång och välvuxen allé leder upp till entrén till gårdens corps de logi. Entrén är på båda sidor flankerad av två ekonomibyggnader i gult tegel med sadeltak och vars gavelfasader mot entrén är dekorativt murade i bruniusstil. Bakom entrébyggnaderna öppnar sig en innergård upp med en buskavgränsad gräsinneplan prydd av enstaka träd. Mangårdsbyggnaden består av en huvudbyggnad flankerad av två flyglar. Fasaderna på alla tre byggnader är vitputsade och in mot gården bevuxna med rådhusvin, taken är klädda med rött taktegel, flyglarnas bär sadeltak, medan huvudbyggnadens tak är halvvalmat och kröns av fyra murade skorstenar. På huvudbyggnadens fasad finns ett centralt placerat entréparti bestående av en attika, som bärs upp av fyra släta halvkolonner. På byggnadens baksida finns ett motsvarande mittparti bestående av en frontespis och rundbågiga fönster. Herrgården omges av en frodig trädgård och som en fortsättning på allén fram till gården fortsätter en allé från trädgården ner mot Bältebergaravinen. (källa)
  7. Görväln drabbades av förödande brand, troligen vintern 1696–1697. Vid branden förstördes Svante Bielkes huvudbyggnad, det röda huset, och Stora Brygghuset. Taken på Elsa Brahes huvudbyggnad och södra flygeln brändes av. Troligen skadades också taket på norra flygeln. Brahes huvudbyggnad reparerades omgående och ett nytt brygghus byggdes. Först på 1740-talet reparerades flyglarna och de fick då sitt nuvarande utseende med sadeltak istället för plant tak. (källa)
  8. Karl Johansskolan är en kommunal grundskola i stadsdelen Majorna i Göteborg. Den består av en folkskolebyggnad från år 1875, samt en huvudbyggnad och en flygelbyggnad uppförda under åren 1922–1925 efter ritningar av Gunnar Asplund. (källa)
  9. Ekensholm är en slottsliknande herrgård och ett tidigare säteri vid norra stranden av sjön Dunkern i Dunkers socken, Flens kommun, Södermanlands län. Nuvarande huvudbyggnad uppfördes 1827 för Knut Kurck. (källa)
  10. Stora Djulö är en herrgård som ligger vid Djulösjön söder om Katrineholm i Katrineholms kommun i Södermanlands län. Nuvarande huvudbyggnaden härrör från 1720-talet och förvärvades av Katrineholms stad 1935. Sedan 2013 arrenderar Hotel Statt herrgården som inhyser café, restaurang och glasscafé med uteservering mot Djulösjön. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.