Huvudorsak Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder huvudorsak, varianter, uttal och böjningar av huvudorsak

Huvudorsak synonym, annat ord för huvudorsak, vad betyder huvudorsak, förklaring, uttal och böjningar av huvudorsak.

Vad betyder och hur uttalas huvudorsak

Huvudorsak uttalas huvud|or|sak och är ett substantiv.

Ordformer av huvudorsak

Singular

huvudorsak
obestämd grundform
huvudorsaks
obestämd genitiv
huvudorsaken
bestämd grundform
huvudorsakens
bestämd genitiv

Plural

huvudorsaker
obestämd grundform
huvudorsakers
obestämd genitiv
huvudorsakerna
bestämd grundform
huvudorsakernas
bestämd genitiv

Huvudorsak är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Huvudorsak på Engelska

  • main reason, root cause

Hur används ordet huvudorsak

  1. Teorin att ett jättelikt meteorit-/kometnedslag utrotade dinosaurierna och ca 2/3 av samtliga då existerande djurgrupper lanserades i början av 1980-talet. Teorin mötte inledningsvis en hel del kritik, men efter att Chicxulubkratern lokaliserats i början av 1990-talet har opinionen svängt. Idag anser flertalet forskare att kollisionen och dess följder var huvudorsaken till massutdöendet. Fortfarande finns det dock skeptiska forskare. En del anser att gigantiska vulkanutbrott under lång tid (flera miljoner år), successiva klimatförändringar m.m. var huvudorsakerna. Några anser att kollisionen bidrog, men att den bara var en av flera eller t.o.m. många orsaker. Vissa forskare har även ifrågasatt åldern och hävdat att kratern bildades 300 000 år före gränsen mellan krita och tertiär, då massdöden inträffade. Många forskare bestrider dock den uppgiften. (källa)
  2. Antalet kommunalförbund i Sverige är betydligt mindre, cirka 90. Denna skillnad kan förklaras med följande huvudorsaker. (källa)
  3. Statens haverikommission publicerade den 22 oktober 2013 en slutrapport över olyckan. Det har befunnits att olyckan inte orsakats av tekniska fel på flygplan eller annan utrustning. Två huvudorsaker pekas ut, nämligen dels felaktig flygledning i svenskt luftrum, dels otillräcklig kunskap om terrängen och otillräcklig förberedelse för flygningen beträffande flygplanets besättning. (källa)
  4. Turbojugend Oslo är troligen den största jugenden i världen, tillsammans med Turbojugend St. Pauli. En av huvudorsakerna till detta är att the Turbojugend Oslo-loggan kan hittas på nästan alla albumen bandet släppt. Många "fakemedlemmar" till Turbojugend Oslo kan ses runt om i världen. Detta på grund av att jackorna går att beställa på nätet. Det enda sättet man kan skilja en äkta medlem till Turbojugend Oslo från en fakemedlem är att jackan inte har medlemmens namn på sidofickan. (källa)
  5. Fotbollsturneringen vid OS var som sagt bara öppen för amatörer. Professionell fotboll hade på 1920-talet införts i en rad länder även utanför Storbritannien, vilket utestängde många av de bästa spelarna. Fifa, med presidenten Jules Rimet som drivande kraft, bestämde sig nu slutligen för att arrangera en egen världsturnering i fotboll öppen för både amatörer och proffs. I maj 1929 beslöt Fifa att man skulle arrangera turneringen det kommande året. Uruguay tilldelades arrangörskapet av turneringen. Valet av värdland hade två huvudorsaker: dels att Uruguay hade dominerat världsfotbollen på 1920-talet och vunnit två raka OS-guld 1924 och 1928, och dels att Uruguay 1930 firade 100 år som suverän stat. Sveriges första professionella fotbollsspelare var Gunnar Nordahl som blev professionell 1949. Svenska landslaget fortsatte att bara spela med icke-professionella spelare i landslaget under följande två världsmästerskap men vid fotbolls-VM 1958, som spelades i Sverige, tillät förbundet professionella spelare. (källa)
  6. 1862 års lag föregicks av en livlig debatt där förespråkarna av lagen ville förhindra att marken samlades i stora komplex som ägdes av få personer och påskynda att marken uppodlades. Den torde ha i hög grad främjat emigrationen till de västliga delarna av USA och räknas som en av huvudorsakerna till dessa trakters snabba uppodling och befolkningsökning. Till slut blev nästan all lämplig jordbruksmark av det slag som lagen handlade om upplåten åt nybyggare. (källa)
  7. Piketty anger två huvudorsaker till den ökande ojämlikheten. (källa)
  8. Ludvikaloppet var en årlig skidtävling som anordnades mellan 1923 och 1954 av Ludvika Förening för Idrott. Tävlingen kom att fungera som en sorts förträning inför Vasaloppet, och blev ett av de större skidevenemangen i Sverige under många år. Den framgångsrikaste åkaren i loppets historia var Anders Törnkvist från IFK Mora som vann hela fyra gånger, alltså alla gånger han ställde upp. OS-guldmedaljören Per-Erik "Särna" Hedlund vann vid två tillfällen. Snöbrist tvingade arrangörerna att flera gånger ställa in loppet, det och dålig ekonomi var också huvudorsakerna till att tävlingen så småningom upphörde 1955. (källa)
  9. En undersökning har kartlagt varför yrkesförare byter yrke eller förtidspensioneras. Resultaten visar att oregelbundna arbetstider, muskuloskeletala besvär och missnöje med låg lön är huvudorsak bland yngre chaufförer. Äldre chaufförer slutar främst på grund av hälsoskäl, så som muskuloskeletala besvär eller hjärtsjukdom. (källa)
  10. Många runstenar som är kända från äldre uppteckningar kom att återanvändas som byggnadsmaterial. Uppförandet av kyrkor och andra byggnader brukar ofta utpekas som en huvudorsak till runstenarnas försvinnande. Det finns inga belägg för att runstenarna systematiskt ska ha varit ett led i kulturell eller religiös politik, men stenarna stod ju utmanande tillgängliga ute i landskapet. Domkyrkorna i Strängnäs och Uppsala innehåller båda ett stort antal runstenar, i vissa fall vet man där exakt varifrån de tagits. Det är i sammanhanget ironiskt att den överväldigande merparten av stenarna faktiskt är kristna minnesmärken, ofta väl märkta med kors. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.