Huvudstation Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder huvudstation, varianter, uttal och böjningar av huvudstation

Huvudstation synonym, annat ord för huvudstation, vad betyder huvudstation, förklaring, uttal och böjningar av huvudstation.

Vad betyder och hur uttalas huvudstation

Huvudstation uttalas huvud|stat|ion och är ett substantiv.

Ordformer av huvudstation

Singular

huvudstation
obestämd grundform
huvudstations
obestämd genitiv
huvudstationen
bestämd grundform
huvudstationens
bestämd genitiv

Plural

huvudstationer
obestämd grundform
huvudstationers
obestämd genitiv
huvudstationerna
bestämd grundform
huvudstationernas
bestämd genitiv

Huvudstation är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Huvudstation på Engelska

  • main station, Centralstation

Hur används ordet huvudstation

  1. Två fall förelåg, endera skulle meddelandet vidare till en abonnent under samma Us i så fall förmedlades meddelande direkt till denna abonnent. I andra fallet skulle meddelandet till en abonnent under ett annat Us. I det fallet sändes meddelandet till denna abonnent via huvudstationen i nätet och vidare till Us varunder mottagande abonnent var ansluten. Abonnentförbindelserna utgjordes av stela radiolänkförbindelse försedda med inlagringsutrustning VT2F för överföring av fjärrskriftsmeddelandet och en snabbtelefonförbindelse mellan Us och fredsförbandens flygtrafikledning. I varje förmedlingspunkt försågs meddelandet med nytt huvud och därmed nya viabeteckning och nytt löpnummer. (källa)
  2. Tulestationen, eller Stockholms elektricitetsverkets huvudstation, är en byggnad vid Tulegatan 7–13 i Vasastan i Stockholm. Byggnaden är en av flera liknande stationer som ritades av arkitekten Ferdinand Boberg åren 1902–1906. (källa)
  3. Arméns flottas huvudstationer fanns i Stockholm och Sveaborg, men även mindre eskaderstationer etablerades med tiden. Dessa var bohuseskadern i Göteborg 1789, eskadern i Åbo 1793. En pommersk eskader förlades i Stralsund som 1807 flyttades till Landskrona, dessutom några mindre enheter i Malmö samt Kristina och Varkaus i Finland. (källa)
  4. Den bergiga topografin i Sheffield och dess tidigare natur som industricentrum har gjort att staden inte utvecklat ett lika väl förorts- och stadsjärnvägsnät som andra brittiska städer. Det finns flera välanvända lokala linjer som går längs stadens dalar, som kopplar ihop den med andra delar av South Yorkshire, West Yorkshire, Nottinghamshire, Lincolnshire och Derbyshire. Dessa lokala linjer är Penistone Line, Dearne Valley Line, Hope Valley Line och Hallam Line. Vid sidan av huvudstationerna för tågtrafik finns också fyra förortsstationer vid Chapeltown, Darnall, Woodhouse och Dore. (källa)
  5. Knutpunkten – Helsingborgs huvudstation och ett kommunikationsnav. (källa)
  6. Centralstation – huvudstationen i en stad. (källa)
  7. Centralstation (förkortas C eller central) anger huvudstationen för orter med flera järnvägsstationer. Stationens fungerar som en knutpunkt i transportsystemet, där man kan byta mellan olika tåg eller till andra transportslag. Detta tar sig uttryck i att vissa tåg, som fjärr- och snabbtåg bara stannar där och inte på andra stationer i en ort, till skillnad från lokal- och pendeltåg. Många centralstationer är helt eller delvis säckstationer, ändstationer för en eller flera linjer. (källa)
  8. Huvudstationen, Maudheim, var under hela expeditionstiden förlagd på shelfis på latitud 71°03'S., longitud 10°55'V ungefär 3 kilometer från en vik i isen som användes som lossningskaj för Norsel. Byggnaderna var väsentligen prefabricerade som monterades i samband med ankomsten. Förråd och förnödenheter på 450 ton avsett för upp till tre års vistelse lossades. (källa)
  9. Den svenska flottans huvudstation flyttades 1689 från Kalmar till den nya staden Karlskrona. 1786 stadgades i ett kungligt brev att Kalmar inte längre skulle anses som fästning och 1792 drogs garnisonen i staden in. Också den befästa ön Grimskär förlorade sin militära betydelse när huvudfästningen nedlades. 1797 lyftes fästningsportarna av och Kalmar blev för första gången i sin historia en öppen stad, även om stadstullen i princip fram till 1860 krävde kontroll av alla varor och personer som passerade ut och in genom staden. 1822 dömdes fästningsverken ut och murarna som omgav Kvarnholmen lämnades åt sitt förfall fram till 1860-talet då de började rivas. Under några decennier raserades åtskilligt av stadens fästningsverk. I boken Kalmar och kalmarbor under 1600-talet beskrivs Kalmars historia under 1600-talet. (källa)
  10. Den ryska flottan med huvudstation i Sevastopol dominerade Svarta havet. Sjökriget tog sin början när turkiska örlogsfartyg besköt flera ryska städer 1914. Men vid slutet av 1915 hade den ryska flottan i det närmaste total kontroll över havet. Den användes då framförallt för att stödja general Judenitj kaukasiska markoffensiv. I augusti 1915 anföll man en turkisk konvoj och sänkte fyra transportfartyg utan egna förluster. En turkisk markoffensiv på sommaren 1916 med mål att återta Trabzon tvingades tillbaka genom kraftiga fartygsartillerinsatser. Ryska flottan minerade 1916 Bosporen vilket utestängde alla turkiska marina förstärkningar till Svarta havet. Varnas inlopp minerades också. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.