Huvudtanke Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder huvudtanke, varianter, uttal och böjningar av huvudtanke

Huvudtanke synonym, annat ord för huvudtanke, vad betyder huvudtanke, förklaring, uttal och böjningar av huvudtanke.

Vad betyder och hur uttalas huvudtanke

Huvudtanke uttalas huvud|tanke och är ett substantiv.

Ordformer av huvudtanke

Singular

huvudtanke
obestämd grundform
huvudtankes
obestämd genitiv
huvudtanken
bestämd grundform
huvudtankens
bestämd genitiv

Plural

huvudtankar
obestämd grundform
huvudtankars
obestämd genitiv
huvudtankarna
bestämd grundform
huvudtankarnas
bestämd genitiv

Huvudtanke är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Huvudtanke på Engelska

  • main thought

Hur används ordet huvudtanke

  1. En version av Ju 87B med längre räckvidd togs fram med beteckningen Ju 87R. Versionens primära användningsområdet var att användas mot fartygsmål. Ju 87R hade samma flygkropp och vingar som Ju 87B förutom större oljetank för motorn och bränsleledningar till vingbalkarna för att kunna bära två 300 liters fälltankar. Med fälltankarna ökade bränslekapaciteten till totalt 1080 liter (500 liter i huvudtanken, varav 480 liter var användbart, samt 600 liter i fälltankarna). Med fälltankar begränsades bomblasten till en 250 kg bomb. (källa)
  2. Ett agerande från talaren blir särskilt verkningsfullt om den med hjälp av pathos, låter en klimax stegvis växa i styrka, så att det sista blir det tyngsta argumentet, exempelvis "Vi har de nya idéerna. Vi har de unga väljarna. Och vi har kraften att bryta upp ur gamla hjulspår och slå in på nya vägar". I detta exempel ligger det sista och mest relevanta budskapet sist. Slutmeningen har den mest framträdande argumentet genom sin språkliga utformning av de tre som tas upp. Detta kan man se genom två saker, det är avgjort sedan länge än de övriga och den har en mer komplicerad uppbyggnad: objekten är utbyggda med infinitivparoller och två led är samordnade med "och". Det är alltså en sådan här stilfigur som kallas för klimax, en retorisk figur där tre följande satser bildar allt starkare intryck för en generell huvudtanke. (källa)
  3. I december 2003 antog riksdagen Sveriges politik för global utveckling (PGU), som styr biståndspolitiken. PGU handlar dock inte bara om biståndspolitik – en huvudtanke i den är att målet om en hållbar och rättvis utveckling i världen ska genomsyra samtliga politikområden. (källa)
  4. Inom glacialgeologin behandlade De Geers senare arbeten övervägande frågan om den glaciala och postglaciala tidräkningen genom räknande och uppmätande av varven i den varviga leran och i de postglaciala ler- och sandavlagringarna samt genom kartläggning av recessionsmoräner och åscentra. För resultaten av de under åtskilliga år företagna mätningarna av varven i ishavsleran, varunder han och ett flertal av hans lärjungar hade uppmätt en linje av inlandsisens tillbakaryckning från mellersta Skåne till mellersta Jämtland, redogjorde han för i ett föredrag på ovannämnda geologkongress, vars president han var. Den huvudtanke, som ledde honom i dessa arbeten, var, att tjockleken av varven direkt anger solvärmen under de olika åren, och häri ser han skäl för en "konnexion" mellan upptagna profiler, inte bara på olika ställen i Sverige och i Finland, utan även mellan profiler upptagna i Skandinavien och i Nordamerika. För att närmare studera förhållandena i Nordamerika företog han 1920 en studieresa dit. (källa)
  5. Ejnar Wåhlins huvudtanke var att allt vetande kan grovsorteras i tre avdelningar som åtskiljs av de två händelserna livets uppkomst och den mänskliga kulturens uppkomst: I. Materien. (universum) II. Livet. III. Mänskliga individer. Mänsklig aktivitet. Genom att införa underavdelningar av dessa grundkategorier utarbetade Wåhlin ett system som sträckte sig från ren matematik till konst och litteratur. Från 60‑talet till 80‑talet lade Wåhlin fram sina förslag om ett begreppssystem, dels i den allmänna debatten via tidningsartiklar, dels i böcker och tidskriftsartiklar. Han var medlem av Kommittén för klassifikationsforskning (Committee on Classification Research) inom Internationella federationen för dokumentation. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.