Vad betyder och hur uttalas huvudton
Huvudton uttalas huvud|ton -en -er.
Huvudton betyder (mus.).
Ordformer och varianter av huvudton
Singular
- huvudton
- obestämd grundform
- huvudtons
- obestämd genitiv
- huvudtonen
- bestämd grundform
- huvudtonens
- bestämd genitiv
Plural
- huvudtoner
- obestämd grundform
- huvudtoners
- obestämd genitiv
- huvudtonerna
- bestämd grundform
- huvudtonernas
- bestämd genitiv
Huvudton är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet huvudton
Förslag (musik) – ton före huvudton.
Även om de moderna sju-toniga dur- och mollskalorna är nära släkt med två av dessa kyrkotonarter (den joniska och eoliska) lyder de under olika harmoniska regler. Kyrkotonarterna baseras på sex-toniga mönster kallade hexakord där de viktigaste tonerna kallas dominant, dvs. huvudton, och finalton (finalis), dvs. slutton. Beroende på var sluttonen hamnar i hexakordets sekvens kallas tonarten för autentisk eller plagal. (Ursprungligen sade man i stället för "autentisk" autentus, dvs. "huvud(form)". Kyrkotonarter med samma finalton delar alltså vissa karakteristika och det är enkelt att växla mellan dessa tonarter. På grund av detta delas de åtta kyrkotonarterna upp i fyra större grupperingar beroende på deras respektive finalton.
Troligen tillkom begreppet Upplandsdräkt under utställningen eller kort därpå. Vid en hemslöjdsutställning i Enköping 1918 bar de kvinnliga medhjälparna Upplandsdräkt. I en artikel i Upsala Nya Tidning beskrevs och hyllades dräkten, något som ytterligare bidrog till dess spridning. Livkjolarna kom ganska snart att trängas ut av klänningarna. De randiga eller rutiga tygerna, blå, röda och gröna, oftast med blå huvudton kom aldrig att entydigt regleras och varianterna har varit många. Vad gäller tyllförklädet och tyllsjalen kom dock ganska snart direktiv för deras utseende. Även om majoriteten av klänningarna varit i bomull har även ylle förekommit.
Battement eller Battemang är inom fäktningen ett slag mot motståndarens värja för slå den i sidled för att försvåra parerandet inför ett följande anfall. Inom musiken är battement en drillartad upprepad växling av huvudtonen och lila undersekunden, börjande med den senar samt inom balett en övningsrörelse med ena benet, som hålls svävande i luften.