Vad betyder och hur uttalas hyf
Hyf uttalas hyf -en -er.
Hyf betyder (bot.) mycelietråd.
Ordformer och varianter av hyf
Singular
- hyf
- obestämd grundform
- hyfs
- obestämd genitiv
- hyfen
- bestämd grundform
- hyfens
- bestämd genitiv
Plural
- hyfer
- obestämd grundform
- hyfers
- obestämd genitiv
- hyferna
- bestämd grundform
- hyfernas
- bestämd genitiv
Hyf är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet hyf
Vissa ämnen återkommer regelbundet på insändarsidorna. Kring påsk och nyår hoppas bidrag med vädjan om att folk ska avstå från att använda fyrverkerier för att inte hundar ska bli skrämda. Ofta förekommer vågor av insändare om att hundar bör/ska hållas i ledband samt att deras ägare ska ta upp deras avföring och att katter inte borde få gå fria. Andra återkommande frågor berör fotgängares skyldighet att använda en viss del av gemensam gång- och cykelbana för att inte kollidera med cyklar samt allt som har med cykling att göra: hjälmtvång, cyklisters hyfs och liknande. Även andra trafik- och kollektivtrafikfrågor dryftas regelbundet.
Jäst är ett levnadssätt för svampar som innebär att de lever i encellig form. Många svampar är dimorfa, vilket innebär att de i fast material växer som flercelliga grenade trådar, hyfer, medan de i vätskor växer som åtskiljda celler, jästceller. Man kallar detta för hyfstadium respektive jäststadium. En del svampar har förlorat förmågan att bilda hyfer och lever därför enbart som jästceller. Dessa lever därför bara i en flytande eller halvflytande miljö, exempelvis i havet, på djurs slemhinnor och i ruttnande frukt.
Mjöldaggssvamparna tillhör sporsäckssvamparna och är släkt med andra välkända sporsäckssvampar som borstmögel (Aspergillus) och penselmögel (Penicillium). På nära håll kan man se att utseendet liknar ett sådant mögel, med löst liggande hyfer och runda tjockväggiga fruktkroppar (perithecium) med ascosporer i. Till skillnad från sådana mögel är mjöldaggssvampen en parasit och hyferna drar näring ur växtens ytliga delar.
Mjöldrygesvampen Claviceps purpurea har sporer som är trådlika och 0,1 millimeter stora. Dessa fastnar på värdväxtens blommor där de gror och infekterar blommans fruktämne. När svampens hyfer värdväxten så bildas snart en vit, mjuk och fårad massa av mycel. I mycelets fåror sitter anlag till fruktkroppar hopade och de avsöndrar stora mängder av ovala och genomskinliga konidier. Konidierna bakas in i en klibbig vätska som har söt smak. Denna vätska lockar till sig flugor och andra insekter till de infekterade växterna, vilket gör att svampen snabbt kan sprida sig till andra blommor. Detta är den huvudsakliga spridningen av konidierna, men spridningen kan i viss mån också förmedlas av vind och regn.
Mycel[uttal saknas] är den vegetativa delen hos svampar, bestående av ett månggrenat nätverk av trådlika hyfer som växer under jorden eller inom ett annat substrat (till exempel ruttnande eller levande träd). Svampens välbekanta fruktkropp är enbart den reproduktiva, sporbärande delen av svampen: den består också av hyfer men betraktas som skild från mycelet.
Mögel är ett samlingsnamn på alla mikroskopiska svampar som växer i form av flercelliga grenade trådar (hyfer), även om de i många fall inte är av samma släkt. I ett sammanhängande nätverk är alla celler genetiskt identiska, och anses därför vara samma individ. Mikroskopiska svampar som lever som ensamma celler kallas jäst.
Magdalena Ribbing hade fram till sin död en spalt i Dagens Nyheters nätupplaga, där hon besvarade frågor om etikettregler, hyfs och stil. Hon skrev ett femtontal olika böcker i ämnet, utgivna av Bokförlaget DN, Forum bokförlag och Natur och Kultur. Hon var i Sverige sin tids mest kända auktoritet i stil- och etikettfrågor. Magdalena Ribbing var en flitigt anlitad föreläsare samt förekom ofta i radio och tv, speciellt vid sådana evenemang som Nobelhögtidligheterna.
"Vanligt hyfs, sunt förnuft".