Hyllning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hyllning, varianter, uttal och böjningar av hyllning

Hyllning synonym, annat ord för hyllning, vad betyder hyllning, förklaring, uttal och böjningar av hyllning.

Synonymer till hyllning

Vad betyder och hur uttalas hyllning

Hyllning uttalas hyll|ning och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av hyllning

Singular

hyllning
obestämd grundform
hyllnings
obestämd genitiv
hyllningen
bestämd grundform
hyllningens
bestämd genitiv

Plural

hyllningar
obestämd grundform
hyllningars
obestämd genitiv
hyllningarna
bestämd grundform
hyllningarnas
bestämd genitiv

Hyllning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Hyllning på Engelska

  • celebration

Hur används ordet hyllning

  1. En festskrift är en skrift eller bok som utges med anledning av en minnesfest eller ett jubileum eller, numera vanligast, som hyllning till en förtjänt person, oftast en akademiker, till exempel en professor eller framträdande jurist. (källa)
  2. Ett panegyriskt tal kan också definieras som "ett formellt publikt tal", eller i senare innebörd även "en skriven vers, levererad i högtidlig ton tillägnad en person eller sak". Hyllade personer i det gamla Grekland var vanligtvis högutbildade och berömvärda. Det var en allmänt hyllad person som ej förväntade sig att bli kritiserad. Inom retoriken är ett vanligt drag att tala å andras vägnar och ofta var det mångas hyllning som retorikern satte ord på. Ordet panegyrik kommer från grekiskans panegyris (festförsamling) och betyder ungefär "passar för en allmän samling". I Aten var såna tal levererade på nationalfestivaler eller spel, med objektet omtalat så invånarna skulle få glorifierad berömmelse till förfäderna. (källa)
  3. Perikles höll sig inte enbart inom genren hyllningstal (genus demonstrativum) utan uppmuntrade även till handling genom talet (genus deliberativum). Handlingen som han uppmuntrade till, var den att deltaga i kriget. Detta är förstås en minst sagt svår uppgift att genomföra vid begravningen av dem som just stupat i ett krig. Perikles riskerade därigenom att uppfattas som opportunistisk av de dödas närstående, vilka kanske inte ville att begravningen skulle fungera som ett propagandapodium. För att inte tala om att man vid en begravning har ett tydligt exempel på vad som kan hända med dem som deltar i krig. (källa)
  4. Scen 9. En kaj och en gondol. "Det sista besöket i Venedig." Under en gondolfärd sjunger Aschenbach en hyllningssång till Venedig. Då han går i land får han syn på den polska familjen och följer efter dem. Tadzio väntar på honom men ansluter sig strax efteråt till sin familj. Aschenbach inbillar sig att pojken uppmuntrar honom och följer i den övertygelsen åter efter familjen genom staden. Han inser att hans böjelse för sinnlig skönhet har fört honom till passionens avgrund. (källa)
  5. 1988 Den Flygande Holländaren (dubbel-LP och -CD, hyllning till Cornelis Vreeswijk. Kajsa och Malena framför där tre av Cornelis låtar: En visa om ett rosenblad, Tomtebloss och Marcuses skog). (källa)
  6. Han anses vara en föregångare till Lamartine. Han blev känd för ett ode efter kungens av Rom födelse, men än mer för sina hyllningar av Ludvig XVIII i samband med restaurationen, då han gladdes äver tyrannens fall och återkomsten av den legitima dynastin. Han gynnades av Royer-Collard och Guizot. (källa)
  7. Utöver de olika tillfällighetsdikterna var historiska motiv, hyllningar till kvinnan, natur- och stämningslyrik, patriotiska maningar och Stockholmsskildringar återkommande teman i Fallströms diktning. Hans stil var utpräglat romantisk, och han var en flyhänt och inspirerad stämningspoet snarare änågon utstuderad stilist. (källa)
  8. Sångerna är tematiskt grupperade. Sång nr 1-6 handlar om Bacchi orden och är således parodier på ordensväsende, 7-17 är allmänna dryckesvisor i uppsluppen ton, 18-27 är mörkare och behandlar döden och ångesten, 28-34 är tämligen blandade, men innehåller bland annat pastoraler som Träd fram du nattens gud. Visorna 35-43 är travestier på berättelser ur Bibeln, 44-46 är erotiska skämtvisor, nr 47-54 är ett sångspel med titeln "Handlingar rörande Bacchi konkurs", 55-63 är bacchanaliska alster om varjehanda, och 64 och 65 är rojalistiska hyllningar. Sång nr 22 och 23 har samma melodi, sång nr 24 och 25 har samma melodi som sång nr 6 och sång nr 39 har samma melodi som nr 36. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.