Hyresnivå Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hyresnivå, varianter, uttal och böjningar av hyresnivå

Hyresnivå synonym, annat ord för hyresnivå, vad betyder hyresnivå, förklaring, uttal och böjningar av hyresnivå.

Vad betyder och hur uttalas hyresnivå

Hyresnivå uttalas hyr|es|nivå och är ett substantiv.

Ordformer av hyresnivå

Singular

hyresnivå
obestämd grundform
hyresnivås
obestämd genitiv
hyresnivån
bestämd grundform
hyresnivåns
bestämd genitiv

Plural

hyresnivåer
obestämd grundform
hyresnivåers
obestämd genitiv
hyresnivåerna
bestämd grundform
hyresnivåernas
bestämd genitiv

Hyresnivå är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Hyresnivå på Engelska

  • renting house level

Hur används ordet hyresnivå

  1. En normerande jämförelseprövning vid hyressättning av bostadslägenheter som innehas med hyresrätt grundas på en jämförelse med hyresnivån för likvärdiga bostadslägenheter som avser att få fram bostadslägenhetens bruksvärde. Bruksvärdessystemet började tillämpas den 1 januari 1968 (prop. 1967:141), och lagstiftningen har sedan setts över 1969 (prop. 1968:91), 1973 (prop. 1973:23), 1974 (prop. 1974:150), 1984 (prop. 1983/84:137), 1993 (prop. 1993/94:199) och 2011 (prop. 2009/10:185). Syftet med bruksvärdessystemet är att trygga bostadshyresgästernas besittningsskydd genom en jämförelseprövning som bygger på principen att likvärdiga bostadslägenheter ska ha lika bostadshyra. Med bostadslägenhetens bruksvärde avses vad den med hänsyn till skick och standard och förmåner samt övriga faktorer som kan anses vara värd i förhållande till andra jämförbara bostadslägenheter på samma ort. Avseende själva bostadslägenhetens skick och standard bör alla faktorer av betydelse inverka, såsom storlek, modernitetsgrad, planlösning, läge inom huset och ljudisolering. Förutom själva bostadslägenhetens skick och standard så tillkommer förmåner som är knutna till bostadslägenheten eller fastigheten, såsom hiss, sopnedkast, tvättstuga osv. Alla förmåner bör bedömas objektivt, dvs. oavsett om bostadshyresgästen kan använda den eller inte. Likabehandlingsprincipen leder till att alla jämförbara bostadslägenheter skall ha samma bruksvärde. (källa)
  2. I Sverige är riksnormen för försörjningsstöd, årligen fastställd av Socialstyrelsen, 4160 kronor per månad för ensamstående 2020, 6800 kr för två samboende och olika belopp för barn beroende på ålder. Dessutom tillkommer en summa för boendet beroende på vad det kostar i det individuella fallet. Den skäliga kostnaden för bostad är olika för olika kommuner, till exempel skiljer sig hyresnivåerna mycket mellan storstäder och landsbygd. I mindre städer och landsbygdskommuner brukar maximalt 3000 kronor i månaden accepteras som bostadshyra för unga ensamstående vuxna (18–29 år). Äldre personer ges rätt till högre bostadshyra. Kostnader för barn under 18 år tillkommer också med belopp beroende på antal barn och deras ålder. (källa)
  3. Thulin gjorde lönsamma fastighetsaffärer under 1980-talets svenska värdeökning på fastigheter, den så kallade "fastighetsbubblan". Ett knep var att utnyttjat bristande kreditkontroll så att fastigheterna kunde belånas fyra gånger på samma säkerhet: fastighetsbolaget fick belåna huset på sedvanligt sätt, men sedan lånade även moderbolaget med fastighetsbolagets aktier som pant, sedan koncernmoderbolaget med moderbolagets aktier som säkerhet och fjärde gången gick Thulin i personlig borgen. Ett annat knep var köpa fastigheter relativt billigt, totalrenovera och sedan chockhöja hyrorna och vräka affärsinnehavare som protesterade mot de nya hyresnivåerna. "Oskäliga höjningar" var olagliga, men Thulin utnyttjade ett kryphål i lagen som godkände höjning om blott en hyresgäst accepterade. Misstankar fanns att dessa hyresgäster var bulvaner, men Thulin vann de flesta tvisterna. På kort tid köptes kommersiella centrum i ett tjugotal städer och snart innehöll fastighetsimperiet 125 bolag som värderades till nära sex miljarder kronor. (källa)
  4. Kommunerna sitter också ofta på dubbla stolar när det är aktuellt med nybyggnation. De vill ta så mycket betalt som möjligt för marken, men har samtidigt ansvar för att hyresnivåerna på orten inte rusar iväg. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.