Hästpremiering Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hästpremiering, varianter, uttal och böjningar av hästpremiering

Hästpremiering synonym, annat ord för hästpremiering, vad betyder hästpremiering, förklaring, uttal och böjningar av hästpremiering.

Vad betyder och hur uttalas hästpremiering

Hästpremiering uttalas häst|premi|er|ing och är ett substantiv.

Ordformer av hästpremiering

Singular

hästpremiering
obestämd grundform
hästpremierings
obestämd genitiv
hästpremieringen
bestämd grundform
hästpremieringens
bestämd genitiv

Plural

hästpremieringar
obestämd grundform
hästpremieringars
obestämd genitiv
hästpremieringarna
bestämd grundform
hästpremieringarnas
bestämd genitiv

Hästpremiering är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hästpremiering

  1. För att säkerställa den svenska krigsmaktens behov av hästar grundades under 1600-talet statsstuterier vid Erikssund, Strömsholms slott, Flyinge kungsgård och Ottenby kungsgård. En Stuteriöverstyrelse, som bestod av en ensam beslutande chef, inrättades 1818. Denna befattning var oavlönad till 1909 då en avlönad chefsbefattning inrättades. 1921 ändrades styrelsens organisation till att utgöras av en överdirektör, en byrådirektör samt två fullmäktige vid behandling av vissa frågor. Stuteriöverstyrelsen var underordnad jordbruksdepartementet, hade till uppdrag att följa hästavelns utveckling och leda landets hästväsen, så att försvarets, näringslivets och enskildas behov av hästar blev tillgodosett. Under stuteriöverstyrelsen hörde statens hingstdepåer och ledningen av hästpremieringen. Vid sidan av denna myndighet fanns det en särskild remonteringsstyrelse med ansvar för det militära remonteringsväsendet. Stuteriöverstyrelsen lades ner 1934, dess verksamhet övertogs då av lantbruksstyrelsen. (källa)
  2. År 1874 inleddes hästpremieringar med stränga regler för hästarnas utseende, prestation och karaktär. Premieringssystemet kompletterades 1914 med lagen om hingstbesiktningstvång för att godkänna hingstar för kommersiellt avelsbruk och att utestänga olämpliga hingstar ur aveln. Ston fick endast betäckas med godkända hingstar. En stambok upprättades för rasen och år 1928 bildades rasens förening, Avelsföreningen för svenska varmblodiga hästen i Flyinge, som tog över all registrering och förande av stamboken. 1888 avvecklade dock Flyinge sitt stuteri, Ottenby lade ner sin verksamhet år 1891 efter en eldsvåda och Strömsholm som hade anor från 1500-talet lade ner all verksamhet utom hingstdepån som var igång fram till 1956. Enbart Widtsköfle i Skåne hade hand om aveln av den svenska varmblodshästen fram till 1922 då Flyinge öppnade sin verksamhet igen. Widtsköfle var då det mest framträdande och rekommenderade svenska stuteriet men avvecklades 1950. (källa)
  3. Bredbergs höga anseende som jordbruksadministratör tillförda honom dessutom en mängd enskilda uppdrag av denna art. Framför allt intresserade han sig för hästavel och åtnjöt stort anseende för sakkunskap på detta område. Av Kungl. Maj:t kallades han 1868 till ledamot av den kommitté, som uppgjorde förslag till en organisation av stuteriväsendet och hästpremiering, och 1896 till ledamot av en kommitté för utredning angående den centrala ledningen av landets hästväsen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.