Höger Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder höger, varianter, uttal och böjningar av höger

Höger synonym, annat ord för höger, vad betyder höger, förklaring, uttal och böjningar av höger.

Synonym till höger

Hittade 2 varianter av ordet höger:

Vad betyder och hur uttalas höger

Höger uttalas höger och är ett adjektiv; best. högra.

Höger betyder:

Ordformer av höger

Ordform(er) höger se artikeltexten högra se artikeltexten

Höger1 är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Vad betyder och hur uttalas höger

Höger uttalas höger oböjligt och är ett substantiv.

Höger betyder:

Ordformer av höger

Singular

höger
obestämd grundform

Höger2 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Höger på Engelska

  • right (wing) - the most conservative factions of the non-socialist groups, Conservative leader, Conservative, the extreme right, the extreme right
  • right - on the same side as the hand used for greeting other people, right-hand bend, right-hand traffic, on the right-hand side, on the right
  • right, right-hand side - the right-hand side

Hur används ordet höger

  1. 1979. Valet när det minsta partiet till höger blev det största och Gösta Bohman tog över borgerligheten. (källa)
  2. En rysk variant används liggande med stavarna riktade höger–vänster från betraktaren räknat. En liknande kulram, men stående på fötter, vertikalt mot bordet användes i svenska folkskolan i äldre tider, och som förekommer som leksak i Sverige än i dag. Den ramen har en grupp av 5 färgade kulor uppträdda på en horisontell metalltråd, och på samma tråd en grupp på 5 kulor i en annan färg. I ramen fanns sen ett antal likadana trådar med kulor monterade ovanför varandra. Liknande kulramar förekommer i flera europeiska länder. (källa)
  3. Akut symptomgivande gallsten kallas gallstensanfall och upplevs i form av en mycket kraftig kolikliknande smärta ofta under höger revbensbåge. Diagnos ställs oftast genom ultraljudsundersökning av gallblåsa och gallvägar, vilket kan kompletteras med ett blodprov för att se hur levern fungerar och en ERCP-undersökning. Vid gallstensdiagnos skrivs oftast smärtstillande ut (diklofenakpreparat) för att hantera smärtan. Vid återkommande besvär, eller andra besvär orsakade av gallsten, såsom akut Cholecystit, blir oftast operation, cholecystektomi, aktuell. Operationen innebär att man tar bort gallblåsan. Den kan i dag oftast utföras med titthålskirurgi, och efter en sådan operation är patienten ofta hemma igen dagen efter. En tid därefter bör man undvika fetthaltig kost som friterad mat, bacon, ägg osv. Grönsaker är att föredra framför kolhydratrik kost. (källa)
  4. Ett gallstensanfall är när smärta uppstår till följd av att en gallsten tillfälligt blockerar gallgången. Vanligen upplevs smärta i höger övre del av buken och den kan stråla mot axeln. Smärtan håller vanligen i sig mellan en och flera timmar. Anfallen uppstår ofta efter att personen ätit ett stort mål mat eller under natten. Upprepade gallstensanfall är vanliga. (källa)
  5. löpa, springa), en av hästens gångarter som också är den snabbaste av dem. Hästen har ena sidans fram- och bakben framför den andra sidans ben och lyfter alla ben samtidigt. Allteftersom högra eller vänstra sidans ben under större delen av galoppsprånget sätts framför den andra sidans, sägs hästen gå i höger eller vänster galopp.hästens naturliga sätt att fatta galopp är igenom att ställa sig i nacken om hästen ska fatta t.x ska fatta vänster galopp ställer den sig åt vänster. (källa)
  6. Vid 1400-talets slut var Stockholms stads gator stenlagda med ränndalar. Under 1700-talet indelade man ibland gatan i rutmönster ej större än 3 till 4 alnar (180–240 centimeter). Rutindelningen syftade till att stabilisera gatstenen. Rutindelningen användes även dekorativt. Norrbron fick Stockholms första trottoar av huggna stenar 1809, trottoarens höjd var 35 centimeter från gatan. Klagomålen på gatorna var dock många. Överståthållaren klagade i sin ämbetsberättelse 1827–1932 på att gatorna är illa lagda med ojämn sten, saknar trottoarer och på många ställen saknas rännstenar, varför de är svåra att renhålla, obekväma för åkande och särskilt för gående personer. År 1837 kom gatuläggare från Berlin som lärde de svenska stenhuggarna bli skickligare på sitt jobb. I början av 1900-talet användes oftast det som kom att kallas "fältsten" (kullersten), på 1920-talet började man använda "smågatsten" (se bilden till höger). Lokalt i och kring stenbrotten i Bohuslän, som stod för en stor del av produktionen av granit till gator, vägar och hus, kallas smågatstenen för knott. Från 1920- till 1950-talet pågick stora stenläggningsarbeten på Sveriges riksvägar. Gatsten av granit var vid den här tiden billigare och mer lättåtkomligt än asfalt, och depressionsåren ledde till att många vägar stenbelades då det sysselsatte svensk stenhuggningsindustri och stenläggare. Det var ett tungt jobb, en kvadratmeter gatsten väger drygt 200 kilogram (genomsnittsstenen är en kubikdecimeter stor och kubformad) vilka sattes ut för hand. År 1953 var exempelvis hela dåvarande Riksväg 2 belagd med gatsten. I mitten av vägen lades ett lager kol som mittlinje vilket gav vägarna ett karaktäristiskt "ormskinnsmönster". Efterkrigstidens höjda kostnader för arbetskraft, asfaltens positiva egenskaper, bland annat ansågs den betydligt regnsäkrare (inte hal som gatsten) ledde till att de gatstensbelagda landsvägarna asfalterades efter hand. I många fall lades ett lager asfalt ovanpå gatstenslagret. Antalet landsvägar som är gatstensbelagda är numera fåtaliga. Ett exempel är Kristianstadsvägen/Riksväg 9 i Simrishamn från Tobisvik i stadens utkant in till centrum. (källa)
  7. Bland direkta orsaker till gatuvåldet finns ofta alkohol och ibland även droger, många gånger begås rån eller försök till rån. Gatuvåldet är ibland oprovocerat. De indirekta orsakerna till våldet, och även drogerna, är dock mera omdebatterade, ofta beskylls dock flera fenomen, till exempel sociala problem och underhållningsvåld. Gatuvåldet kan också röra sig om politiskt våld, till exempel diverse rasism- och främlingsfientlighetsrelaterade bråk eller slagsmål mellan höger- och vänsterextremister. (källa)
  8. Glidflygplan enligt bilden till höger var vanliga i segelflygets barndom. De användes då till nybörjarskolning för att eleven skulle lära sig att hantera och koordinera roderrörelserna. När segelflyget under 1950/60-talet fick tillgång till tvåsitsiga flygplan lämpliga för nybörjarskolning med läraren med i planet kom glidflygplanen ur bruk. (källa)
  9. Bland HTML-färgerna för bildskärmar finns många med engelska namn som kan översättas till lila. Koordinaterna för två av dem visas i boxarna till höger. (källa)
  10. Med raggargrogg eller "höger vänster" avses att man först halsar en klunk sprit, och sedan en klunk läsk. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.