Högerfot Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder högerfot, varianter, uttal och böjningar av högerfot

Högerfot synonym, annat ord för högerfot, vad betyder högerfot, förklaring, uttal och böjningar av högerfot.

Vad betyder och hur uttalas högerfot

Högerfot uttalas höger|fot och är ett substantiv, böjs som ¹fot.

Ordformer av högerfot

Singular

högerfot
obestämd grundform
högerfots
obestämd genitiv
högerfoten
bestämd grundform
högerfotens
bestämd genitiv

Plural

högerfötter
obestämd grundform
högerfötters
obestämd genitiv
högerfötterna
bestämd grundform
högerfötternas
bestämd genitiv

Högerfot är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet högerfot

  1. Han var förste klättrare att nå toppen av Mount Everest via South West face, detta gjorde han 25 september 1975 tillsammans med Dougal Haston under den brittiska Everestexpeditionen ledd av Sir Christian Bonington. De båda klättrarna kom dock till toppen väldigt sent på dygnet (runt 16.00). Därför var de tvungna att bivacka ca 100 vertikala meter under toppen. Natten var väldigt kall, ca -50 och ingen av klättrarna hade någon extra syrgas med sig. Efter ett tag började Haston prata med en tredje klättrare inne i bivacken, som inte fanns. Den klättraren var i stället nere i baslägret. Scott började misstänkte att Haston hade börjat utveckla hjärnödem, men kom sedan på sig själv att ha en konversation med sina fötter. Scott frågade bland annat sin högerfot vad de skulle göra åt vänsterfoten, som var så kall. Hans vänstra fot svarade då att anledningen till att han var så kall var att han inte fick nog med uppmärksamhet. De båda klättrarna överlevde natten och klättrade dagen efter tillbaka ned till säkerheten. (källa)
  2. Bockstensmannens kropp hittades den 22 juni 1936 av den då 11-årige Thure G. Johansson. Han harvade torvmossen intill föräldrarnas gård, när harven drog med sig några tygtrasor. Thure hämtade sin far och dagen därpå kontaktades den lokala polisen, fjärdingsman Axel Johansson som också tjänstgjorde som kyrkvaktmästare. Även landsfiskalen Viktor Olsson, biträdande landsfiskalen Norén och stadsläkaren Lars Söhrman kontaktas. Mannen befanns ha legat länge i mossen och att det inte fanns någon anledning till brottsutredning. Landsfiskalen tog med sig delar av fyndet hem, medan läkaren kontaktade museiintendenten Albert Sandklef på Varbergs museum. Den 24 juni inledde Albert Sandklef tillsammans med ett större följe undersökningar vid fyndplatsen. I följet ingick geologiprofessorn Lennart von Post, som hade befunnit sig i Horred tillsammans med några studenter för undersökningar. Fyndet mättes och fotograferades för att sedan grävas upp och placeras på en brädbår. Sedan fördes det med lastbil till Varbergs museum. De övre delarna av fyndet hade passerat genom harven och var i stor oordning. De lägre delarna av fyndet, vilket omfattade mannens ben med undantag för högerfoten, var orörda. Foten hade landsfiskalen tagit med sig. På grund av fyndomständigheterna går det inte att veta exakt hur mannen och hans ägodelar låg i mossen. (källa)
  3. Inför säsongen 1977 storsatsade ett antal företag i Kalmar och sponsrade ett "hemköp" av småländske Benno, som då var väldigt nära att skriva på för IFK Norrköping. Det blev succé. På Fredriksskans IP blev han genast publikfavorit tack vare sin känsliga högerfot, teknik och smarta passningar. Epitetet "bolltrollare" verkade vara gjort för Benno som blev känd för att kunna lägga upp bollen på nacken och sedan springa förbi sin motståndare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.