Vad betyder och hur uttalas högloftsstuga
Högloftsstuga uttalas hög|lofts|stuga.
Högloftsstuga betyder (åld.).
Ordformer och varianter av högloftsstuga
Singular
- högloftsstuga
- obestämd grundform
- högloftsstugas
- obestämd genitiv
- högloftsstugan
- bestämd grundform
- högloftsstugans
- bestämd genitiv
Plural
- högloftsstugor
- obestämd grundform
- högloftsstugors
- obestämd genitiv
- högloftsstugorna
- bestämd grundform
- högloftsstugornas
- bestämd genitiv
Högloftsstuga är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet högloftsstuga
En högloftsstuga eller ett sydgötiskt hus, är en historisk byggnadstyp hemmahörande i södra Götaland, med kärnområdet Halland, norra Skåne, södra Småland och Blekinge. Byggnadstypen förekommer även på södra Öland, i södra Västergötland och södra Bohuslän. Begreppet myntades av Sigurd Erixon.
Beroende på var huset uppfördes användes olika byggnadsteknik, allt efter naturliga förutsättningar och tillgängliga råvaror. Högloftsstugor byggdes på knut eller på stolpe, med liggande timmer, eller som en kombination av dessa. Oftast byggdes ryggåsstugan i timmer medan lofthusen ibland byggdes i laföre (skiftesverk). Takmaterial var torv och/eller halm. Kombinationen torv på stugdel och halm på loftdelar var vanlig. När det blev vanligt med sticketak fick många hus detta takmaterial istället.
Olika teorier har framförts om byggnadens ursprung. Enligt Erik Lundberg skulle högloftsstugan ha utvecklats ur en hallbyggnad kombinerad med försvarstorn, som från Normandie och England spritt sig under karolingisk tid. Sigurd Erixon har i stället tagit fasta på kombinationen av härbren och bostadshus, vilket har motsvarighet i nordvästtyska och sydskandinaviska städer. Han ansåg att högloften ursprungligen var köpmansbodar med spannmålsloft.
Högloftsstugor med ryggåsstuga och högt uppskjutande härbren har längst bibehållits i Halland och angränsande områden.
Senare tros andra byggnadsmaterial, främst furu, ha använts. Skorsten började först att användas under 1700-talet. Från början vädrades eldröken ut genom ett hål i taket som senare försågs med fönster. Under 1700-talet fram till mitten av 1800-talet kom många av högloftsstugorna i Skåne att byggas om.