Högskolereform Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder högskolereform, varianter, uttal och böjningar av högskolereform

Högskolereform synonym, annat ord för högskolereform, vad betyder högskolereform, förklaring, uttal och böjningar av högskolereform.

Vad betyder och hur uttalas högskolereform

Högskolereform uttalas hög|skole|re|form och är ett substantiv.

Ordformer av högskolereform

Singular

högskolereform
obestämd grundform
högskolereforms
obestämd genitiv
högskolereformen
bestämd grundform
högskolereformens
bestämd genitiv

Plural

högskolereformer
obestämd grundform
högskolereformers
obestämd genitiv
högskolereformerna
bestämd grundform
högskolereformernas
bestämd genitiv

Högskolereform är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet högskolereform

  1. Socionomexamen var ursprungligen en examen från socialt/socialpolitiskt institut ("sopis"). Dessa omvandlades 1964 till socialhögskolor och i och med högskolereformen 1977 integrerades de i den "nya" högskolan. (källa)
  2. Högskolereformen 1977 (SFS 1977:263) innebar att institutionen bibliotekshögskolan från högskolefinansieringssynpunkt fördes till den så kallade kultur och informationssektorn. Utbildningens innehåll och organisation började styras av en linjenämnd med representanter från olika biblioteksorganisationer i Sverige. Reformen innebar inga stora förändringar ifråga om utbildningens innehåll. Den stora betydelsen låg i inrättandet av den mäktiga linjenämnden och i dess beslutanderätt beträffande utbildningens innehåll och organisation. (källa)
  3. Socialhögskola blev i Sverige 1964 ny beteckning på de dåvarande fyra socialinstituten, vilka var läroanstalter för utbildning av socionomer. Ytterligare två socialhögskolor tillkom innan dessa genom högskolereformen 1977 upphörde som självständiga läroanstalter. Efter att de gamla beteckningarna socialinstitut och socialpolitiskt institut försvunnit levde fortfarande den gamla förkortningen "Sopis" (socialpolitiskt institut) kvar - även sedan socialhögskolorna formellt upphört 1977. (källa)
  4. På de gamla socialhögskolornas tid fanns det vid sidan om den rent sociala linjen även en så kallad socialkommunal linje – senare kallad förvaltningslinje. Även efter högskolereformen 1977 kunde man under några år ta socionomexamen på förvaltningslinjen. Vid till exempel Högskolan i Örebro fanns det fyra profiler inom förvaltningslinjen: inriktning på mot offentlig förvaltning (med förvaltningsrätt eller statskunskap som huvudämne), inriktning mot kommunal ekonomi, inriktning mot samhällsplanering samt inriktning mot personaladministration. Före högskolereformen 1977 kunde man även ta socionomexamen på sociala linjen med inriktning mot personaladministration. Denna möjlighet gavs dock endast på dispens. (källa)
  5. 7 mars – En högskolereform i Sverige innebär bland annat att högskoleprovet införs och att universitet börjar räknas som högskola. (källa)
  6. I början av 1900-talet började man skilja ut fackhögskolor med en specialinriktad utbildning, dels övriga högskolor, och folkhögskolorna började skiljas ut som en annan typ av utbildning än övriga högskolor. De större högskolorna började under 1900-talet även att bredda sina utbildningar, särskilt efter andra världskriget, och blev alltmer lika mindre universitet. De fyra äldsta universiteten fick 1967 filialer, Uppsala universitet i Örebro, Lunds universitet i Växjö, Göteborgs universitet i Karlstad och Stockholms universitet i Linköping. Med högskolereformen 1977 blev högskola en gemensam benämning för universitet och högskolor. (källa)
  7. I och med högskolereformen i Sverige 1977 införlivades lärarhögskolorna i högskolor och universitet som lärarutbildningar. Reformen var genomgripande: lärarhögskolorna låg tidigare under Skolöverstyrelsen med en stark centralstyrning, men hamnade nu under Universitetskanslerämbetet som hade en mer decentraliserad ordning. Vid samma tidpunkt togs närmare 25 andra högskolor bort på ett liknande sätt, som en anpassning mot omvärlden och internationell standard. Som begrepp lever dock uttrycken kvar hos en del av dem som utbildat sig på de efterföljande institutitioner som ersatte skolorna. (källa)
  8. Enligt högskolereformen 2007 ersattes den gamla magisterexamen den 1 juli 2007 av en förändrad generell magisterexamen, som ett led i Sveriges anpassning till Bolognaprocessen. Denna nya magisterexamen kräver att man tidigare har tagit ut en kandidatexamen eller annan treårig examen på grundnivå, och utgör således en ettårig påbyggnadsutbildning. Studenten måste således först slutföra ett självständigt arbete, 15 högskolepoäng, och ta ut en treårig examen på grundnivå, innan studier till magisterexamen kan påbörjas, vilket inte alltid har krävts för äldre magisterexamina. Minst 15 högskolepoäng examensarbete på avancerad nivå (tidigare D- eller E-nivå), måste fullföljas för magisterexamen. (källa)
  9. Blockämne är ett ämne vid till exempel ett universitet som innehåller moment från flera akademiska discipliner. Universitetsstudier i ämnet samhällskunskap består till exempel av moment från disciplinerna statsvetenskap, nationalekonomi, sociologi och kulturgeografi. Studier i blockämnet svenska omfattar moment från disciplinerna nordiska språk och litteraturvetenskap. Även historia är i viss mån ett blockämne eftersom det även innehåller moment av ämnet ekonomisk historia. Vid socionomutbildningarna finns sedan högskolereformen 1977 blockämnet socialt arbete. (källa)
  10. Lärosätet grundades som "Högskolan i Gävle/Sandviken" 1977 genom högskolereformen 1977. De första ingående delarna i Högskolan Gävle/Sandviken var förskoleseminariet och lärarhögskolan i Gävle. I juli 1977 startade inom ramen för den nybildade högskolan en yrkesteknisk utbildning, YTH, på försök i Sandviken. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.