Vad betyder och hur uttalas högsommardag
Högsommardag uttalas hög|sommar|dag.
Ordformer och varianter av högsommardag
Singular
- högsommardag
- obestämd grundform
- högsommardags
- obestämd genitiv
- högsommardagen
- bestämd grundform
- högsommardagens
- bestämd genitiv
Plural
- högsommardagar
- obestämd grundform
- högsommardagars
- obestämd genitiv
- högsommardagarna
- bestämd grundform
- högsommardagarnas
- bestämd genitiv
Högsommardag är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet högsommardag
Trots att Stockholm ligger på ungefär samma breddgrad som Grönlands södra spets har staden ett tempererat klimat med fyra tydliga årstider. Huvudorsaken är uppvärmningen genom Golfströmmen samt att den Skandinaviska halvön tillhör Europas västkust. Staden är belägen i det nordliga västvindbältet varför vindarna oftast är sydvästliga eller västliga. Sommartid (från midsommar till början av augusti) är Stockholm bland Sveriges varmaste platser Somrarna i Stockholm är oftast varma med medeltemperaturer på 20–23 °C och 11–13 °C på natten. Vintrarna kan vara molniga (även vid högtryck) och har medeltemperaturer på mellan -1 och +1°C dagtid, och -3 till -5°C på nätterna. Dagstemperaturer på över 25 °C (s.k. högsommardagar) inträffar i genomsnitt 16 gånger per år. Årsnederbörden i Stockholm är omkring 539 mm med 173 nederbördsdagar varav 16 snödagar. Dessutom har Stockholm över 1 800 soltimmar varje år. Den högsta uppmätta rekordtemperaturen i Stockholm var 36 °C, den 3 juli 1811, på senare tid 35,4 grader under värmeböljan, första veckan i augusti 1975. Den lägsta -32 °C, den 20 januari år 1814. Temperaturer på under -25,1 °C har dock inte uppmäts sedan 10 januari 1987.
De fyra höghusen och låghusbebyggelsen mot Liljeholmsviken stod klara den 8 augusti 1944, när andra världskriget fortfarande pågick i Europa. Samtidigt med invigningen firade HSB sitt 20-årsjubileum. Arrangemanget skedde i festliga former under närvaro av bland andra Prins Eugen, kronprinsen Gustaf VI Adolf och prins Gustaf Adolf som guidades runt av arkitekten Sven Wallander. En strålande högsommardag gav den perfekta inramningen.