Höra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder höra, varianter, uttal och böjningar av höra

Höra synonym, annat ord för höra, vad betyder höra, förklaring, uttal och böjningar av höra.

Synonymer till höra

Vad betyder och hur uttalas höra

Höra uttalas höra och är ett verb hörde, pres. hör.

Ordformer av höra

Aktiv

höra
infinitiv
hör
presens
hörde
preteritum
hört
supinum
hörande
presens particip
hör
imperativ

Passiv

höras
infinitiv
hörs
presens
hördes
preteritum
hörts
supinum

Perfekt particip

hörd en
~ + subst.
hört ett
~ + subst.
hörda den/det/de
~ + subst.
hörde den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

höres
presens

Höra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Höra på Engelska

  • listen, hear - perceive sound with the ear, get to know, I can', t hear what you', re saying, I heard that he had come home
  • belong to - be relevant (to), be counted (among), that', s got sth. to do with it, that', s beside the point

Hur används ordet höra

  1. Jag såg det omtalade järnrörsklippet och dess efterföljande diskussioner och debatter i tv, radio, ledarsidor och sociala medier och upplevde det som fullt krig. Det fanns en oförmåga att kunna höra och förstå den andra sidan. Det var för mig en språngbräda in i arbetet kring samtal som har fortsatt sedan dess. (källa)
  2. När jag fick höra skådespelarna ta tag i texten, när det blev blod och syre, tänkte jag: Fan, vad bra, är det jag som har skrivit det där. (källa)
  3. Det var en gång en konung, som med skiftande seger och nederlag, men alltid med ära styrde sitt diktarrike. Han hade slott, borgar och katedraler, mörka, gavlade gator och vårgröna hagar han hade en prinsessa, lika trolsk som elak, visa filosofer, fräcka narrar och larmande pöbel, med ett ord allt, som till en väl ordnad poetstat kunde höra, då han plötsligt en festkväll lämnade alltsammans i sticket för att som resande scholar draga ut och leta den vises sten. Förgäves skickades gråskäggiga sändebud till den skumma studiekammare, där han glömde bort åren bland Paracelsus' deglar och retorter. "Sire", sade de, "vänd hem igen. Ert rike väntar er. Äreporten är redan rest. Fontänerna rinna med vin. Narren har fått en ny våd scharlakan i sin kolt, och prinsessan står med solrosen i handen vid tornfönstret och väntar." Men alkemisten hörde dem ej. Brygderna och dekokterna upptogo hans tankar. Där hemma i diktarriket växte gräset över gångarna. Ljusen slocknade. Prinsessan blev så rynkig, att all hennes elakhet på långt avstånd kunde läsas ur ansiktet. Landet föll i lägervall. Och den vises sten? Vem har hittat den. (källa)
  4. Förenklade teckenspråk med ett fåtal tydliga gester är vanliga inom det militära, när meddelanden skall förmedlas utan att det ska höras av fienden. Handtecken används också i bullriga miljöer, där talat språk är svårt att höra – som på flygplatser. Gester används också i mer lättsamma sammanhang, såsom vid pantomim och när man leker charader. (källa)
  5. 20 Hz–16 kHz (ungefär) – normalt hörselomfång hos en vuxen människa (många barn och djur kan höra ljud med frekvenser utanför detta område) (akustisk svängning). (källa)
  6. När Carl von Linné på sin Skånska resa fick höra rykten att man stött på gipsfyndigheter i samband med kalkstensbrytningen i Limhamn vid Malmö, så var det ett så uppseendeväckande budskap för Sverige, att han ändrade sina resplaner och sände efter kunninga bergsmän för att undersöka ryktena, som dock visade sig sakna grund. (källa)
  7. Grönbena (Tringa glareola) är en vadarfågel som tillhör familjen snäppor. Den är en utpräglad flyttfågel som häckar från norra Europa till östra Asien och övervintrar i södra Afrika, södra och sydöstra Asien och i Australien. Under flyttningen uppträder den ofta i mindre flockar vid våtmarker och kustområden. (källa)
  8. Gärdesgård är bildat av fornsvenska gærþe 'gärde, inhägnat område'. Bland dialektala benämningar för trägärsgårdar finns bland annat "fassbannhaga" i Hälsingland och "gjashlhaga" i Jämtland. I Västerbotten kan man även höra ordet "skihaga", som syftar på de granskidor som används som stänger. (källa)
  9. På inbjudan till en fest anges ofta ett datum för OSA (om svar anhålles). Detta innebär att värden vill ha besked från de inbjudna om de kommer eller inte. Det tillhör vett och etikett att höra av sig till värden och tacka ja eller nej till festen innan angivet datum. Efter att man meddelat värden sitt deltagande bör man som regel inte ändra sig, om man inte blir så sjuk att man inte kan deltaga eller vill gå på en begravning som man inte visste om när man tackade ja. (källa)
  10. Vid schizofreni dominerar hörselhallucinationer (att höra något som inte finns). Omkring 65 % av samtliga med schizofrenidiagnos har hörselhallucinationer medan omkring 5-25 % av psykiskt friska personer någon gång har hörselhallucinationer. En hörselhallucination är därför varken ett nödvändigt symtom för schizofreni, eller nödvändigtvis ett symtom på att lida av en psykisk sjukdom. Synhallucinationer (att se något som inte finns) är vanligt vid bruk av hallucinogener, men förekommer också ibland vid hysterisk psykos då hallucinationerna har drag av återupplevande. Hallucinationer kan också drabba luktsinnet och andra sinnen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.