Idrottshögskola Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder idrottshögskola, varianter, uttal och böjningar av idrottshögskola

Idrottshögskola synonym, annat ord för idrottshögskola, vad betyder idrottshögskola, förklaring, uttal och böjningar av idrottshögskola.

Vad betyder och hur uttalas idrottshögskola

Idrottshögskola uttalas idrotts|hög|skola och är ett substantiv.

Ordformer av idrottshögskola

Singular

idrottshögskola
obestämd grundform
idrottshögskolas
obestämd genitiv
idrottshögskolan
bestämd grundform
idrottshögskolans
bestämd genitiv

Plural

idrottshögskolor
obestämd grundform
idrottshögskolors
obestämd genitiv
idrottshögskolorna
bestämd grundform
idrottshögskolornas
bestämd genitiv

Idrottshögskola är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet idrottshögskola

  1. Fåglarna, brons, 1951, våning 5 i Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. (källa)
  2. Lärarhögskolan i Stockholm sammanslogs 1977 med Gymnastik- och Idrottshögskolan och bildade Högskolan för lärarutbildning i Stockholm (HLS). Idrottshögskolan i Stockholm utbröts 1993 åter som egen högskola och därefter återtogs det gamla namnet Lärarhögskolan i Stockholm. Genom att 2008 införlivas i Stockholms universitet upphörde även denna separata högskola för lärarutbildning. Utbildning och forskning som rör läraryrket är dock särskilt omnämnt i Högskolelagen, vari framgår att ansvaret för lärarutbildning skall ligga på ett s.k. särskilt organ vid respektive högskola. (källa)
  3. Ling grundade och var första föreståndare för Gymnastiska centralinstitutet (GCI), idag Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), och kallas även den svenska gymnastikens fader. Ling är begravd vid Lings kulle vid norra Haga-Brunnsvikens strand inom Kungliga nationalstadsparken. (källa)
  4. Som idrottsintresserad tog han också initiativ till forskning inom områden som skolidrott, motionsidrott och orientering, och bidrog därmed till att etablera idrottsområdet som samhällsvetenskapligt forskningsfält i Sverige, såväl vid Stockholms universitet, där Henryssons doktorand Lars-Magnus Engström 1975 lade fram landets första idrottspedagogiska avhandling, som vid Umeå universitet där det numera finns både idrottspedagogisk utbildning och en Idrottshögskola. (källa)
  5. År 2013 blev Eriksson ordförande för Gymnastik- och Idrottshögskolans styrelse samt för branschorganisationen Säkerhetsbranschen. 2014 till 2015 var Eriksson ordförande för Svenska Friidrottsförbundet. (källa)
  6. Vid sidan av fotbollsspelandet och arbetet på klubbens kansli började Lars Lagerbäck vid den här tiden även att leda ett ungdomslag. År 1974 sökte han till Gymnastik- och idrottshögskolans (GIH) fotbollslinje och blev antagen på en av linjens fem platser. Bland de övriga antagna kan nämnas Roland Andersson, som senare kom att bli assisterande förbundskapten under Lagerbäcks ledning, och Kjell Pettersson. Efter avklarad utbildning flyttade Lagerbäck och hustrun Barbro till Bollnäs i Hälsingland. Han inledde då sin tränarkarriär på seniornivå genom att 1977 ta över tränaransvaret för det närbelägna division fyra-laget Kilafors IF. Sejouren i Kilafors sträckte sig över fyra säsonger med en höjdpunkt 1981, då laget vann distriktsmästerskapet. Tränarkarriären fortsatte i Arbrå BK och därefter i Hudiksvalls ABK, som då spelade i division 2. Under de här åren var han även distriktsinstruktör i Hälsingland. (källa)
  7. Med Louise von Bahr som samlande kraft upprätthöll de gymnastikdirektörer som utexaminerades från GCI 1893 under 50 år en brevkorrespondens i form av vandringsböcker. Åren 1893–1943 cirkulerade dessa, vilka kom att omfatta närapå 500 brev, mellan de forna kurskamraterna, med undantag av åren 1914–1922 då boken försvann i första världskrigets Frankrike. Breven omfattar fem volymer och förvaras i Gymnastik- och idrottshögskolans bibliotek. De ger en unik insyn i yrkes- och vardagsliv för svenska kvinnor med en högre professionsutbildning under denna tid. De innehåller också hundratals fotografier, främst familjebilder. (källa)
  8. Idrott definieras ibland inom idrottsrörelsen som kroppsövningar med fysisk aktivitet för att få motion och rekreation, ibland med tävlan enligt vissa regler. Gymnastik- och Idrottshögskolan definierar idrott som "all fysisk aktivitet genomförd med målet att främja fysisk och psykisk hälsa, rekreation, tävlingsprestation och estetisk upplevelse". En inom idrottsrörelsen fastlagd definition är "fysisk aktivitet som människor utför för att få motion och rekreation eller uppnå tävlingsresultat". (källa)
  9. Lovisa Sandström var under sina ungdomsår en framgångsrik kanotist med ett flertal medaljer i SM, NM och EM och ingick i svenska landslaget. Efter Kanotgymnasiet i Nyköping studerade hon bland annat juridik och utbildade sig senare till idrottslärare på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Därutöver har hon även genomfört andra utbildningar, bland annat till personlig tränare, kostrådgivare, gruppträningsinstruktör samt kurser inom idrottspsykologi. Sandström arbetade som personlig tränare på bland andra Sats och arbetade även två år som idrottslärare på det kommunala gymnasiet YBC i Nacka. Sandström medverkade under flera år som träningsexpert i Nyhetsmorgon på TV4 och har sedan 2015 varit föreläsare inom träning och hälsa. 2013 medverkade Sandström i TV-programmet Gladiatorerna, där hon tog sig till semifinal. (källa)
  10. Ljungqvist blev professor 1967, var prodekanus på Karolinska institutet 1972–1977, prorektor vid Karolinska institutet 1977–1983, professor i patologi, Karolinska institutet 1983–1992 och rektor vid Gymnastik- och idrottshögskolan 1992–1996. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.